Sute de primari şi unii preşedinţi de consilii judeţene reprezentând formaţiunile politice ale maghiarimii au arborat, în ultimii ani, în mod premeditat şi concertat, pe faţadele clădirilor primăriilor şi ale consiliilor judeţene (majoritari din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna), aşa-zisul „steag” al enclavei etnic-separatiste denumite „Ţinutul Secuiesc”.
În temeiul legislaţiei în vigoare, prefecţii au chemat în instanţă primarii mai multor localităţi care au arborat respectivele însemne nelegale secuieşti, acestea fiind amplasate şi pe instituţiile din subordinea consiliilor locale. În alte cazuri, au fost sesizate instanţele de judecată pentru nerespectarea legislaţiei privind inscripţionarea bilingvă, respectiv atunci când au fost inscripţionate denumirile instituţiilor publice doar în limba maghiară sau mai întâi în limba maghiară şi doar în subsidiar în limba oficială a statului român. Toate procesele privind steagurile şi inscripţiile bilingve de pe sediile unităţilor administrativ-teritoriale au fost câştigate de prefecţi.
Instanţele i-au obligat prin sentinţe pe aleşii locali să respecte legislaţia în vigoare şi să îndepărteze respectivele însemne nelegale de pe sediile unităţilor administrativ-teritoriale. Unii dintre aceştia au refuzat să pună în aplicare respectivele hotărâri definitive ale instanţelor de judecată şi s-au ales cu amenzi considerabile. Astfel, actualul preşedinte al Consiliului judeţean Mureş, Peter Ferenc, fost primar al oraşului Sovata, a fost obligat să plătească 42.000 de lei. Au mai fost cazurile similare ale primarilor din Mădăras Ciuc şi din Miercurea Ciuc, de asemenea obligaţi de instanţe să achite 90.000 de lei, respectiv 75.000 de lei.
Astăzi, aflăm cu stupoare, din declaraţia publică făcută de vicepreşedintele executiv al UDMR, Horvath Anna, că prin intermediul unei asociaţii se strâng donaţii pentru un fond de solidaritate destinat primarilor UDMR, a celor condamnaţi să achite amenzi administrative pentru neîndepărtarea steagului Ţinutului Secuiesc arborat pe clădirile primăriilor. Este un fapt foarte grav! Cei în cauză au fost amendaţi administrativ pentru încălcarea legii şi nepunerea în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti definitive. Prin urmare, UDMR instigă la nerespectarea legii şi colectează fonduri determinându-şi şi stimulându-şi primarii ca, în continuare, să refuze să aplice hotărârile definitive ale instanţelor de judecată, ceea ce în mod evident constituie o faptă de natură penală. Cu atât mai mult, este vădită şi provocarea politică, respectiv instigarea etnică la nesupunere civică şi pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare.
Partidul Mişcarea Populară sesizează în acest caz instituţiile abilitate ale statului pentru a reacţiona cu promptitudine şi fermitate, în scopul demarării cercetărilor de natură civilă şi penală, în scopul asigurării respectării legii şi pentru tragerea la răspundere a celor posibil vinovaţi. Conform Constituţiei, Art. 1 (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie; Art. 16 (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări, (2) Nimeni nu este mai presus de lege.
Preşedinte executiv al Partidului Mişcarea Populară,
Deputat Marius Paşcan