Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a lansat înscrierile pentru activitățile destinate copiilor, ce se vor desfășura timp de trei zile, la începutul lunii august, chiar la sediul muzeului.

La ediția cu numărul nouă a proiectului „Meșterește cu noi vara” sunt așteptați să participe, ca și în anii precedenți, între 20 și 25 de copii, cu vârsta de peste 5 ani. Deși nu există o limită maximă de vârstă, cei mai mari copii au, de obicei în jur de 10 ani. Mulți dintre aceștia revin cațiva ani consecutivi la aceste activități și chiar le așteaptă cu nerăbdare. Potrivit Cristinei Felea, muzeograf în cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, vin la aceste activități copii din toată țara, nu doar din Sfântu Gheorghe, în special micuți care își petrec vacanța de vară la bunici, aduși la muzeu chiar de către aceștia. Toate activitățile se vor desfășura atât în limba română, cât și în limba maghiară, fiind astfel o bună ocazie pentru copiii de ambele etnii să interacționeze într-un cadru cât se poate de plăcut.

Avem partea de început, cu un mic joc, socializare la începutul activităților, după care avem parteapractică, de atelier. În fiecare zi ne-am propus să facem câta un atelier, iar obiectele create vor fi luate acasă de către copii.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, Cristina Felea.

Programul atelierelor

Fiecare întâlnire va dura 90 de minute, iar costul unei întâlniri este de 5 lei/copil. Deși, oficial, sunt disonibile 20 de locuri, în cazul în care cererea va excede acest număr, organizatorii vor organiza noi grupe.

Întâlnirea din data de 7 august va începe cu o vizită cu ghidaj de specialitate în expoziția de arheologie „Așezarea preistorică Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetății’’, apoi va continua cu un atelier de modelare manuală a lutului: vas și medalion.

În prima parte a activităților din ziua a doua, 8 august, copiii vor avea ocazia să joace „Cutia cu surprize”, apoi vor continua cu jocul de mimă cu elemente din expoziția de arheologie și vor fi încheiate cu un atelier de pictură pe vase ceramice.

Cea de-a treia întâlnire, din data de 9 august va debuta cu prezentarea elementelor costumului popular, apoi va avea loc atelierul de confecționat păpuși pe linguri de lemn și a unor semne de carte, iar programul va fi încheiat cu premierea participanților.

Toţi copiii şi tinerii participanţi vor fi coordonaţi şi supravegheaţi de specialiştii din cadrul muzeului. Pe lângă acestea vor fi iniţiate şi o serie de activităţi conexe, activităţi educativ-creative, menite să dezvolte creativitatea, îndemânarea şi abilităţile de comunicare ale copiilor participanţi. Obiectele confecţionate de copii şi tineri în cadrul atelierelor vor fi luate acasă de  aceştia la terminarea atelierului, după cum se arată pe pagina de Facebook a Muzeului.

Atelierele şi activităţile vor avea loc la sediul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, din str. Gábor Áron nr. 16, Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Acestea se vor organiza în zilele de 7-8-9 august 2018, în intervalul orar 10:00 – 11:30.

Pentru mai multe informaţii, cei interesați pot lua legătura cu reprezentanții Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, la adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon: 0267 – 314139.

Oana-Mihaela Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail