Autoritățile atrag atenția amatorilor de excursii și drumeții, la pericolele la care se expun, daca nu își iau câteva măsuri elementare de siguranță
Atât Serviciul Public Salvamont Covasna, cât și Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, precum și autoritățile publice locale avertizează persoanele care doresc să facă drumeții prin pădurile din județ, cât și pe culegătorii de ciuperci sau fructe de pădure cu privire la pericolele reprezentate de animalele sălbatice din zonă, precum și la pericolul de a se rătăci.
Atenție la urși!
Agenția pentru Protecția Mediului Covasna (A.P.M.), atrage ateția locuitorilor, prin intermediul unui comunicat de presă, cu privire la apariția unor exemplare de urs în zonele locuite, adiacente pădurii și recomandă prudență, mai ales după lăsarea serii.
Reprezentanții A.P.M. înseamnă ca, în cazul în care cineva observă un exemplar de urs în localitate, trebuie să alerteze imediat autoritățile, prin numărul unic de urgență 112. Locuitorii din zonele urmabe sau stațiunile limitrofe cu liziera pădurii trebuie să evite depozitarea deșeurilor menajere după lăsarea serii. De asemenea, dacă în zonele de depozitare a deșeurilor este constatată prezența urșilor, este necesară alertarea imediată a autorităților.
Dacă în satele din apropierea pădurilor sunt observate exemplare de urși, care încearcă să pătrundă în gospodării, autoritățile trebuie să identifice cauza pentru care animalele respective sunt atrase în localitate. Locuitorii sunt îndemnați să își țină animalele domestice în spații bine închise, care să nu permită pătrunderea ursilor, iar pentru evitarea atragerii lor în grădini sau livezi, este recomandată culegerea fructelor coapte, cât se poate de repede.
Agenția pentru Protecția Mediului Covasna îndeamnă populația să nu hrănească niciodată animalele sălbatice.
Recomandări de la Serviciul Public Salvamont Covasna
„Serviciul Public Salvamont Covasna îi atenționează pe toți cei care se duc în pădure la cules de ciuperci, și nu numai, să respecte anumite reguli pentru a evita o eventuală rătăcire, cum ar fi: să nu se deplaseze singuri fără să cunoască teritoriul, sau dacă acest lucru totuși se întâmplă, să își informeze apropriații asupra faptului și să precizeze în ce zonă se vor afla; să aibă asupra sa telefon la care pot fi contactați; să aibă haine adecvate în cazul unei eventuale schimbări meteo; dacă drumețul nu cunoaște teritoriul, să încerce să nu se îndepărteze mult de marcajele turistice, iar dacă se întâmplă să se rătăcească să sune imediat la 112 sau la numărul 0725826668 și să încerce să-și mențină poziția pentru a putea fi apelat; să aibă la el un fluier cu care poate emite semne acustice în caz de urgență și o lanternă sau sursă de lumină în caz că se întunecă; excursioniștii trebuie să aibă la ei alimente și apă.”, a transmis Leonid Moscviciov, șeful Serviciului Public Salvamont Covasna.
Oana-Mihaela Costache