Ultima licitație pentru lucrările de reabilitare a Statuii Ostașului Român a fost câștigată de către o firmă din județul Galați, care va și începe reparațiile în zilele următoare.

Unul din simbolurile reședinței de județ, Statuia Ostașului Român, ce veghează de 44 de ani tăcută și solemnă în apropierea intrării principale în oraș, va fi în sfârșit recondiționată. Statuia, aflată în proprietatea municipașității, și aflată într-o avansată stare de degradare, a fost obiectul a numeroase discuții între  Direcția Județeană de Cultură și Consiliul Local, reușindu-se ca, în cursul anului trecut, să se realizeze proiectul pentru repararea ei. Din păcate, suma de 220.000 de lei, cât a fost stabilit că ar fi costat lucrările, a părut prea mică pentru firmele care ar fi putut realiza această reabilitare, astfel încât nici una dintre acestea nu s-a prezentat la licitații.

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Consiliul local municipal au semnalat, în mai multe rânduri, că monumentul s-a deteriorat considerabil, şi au solicitat intervenţia Primăriei pentru reabilitarea acestuia, arătând că o parte dintre manifestările oficiale ce marchează momente importante din istoria poporului român au loc, în fiecare an, în faţa acestei statui.

„Astăzi (joi, 19 iulie – n. red.) a fost predat amplasamentul firmei care a câștigat licitația și cu care s-a încheiat contractul. Anul acesta a fost prima licitație, însă anul trecut s-a încercat licitarea de două ori, dar până la urmă ne-a parvenit informația că valoarea devizului cu care am anunțat licitația a fost prea mică. Până în vară am purtat discuții cu proiectantul, care a actualizat devizul general, cu o valoare mai mare – nu cu mult – cam cu 20%. După stabilirea noii sume, proiectul a fost câștigat de la prima licitație. Nu este nevoie de lucrări de consolidare a statuii, este nevoie de refacerea pavimentelor pe soclu, pe scări și pe platforma din fața statuii. Suma alocată acestor  lucrări a fost alocată integral din bugetul Consiliului Local Sfântu Gheorghe.”- a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba.

Potrivit acestuia, firma care va efectua lucrările se numește GTA Energy Grup, și este din Tecuci, iar valoarea contractului este de 239.900 de lei, plus TVA, termenul de execuție fiind de două luni.

Impunătoarea statuie a Ostaşului Român, realizată din bronz de sculptorul Balogh Péter, a fost dezvelită pe 18 septembrie 1974, în memoria luptelor de eliberare a oraşului, Sfântu Gheorghe fiind primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie fascisto-hortystă în 8 septembrie 1944.

Conform unor documente descoperite acum patru ani în Arhivele Naţionale Covasna, monumentul Ostaşului Român din municipiul Sfântu Gheorghe, dezvelit în urmă cu 44 de ani, ar fi trebuit să aibă o altă înfăţişare decât cea actuală, el rămânând neterminat. Potrivit proiectului, impunătoarea statuie a soldatului român, realizată din bronz de sculptorul de etnie maghiară Balogh Peter, ar fi trebuit să fie înconjurată de trei basoreliefuri din bronz şi piatră, cu scene şi personaje istorice.

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail