La doar câteva zile de la lansarea înscrierilor, locurile la „Academia de vară a bibliotecarilor cicliști” s-au și ocupat, a  informat bibliotecarul Kiss László, unul dintre coordonatorii evenimentului.

Inițiată și organizată de un grup de bibliotecari din România, cu sprijinul ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România), ABR (Asociația Bibliotecarilor din România) și al Fundația Progress, „Academia de vară a bibliotecarilor cicliști” este adresată tuturor celor care iubesc lectura și mersul pe bicicletă. Ediția din acest an este cea de-a doua și va avea loc în luna august, iar locurile prevăzute s-au ocupat la câteva zile de la lansarea înscrierilor, a declarat ieri, Kiss László, bibliotecar la Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, coordonator al acțiunii. Participarea este posibilă în schimbul unei taxe de înscriere.

„Înscrierile se derulează până vineri, dar, de fapt, putem spune că acestea s-au terminat, întrucât locurile au fost ocupate. Avem, însă, încă două locuri subvenționate- unul  de Asociația Bibliotecarilor din România, iar celălalt din partea Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, acestea fiind adresate membrilor asociațiilor profesionale sau studenților, masteranzilor sau absolvenților promoției 2018 ai unei Facultăți de Biblioteconomie, Bibliologie, Comunicare sau Științe ale Informării. Sprijinul va acoperi taxa de participare în cuantum de 550 lei pentru fiecare dintre cei doi participanți selectați. Rezultatele în acest sens vor fi anunțate în data de 23 iulie 2018”, a  declarat, ieri, Kiss László.

Potrivit acestuia, la eveniment și-au anunțat participarea aproximativ 20 de persoane, bibliotecari și iubitori ai lecturii din țară, dar și din străinătate. La Academia de vară a bibliotecarilor cicliști s-a înscris și o persoană cu deficiențe de vedere.

„De peste hotare este așteptată o colegă din Republica Moldova, două persoane din Croația, una din Ungaria, deci, încet, încet, evenimentul devine internațional. Va participa și o colegă care este nevăzătoare. Vom merge în tandem și o vom ajuta și pe ea să parcurgă traseul (…)”, a spus Kiss László.

Astfel, conform organizatorilor, timp de șase zile, în perioada 14-19 august, participanții vor pedala împreună, roată la roată, de la Constanța la Galați. Traseul pitoresc măsoară 350 de km și dezvăluie participanților cultura și tradiția românească din zona Dobrogei. Vor fi vizitate mănăstiri, biblioteci, frumuseți ale naturii.

„Va fi foarte frumos! În fiecare zi vom vizita altceva. Ruta propusă este una promițătoare, cu accent pe multiculturalitate. Va fi o experiență diferită față de cele anterioare și asta și dorim: ca în fiecare an să evenimentul să fie altfel”, a spus Kiss László.

Pe perioada turului participanții au nevoie de o bicicletă adecvată și în stare tehnică bună; ei trebuie să aibă suficientă experiență (și motivație) pentru a se deplasa în siguranță pe bicicletă alături de grup. Se precizează că traseul este pe drumuri publice și prin urmare participanții trebuie să respecte reglementările rutiere.

De asemenea, este indicat ca participanții să aibă echipamentul corespunzător, deoarece deplasarea pe traseu se va face chiar și în condiții de vreme rea și vizibilitate redusă; cască de protecție și un minim de pregătire fizică.

În urmă cu doi ani, a avut loc ediția pilot, la Tușnad – Băi, la inițiativa lui Kiss László, bibliotecar la Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe. El a organizat atunci evenimentul împreună cu câțiva bibliotecari (membri ai Asociației Bibliotecarilor din România – ABR- și ai Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România – ANBPR) și iubitori ai lecturii și ai ciclismului.

Anul trecut s-a desfășurat prima ediție oficială a „Academiei de vară a ciclobibliotecarilor”, și a constat într-un tur al bisericilor fortificate și al bibliotecilor.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail