Un procent de  86,63% din totalul locurilor prevăzute în județul Covasna la învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2018-2019, au fost ocupate după prima etapă de admitere.

Conform datelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, numărul total al locurilor propuse pentru admiterea la liceu a fost 1204. Dintre acestea, 700 au fost propuse pentru filiera teoretică, 308 pentru filiera tehnologică și 196 pentru filiera vocațională. După prima etapă de admitere, din totalul locurilor prevăzute, 1043 au fost ocupate, astfel că disponibile au rămas neocupate 161 de locuri.

Pe filiere, datele IȘJ Covasna arată că, la învățământul teoretic, 93,14% din locuri au fost ocupate. Astfel, din cele 700 de locuri propuse, la profil real mai sunt neocupate 28, iar la profil uman -20.

La filiera tehnologică, procentul de ocupare este 71,75%, ceea ce înseamnă că din totalul celor 308 locuri propuse, mai sunt disponibile 113, cele mai multe fiind la servicii.

În ceea ce privește filiera vocațională, 86,73%  din totalul locurilor au fost deja ocupate, astfel că mai sunt disponibile 26 – la profilul arte (în vreme ce la profilul pedagogic și teologic, procentul de ocupare este 100%).

Conform datelor IȘJ Covasna, un număr de 1390 de elevi s-au înscris în vederea admiterii la învățământul liceal de stat, în județul Covasna, 37 fiind din alt județ (Brașov, Harghita, Mureș și Cluj), iar dintre cei înscriși,  au fost repartizați computerizat 870 (853 fiind din județ și 17 din alt județ).

În metodologie se arată și că înscrierea în clasa a IX-a, în liceele de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, care se calculează ca medie ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V– VIII, care are o pondere de 20%.

Din calendarul admiterii în învățământul liceal de stat

Conform calendarului, între 16-18 iulie 2018, rezolvarea de către comisia județeană de admitere a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizați în etapa repartizării computerizate.

Miercuri, 18 iulie va debuta a doua etapă de admitere în învățământul liceal de stat, pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2018-2019. În acea zi este programată afișarea locurilor rămase libere, locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternal.

Conform calendarului, în data de 3 septembrie se va realiza înscrierea candidaților la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternal, în 4-5 septembrie, desfășurarea probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, iar între 3 și 6 septembrie este programată primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare.

În data de 7 septembrie 2018 se va realiza repartizarea absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare, utilizând aplicația informatică centralizată.

Locuri libere și la învățământul profesional și dual

În ceea ce privește situația admiterii în învățământul profesional și dual, pentru anul școlar 2018-2019, datele Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna arată că numărul total al locurilor propuse în planul de școlarizare a fost 731. Până la data de 5 iulie, numărul candidaților înscriși era 335, iar numărul locurilor libere pentru etapa a II-a de admitere, era la data de 6 iulie, 396.

În ceea ce privește locurile disponibile pentru etapa a doua de admitere, la învățământul profesional, acestea sunt la calificări precum cele de frizer-coafor manichiurist pedichiurist, bucătar, mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, confecţioner produse electrotehnice, electrician constructor,  zidar- pietrar- tencuitor, confecționer produse  textile, lucrător hotelier, mecanic auto, mecanic agricol, lucrător în agroturism, tâmplar universal,  ospătar (chelner) – vânzător în unități de alimentație publică și confecționer produse textile.

La învățământul dual, locuri libere sunt la calificările: dulgher- tâmplar- parchetar; instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, zidar-pietrar-tencuitor, tâmplar universal, preparator produse din carne şi peşte și confecționer produse textile.

Etapa a II-a de admitere în învățământul profesional de stat debutează în data de 31 august, procedurile acestei etape urmând să se încheie în data de 7 septembrie (a.c.).

Pentru învățământul profesional de stat pot opta pentru învățământul profesional de stat elevii înscriși în clasa a VIII-a și absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare, numai dacă au promovat clasa a VIII-a.

În ceea ce privește învățământul dual de stat, tot în data de 31 august va debuta și etapa a doua de admitere în acest caz, termenul de încheiere a acestei etape fiind tot data de 7 septembrie.

Conform metodologiei, învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic cu următoarele caracteristici specifice: a) este organizat la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică; b) asigură oportunități sporite de educație și formare profesională pe baza unui contract de parteneriat și a unor contracte individuale de pregătire practică, c) operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor.

Pot opta pentru învățământul dual elevii înscriși în clasa a VIII-a și absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare, numai dacă au promovat clasa a VIII-a.

Detalii privind situația locurilor disponibile în județul Covasna poate fi consultată accesând site-ul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, www.isj.educv.ro.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail