Duminică, 15 iulie, în localitatea covăsneană Zăbala are loc „Sîntilia”, tradiționala sărbătoare ce reînvie vechile obiceiuri ale păstorilor din zonă. Veta Biriș, Marius Ciprian Pop,”, Ceterașii de la Cluj, Junii Covăsneni, Corul Bărbătesc din Voinești, Covasna sunt numai o parte dintre invitații evenimentului.

Organizată de Asociația cultural – creștină „Căciula” din Zăbala, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al comunei Zăbala, al Centrului de Cultură Județean Covasna, dar și cu sprijinul unor sponsori, „Sîntilia” va începe la ora 11.30,  pornind de la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie”, după Sfânta Liturghie, spre Poiana Sîntiliei. În Poiană, vor fi prezentate activități și produse locale, dar și obiceiuri legate de nuntă, specifice zonei, spectacole folclorice, programul propunându-și să aducă în contemporaneitate Sîntiliile de altădată.

„Duminică 15.07.2018, începând cu ora 11:30, vă aşteptăm la Biserica Ortodoxă Sf. Ilie din comuna Zăbala, unde se va săvârşi Sfânta Liturghie urmată de deplasarea alaiului cu căruțe şi călăreți către Poiana Sîntiliei. Veți fi așteptați cu cea mai bună muzică populară, dansuri tradiționale, bulz, pastramă de oaie. Caşul și urda vor fi făcute de la oile care vor fi mulse in Poiana Sîntiliei. Vă așteptăm cu mult drag!” se arată în anunțul postat de organizatori pe pagina de Facebook a evenimentului.

„Este un eveniment aparte în acest an, deoarece este An Centenar și am pus mai mult suflet, cu gândul la eroii noștri, care ne-au lăsat o țară frumoasă și niște tradiții pe care le putem păstra, iar noi încercăm să le ducem mai departe. Din păcate, unii dintre noi am cam uitat tradițiile din județ sau chiar din localitate, iar cu această ocazie le pot retrăi, pot să își amintească cu plăcere de ceea ce vedeau la bunici, la părinți, oieri, ciobani din zonă. Își pot aminti de tradițiile lor minunate, cu caș, cu urdă, cu jintiță. Sîntilia era sărbătoarea ciobanilor, pe care o păstrau cu sfințenie: veneau de la stâne, își cunoșteau viitoarele mirese, iar dacă se înțelegeau familiile iar fata accepta păpușa de caș, urmau să facă o nuntă frumoasă. Deci este un eveniment important în socializarea comunității, care era formată din mulți ciobani. Astfel Sîntilia era întemeietoarea noilor familii din localitate.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna Liviu Boc, unul dintre organizatorii evenimentului.

Păpușa de caș a reprezentat încă din vremuri strămoșești simbolul cererii în căsătorie, folosit de ciobanii care își pețeau viitoarea mireasă. Dăruind păpușa își arătau sentimentele față de ea și dorința de a o cere în căsătorie. Păpușa de caș era făcută la stână, cu multă grijă, cașul fiind presat în niște matrițe speciale din lemn, cu capul în formă de cruce și ornamentată cu diverse motive populare. Dacă fata accepta cererea în căsătorie, aceasta îi dăruia flăcăului un fir de busuioc, apoi dansau amândoi în hora încinsă de tineri.

Pentru cea de-a noua ediție a Sîntiliei Zăbălenilor, organizatorii au păstrat aceeași linie, devenită deja tradiție, a desfășurării evenimentelor: „Vom avea pastramă, bulz, vom avea un cârd de oi, o stână, se va face caș și urdă la fața locului, care se vor da spre degustat invitaților. Vom avea invitați frumoși, artiști mulți, un program ce se va întinde pe multe ore și astfel sperăm să ne ridicăm pe măsura așteptărilor. Cred că vremea ne va surâde, iar poiana va fi plină. Consiliul local Zăbala și Primăria ne-au ajutat și în acest an cu locația, iar financiar ne sprijină Centrul Cultural Județean Covasna. Membrii Asociației <<Căciula>>, dar și alți membri ai comunității românești din Zăbala au ajutat foarte mult la organizarea acestui eveniment.”, a mai adăugat Liviu Boc.

***

Asociația Cultural – Creștină „Căciula” din Zăbala s-a constituit în urmă cu aproximativ trei ani, urmărind susținerea comunității românești, a bisericii din localitate și păstrarea și promovarea tradițiilor și valorilor românești.

„Sîntilia” este legată de vremurile când, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, ciobanii coborau de la munte pentru a-şi găsi nevastă.

În volumul „Sîntilia: străvechi obicei pastoral românesc”, apărut la editura „Eurocarpatica”, în Sfântu Gheorghe, în 2014, autoarea Florentina Teacă, din Covasna, arăta că astfel de manifestări populare, cunoscute și sub denumirea de „nedei”, „târguri de fete” sau „târguri de două țări”, se regăsesc în calendarul pastoral la miezul verii, „acolo unde patronează Sîntilie, un adevărat Helios pentru plaiurile carpatice”, Sîntilie fiind celebrat în 20 iulie. Potrivit autoarei, în vechime (ca și astăzi, de altfel), Sîntilia era așteptată de toată lumea, pentru că „de la urcarea oilor la munte și până la Sîntilie, pastorul nu cobora de la munte și nu trebuia să vadă trup de femeie, pentru că altfel mergea tare rău treaba la stână.. Florentina Teacă arată, în volumul său, că soțiile păstorilor puteau urca la stână doar în preajma zilei de Sîntilie, pentru tunderea mieilor. „După o viață grea, în permanent luptă cu sălbăticiunile pădurii și vitregiile naturii, izolați de cei dragi, de biserică, de sat, venea Sîntilia, ziua când urca lumea la păstori.” (apud. Florentina Teacă, pp.49-52).

 

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail