Județul Covasna a găzduit zilele acestea o serie de activități dedicate promovării ariilor naturale protejate, derulate în cadrul unui amplu proiect în care au fost implicați tineri covăsneni, tineri din județul Tulcea și din Ialomița.
Proiectul intitulat „Voluntar, implică-te!” s-a conturat în toamna anului trecut și a fost derulat printr-un parteneriat între Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, APM Tulcea și APM Ialomița, și cu sprijinul Direcțiilor de Sport și Tineret din cele trei județe, dar și cu al unor primării din aceste județe (din județul nostru fiind implicată Primăria Întorsura Buzăului). Structurat în trei etape, proiectul a cuprins activități în Ialomița, în Tulcea și, în încheiere, în județul Covasna, implicând zeci de liceeni, în scopul responsabilizării acestora cu privire la protecția mediului și, totodată, în ideea promovării ariilor naturale protejate.
Activități derulate în județul Covasna
Miercuri, 11 iulie, au demarat activitățile din județul Covasna, cu participarea unui număr de 15 tineri din orașul Întorsura Buzăului, 17 din județul Tulcea și 16 din județul Ialomița, elevi de liceu.
„Noi, APM Covasna, împreună cu APM Tulcea și Ialomița, am încheiat un parteneriat împreună cu Direcția Județeană de Sport și Tineret Covasna, Ialomița și Tulcea, și cu primăriile, în a desfășura această activitate de cunoaștere între grupuri de copii și pentru a prezenta și cunoaște siturile Natura 2000, precum și siturile RAMSAR (…). Proiectul se desfășoară în județul nostru pe perioada a trei zile, și am dori foarte mult ca participanții din Tulcea și Ialomița să cunoască județul nostru, prin vizite în situri Natura 2000”, a declarat directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, în cadrul unei întâlniri care a avut loc ieri, la Centrul de Agrement Pădureni, unde tinerii au fost cazați.
Potrivit acestuia, miercuri, liceenii au vizitat Muzeul Cinegetic, Muzeul Carpaților Răsăriteni și Muzeul Național Secuiesc, iar ieri au vizitat Situl Natura 2000- Mestecănișul de la Reci.
Directorul executiv al APM Tulcea, Mirela Raicu, a subliniat importanța responsabilizării tinerilor cu privire la protecția mediului.
„Vrem să punem accent pe protejarea mediului, în primul rând, vrem să îi implicăm în activități în acest scop și astfel vor deveni voluntari pentru mediu (…). Fiind conștienți că și ei (tinerii – n.r.) au un rol în a proteja mediul, cu toții vom beneficia atât de un mediu mai curat, cât și de frumusețea ariilor protejate”, a declarat, ieri, cu prilejul întâlnirii de la Pădureni, directorul APM Tulcea.
La rândul său, directorul APM Ialomița, Laurențiu Ghiaur, a spus: „Acest proiect, <<Voluntar, implică-te>>, l-am gândit împreună cu domnii directori, încă din toamna anului trecut. Este o acțiune prin care ne-am gândit să promovăm ariile protejate și nu numai atât, să arătăm că dacă ne mișcăm în natură, dacă facem mișcare în natură, atunci vedem și beneficiile acesteia. Proiectul a avut trei etape: la Amara, în care au venit colegii noștri de la Covasna, după aceea ne-am dus la Sulina și ne-am întâlnit cu cei de la Tulcea, iar acum suntem în județul Covasna, un loc nemaipomenit (…)!”
Proiectul a fost primit cu entuziasm de către tineri. Participarea la activitățile acestuia, le-a oferit ocazia de a-și lărgi orizonturile, de a conștientiza cât de importantă este protejarea mediului înconjurător și cât de multe locuri frumoase – arii protejate – dar nu numai, există în aceste zone.
„Mă aflu în această tabără prin intermediul Liceului Teoretic <<Mircea Eliade>> din Întorsura Buzăului. Colegii mei au fost și în alte părți și din ceea ce mi-au povestit, pot spune că le-a plăcut mai ales experiența de a întâlni oameni noi și de a stabili noi relații de prietenie. Eu nu am reușit să ajung la Amara și Sulina, dar în această tabără, de aici din județul nostru, mi-a plăcut foarte mult cât de deschiși au fost oamenii și cât de multe lucruri am aflat, mai ales despre această zonă (…)”- a spus Răzvan, tânăr în vârstă de 17 ani, din Întorsura Buzăului, participant la activitățile derulate în cadrul proiectului în județul Covasna.
Andrei, un tânăr cu vârsta de 18 ani, din Tulcea, prezent la activitățile din județul nostru, a declarat: „În ceea ce privește activitatea din acest județ (Covasna – n.r.), mi s-a părut benefică, având în vedere că este chiar la munte și știm foarte bine că la munte sunt destul de multe defrișări. Ideea proiectului este foarte bună, după părerea mea. Avem nevoie să protejăm mediul. Este bine să avem o educație în ceea ce privește mediul înconjurător, cât și față de persoanele din jurul nostru, pentru că odată ce nu protejăm mediul, ne facem rău nouă. (…)”.
Cristian, în vârstă de 17 ani, din Slobozia, Ialomița, a spus: „(…) Am învățat că nu trebuie să aruncăm deșeurile la întâmplare, că trebuie să protejăm mediul, pentru că avem o țară frumoasă și trebuie să o exploatăm turistic, să vină și străinii să o vadă (…). I-aș îndemna pe cei de acasă să vină și ei în județul Covasna, pentru că este o zonă foarte frumoasă”.
Activitățile se vor încheia astăzi, după ce tinerii vor vizita rampa ecologică de la Reci.
„Cred că acțiunea va fi încununată de succes; la sfârșit se vor trage concluziile și sper ca toată lumea să fie mulțumită și să plecăm cu ceva din această activitate, să învățăm ceva din acțiunea <<Voluntar, implică-te>>. Încercăm să implicăm un număr cât mai mare de tineri, în a proteja mediul, în a proteja ariile naturale pe care le avem. Avem o țară cu foarte multe arii naturale de o importanță deosebită, dar de multe ori nu știm să le protejăm, din păcate!”- a spus, ieri, directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.
Ana Ciorici Costache