În perioada 6-8 iulie va avea loc în comuna Bodoc Campionatul Internaţional de Atelaje cu Doi Cai, organizat de către Consiliul Local al comunei Bodoc, Consiliul Județean Covasna și Federația Ecvestră Română.
Potrivit unui comunicat de presă emis de către Consiliul Județean Covasna, „entuziasmul iniţial – stârnit de faptul că comuna Bodoc este singura localitate din România care a intrat în calendarul competiţional 2018, pe lângă Olanda, Germania, Franţa şi Statele Unite ale Americii – i-a îndemnat pe organizatori să nu se lase mai prejos ca la campionatele naţionale anterioare.”
Primarul comunei Bodoc, Fodor István, s-a arătat foarte dezamăgit de faptul că, în paralel cu campionatul de la Olteni, se organizează un campionat internaţional şi în localitatea Lipica din Slovenia, fapt ce influenţează participarea echipajelor din alte ţări, pentru că echipajele din Ungaria preferă să participe campionatul din Slovenia, datorită infrastructurii mai bune. „Consider că nu este corect că Federația Ecvestră Internaţională a stabilit aceeaşi dată pentru concursurile de la Slovenia şi Olteni, pentru că, astfel, competiţiile de 2-3 stele se vor desfăşura cu mai puţini participanţi. Din păcate, suntem neputincioşi în faţa acestui aspect, campionatul trebuie să aibă loc, pentru că altfel echipajele deja înscrise nu vor putea aduna punctele necesare pentru participarea la campionatul internaţional” – a spus edilul comunei, oprindu-se şi asupra dificultăţilor materiale legate de organizare. „Noi, în calitate de autorităţi locale, avem mâinile legate dar şi mai mult buzunarele. Din bugetul mic alocat de către guvern, doar o sumă minimă poate fi destinată acestui eveniment ce se va desfăşura concomitent cu Zilele comunei Bodoc, de aceea trebuie să apelăm la sponsori” – a subliniat primarul, în cadrul aceluiași comunicat.
Cu privire la numărul de participanți din acest an, acesta a mai declarat pentru „Mesagerul de Covasna”: „Și-au exprimat intenția de a participa la această competiție și un atelaj din Ungaria, precum și unul din Grecia, cel din urmă, însă, nu are deocamdată toate documentele de călătorie necesare. Este un concurs internațional, de 2 și 3 stele. La trei stele este calificare pentru Campionatul Mondial. Atelajele din Ungaria merg la Lipica, deoarece – spun ei și pe undeva le dau dreptate – pentru că până acolo merg pe autostradă și nu trebuie să se chinuiască pe drumuri înguste și în curbe, care stresează caii. Este o problemă foarte mare că noi nu avem autostrăzi, iar concurenții care trebuie să vină cu camioane și cu 4-5 cai, plus atelaje preferă să meargă acolo unde se circulă civilizat și repede. Dacă noi vrem să facem concursuri internaționale și să atragem turiști, atunci acesta este primul lucru pe care trebuie să îl avem: infrastructura rutieră.”
Fodor István le-a bătut obrazul, în mod metaforic, reprezentanților Federației Naționale Ecvestre din Ungaria, pentru refuzul lor de a participa la această competiție de la Bodoc, în condițiile în care, la toate competițiile organizate în țara vecină au participat și atelaje din România. „Concurenții noștri parcurg drumurile dificile, cu tot stresul cailor, dar participă de fiecare dată la competițiile din Ungaria.”, a mai spus, cu amărăciune, primarul comunei Bodoc.
Campionat internațional, cu buget rușinos de mic
Despre bugetul alocat de către autorități pentru organizarea acestei competiții de nivel internațional, Fodor István a precizat: „Suntem singurul teren din țară pe care se poate organiza un concurs internațional, suntem incluși în calendarul competițional internațional, așa că noi trebuie să facem concursul cu ce avem. Dacă renunțăm la a mai organiza acest concurs, noi nu o să mai urcăm niciodată pe această treaptă. Așa că trebuie să facem cum putem. Timp de două săptămâni am umblat pe la firme după sponsorizări. Îmi este și rușine că după 28 de ani de primărie, eu încă sunt nevoit să cer bani de sponsorizări. Din bugetul comunei am alocat 3000 de lei. Federația Ecvestră Română ne-a dat 15.000 de lei pentru acest concurs. Acești bani nu ne ajung nici măcar să plătim onorariile și deplasările arbitrilor. Vor veni 5 arbitri din România, 4 din Ungaria și unul din Austria. Consiliul județean ne-a ajutat financiar cu plata boxelor pentru cai, a scenei și a programelor artistice.”
Legat de acest eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a comunicat, prin intermediul Biroului de Presă al Consiliului Județean Covasna: „Pentru a atinge un scop bun, trebuie aleasă o cale bună. Deşi obstacolele sunt zilnice, în ultimii ani am învăţat că există o cale şi către cei mai înalţi munţi. Unul dintre visele noastre este ca judeţul Covasna să devină centrul evenimentelor ecvestre din Transilvania. Atunci când am cumpărat Castelul Mikó de la Olteni, am ştiut că ne aşteaptă o muncă asiduă, de lungă durată, dar rezultatele obţinute, investiţiile şi programele de calitate de până acum demonstrează faptul că suntem pe calea cea bună şi că am atras atenţia nu doar în interiorul ţării, ci şi pe plan internaţional.”
Zilele comunei Bodoc vor fi sărbătorite în același sfârșit de săptămână
Potrivit Biroului de Presă al CJ Covasna, primul Campionat Internațional de Atelaje cu Doi Cai şi cea de a 15-a ediţie a Zilelor comunei Bodoc demarează vineri, 9 iulie, ora 12, cu o prezentare și dresaj. Sâmbătă, la ora 11.30 va avea loc recunoașterea traseului de maraton, după care, la ora 12.00, urmează proba de maraton, restul zilei fiind dedicat manifestărilor sportive şi culturale. Cei interesaţi vor putea urmări un spectacol de dresaj hipic şi un show de cascadorie ecvestră, iar în orele serii vor avea loc programe culturale şi concerte. Duminică, începând cu ora 12.00, echipajele vor concura în proba de obstacole, iar după prezentarea de tir cu arcul susţinută de Pászka Lehel, ce va avea loc de la ora 16.00, rolul principal revine producţiilor scenice. Evenimentul se încheie cu un frumos foc de artificii.
„Comunele organizează din ce în ce mai rar zilele localității, pentru că se reduc bugetele tot mai mult. Dar trebuie să le dăm și localnicilor prilejul să se întâlnească în cadru festiv și să sărbătorească, pentru că tot ei contribuie prin taxe și impozite la bugetul comunei.” – este de părere primarul Fodor István.
Oana-Mihaela Costache