Foto: Silviu Ipătioaei- M.d.C

Considerat un maestru al genului science-fiction, scriitorul american Isaac Asimov, prin seria de cărți „Fundația”, creează o adevărată epopee spațială, a cărei acțiune se întinde pe mii de ani, abordând o multitudine de teme SF, cum ar fi: psihoistoria, psihologia roboților, saltul în Hiperspațiu, colonizarea Cosmosului, lumile spațiale, androizii, Legile Roboticii etc. Operele lui Isaac Asimov vin să anticipeze un viitor posibil, care, chiar dacă nu va fi așa în realitatea viitoare, totuși unele previziuni se vor adeveri, așa cum s-a întâmplat și în trecut cu alți scriitori vizionari, cum ar fi Jules Verne.

Să adăugăm la acestea seria de romane și ecranizări „Star Trek” a lui Alan Dean Foster și imaginea anticipației referitoare la evenimentele viitoare devine cu adevărat panoramică, ea completându-se în fiecare an cu alte scrieri în domeniu, încât cititorul tot mai avizat nu se mai miră când unele dintre realitățile „virtuale” descrise în cărți ies din viziune și se materializează în lumea obișnuită, prin activitatea a milioane de savanți și specialiști din domeniile științei și tehnologiei avansate.

Și dacă ceea ce citim sau vedem în ecranizări ni se par acum pure fantezii, nu trebuie să uităm că la fel au gândit și mulți oameni ai trecutului despre lumea imaginară de azi cuprinsă în poveștile de altădată. Și, bineînțeles, toate au un început. Nevoia de ieșire în spațiu și de colonizare a Cosmosului crește pe zi ce trece, determinată fiind de mai mulți factori, precum: înmulțirea pământenilor, scăderea resurselor, încălzirea globală, posibile epidemii la nivel global ori vreun război atomic și creșterea radioactivității, care ar face viața imposibilă pe Pământ, sau pur și simplu de dorința omului de a cunoaște ce este dincolo de necunoscut…

Spunând noi că toate au un început, intenționăm să facem referire la o știre recentă (sursa: descopera.ro, 06.20.2018), din care aflăm că „La ordinul lui Trump, Pentagonul va stabili o forță militară spațială”, creând astfel o nouă ramură a armatei – Space Force, anunț făcut la 18 iunie, în cadrul întâlnirii US Space Council. Scopul declarat (conform sursei menționate) ar fi: instrucțiuni pentru un trafic mai bun în spațiu și demersuri pentru a minimiza gunoiul spațial. De fapt, se poate înțelege mult mai mult: înfruntarea „oponenților strategici” în spațiu, generată de „expansiunea politico-econimico-militară” a statelor evoluate tehnic.

Acesta fiind doar un mic pas modest în crearea unui viitor în afara globului terestru. În preconizata călătorie spre Marte, deja rușii au anunțat că vor să fie primii care vor pune piciorul pe Planeta Roșie, și cum întotdeauna în încercarea de a pune stăpânire pe „pământuri noi”, acest lucru nu s-a făcut fără dispute acerbe, e de presupus că forțele militare spațiale nu vor ieși din clișeu, încât declarațiile de azi mâine se vor transforma în conflicte militare „deasupra” capetelor noastre, bieți privitori pământeni neputincioși.

Ar fi minunat dacă noile structuri militare ale lumii vor ieși în spațiul stelar nu pentru a continua războaiele, ci pentru a asigura omenirii o salvare în caz de cataclisme. Oricât de optimiști am fi, în sufletul nostru există o teamă, o teamă că ceva rău s-ar putea întâmpla pe Pământ, însă cum „mai e mult până departe”, e bine să nu ne pierdem speranța într-o lume mai bună.

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail