Aceasta are ca rol evidențierea și informarea consumatorilor asupra produselor care provin din zonele de munte, precum și stimularea producătorilor sau agricultorilor care își desfășoară activitatea în zonele înalte. Zona montană este recunoscută pentru gradul mic de poluare, ceea ce conferă alimentelor provenite din acest areal un plus de valoare.
„Zona montană defavorizată a României constituie un teritoriu special, de interes naţional, cu un imens potenţial economic, social, cultural şi de mediu. Acest areal trebuie să beneficieze de o politică specifică, bine definită, conform principiilor dezvoltării durabile şi în conformitate cu politicile europene. În acest scop, a fost înfiinţată Agenţia Zonei Montane (A.Z.M.), în conformitate cu prevederile Legii nr. 139/2014 privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi H.G. nr. 1189 din 2014 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Zonei Montane. Agenţia îşi are sediul în municipiul Vatra Dornei, judeţul Suceava şi se află în directa subordonare a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Principalul rol al Agenţiei Zonei Montane este acela de a elabora şi implementa strategia şi politicile privind dezvoltarea şi protecţia zonelor montane din România, zone marcate de specificitate, fragile ecologic şi defavorizate economico-social din cauze naturale, care necesită o abordare specifică, precum şi implementarea unor măsuri din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, susţinute financiar din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (F.E.A.D.R.) şi bugetul de stat” – se arată pe pagina oficială a agenției, www.azm.gov.ro.
În sprijinul producătorilor din zona montană, persoane fizice sau juridice, a fost propus un nou instrument care să ateste proveniența produselor comercializate: eticheta „Produs montan”.
„Este o etichetă care atestă că produsele provin dintr-o zonă mai curată – zona montană. Prin acest instrument se vrea a sprijini producătorii din zonele mai defavorizate ca și zone de producție. Zona montană este poate mai puțin afectată de poluare. Eticheta se poate pune pe orice produs, inițial sau procesat. Se întocmește un dosar destul de simplu, care se depune la Direcția Agricolă, iar de aici se trimite la Vatra Dornei, la sediul Agenției Zonei Montane. Orice producător poate obține această etichetă, fără nici un cost. Toată procedura durează maxim o lună. Până în acest moment, doi producători din județ au obținut dreptul de a folosi această etichetă, pe mai multe produse, dar mai există încă trei cereri în lucru, care sunt în faza de întocmire a dosarelor. Într-un fel, această etichetă este o formă de sprijin pentru producătorii din zona montană, unde condițiile de producție sunt mai greoaie, deoarece clima este mai aspră decât la șes, totul se coace mai greu decât la câmpie, parcelele sunt mai mici, solul nu este așa de fertil – întotdeauna există o diferență de producție între o suprafață de câmpie și una de munte, iar ca așezare, aceste zone sunt mai greu accesibile. Zona montană este considerată ca fiind așezată la o altitudine de peste 600 de metri. Asta înseamnă că 77% din teritoriul județului Covasna se încadrează în această zonă.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, șeful Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba.
Cine poate obține dreptul de a folosi eticheta „Produs montan”
Din totalul de 45 de unități administrativ-teritoriale din județul Covasna (2 municipii, 3 orașe și 40 de comune), potrivit listei Unităților Administrativ Teritoriale din zona montană (zona delimitată conform Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020), întocmită de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nu se încadrează în zona montană municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, orașul Baraolt și comunele Boroșneul Mare, Brateș, Catalina, Chichiș, Ilieni, Ozun, Poian și Reci. Lista completă cu localitățile din țară, aflate în zona montană, poate fi accesată pe pagina oficială a ministerului, www.madr.ro.
Potrivit Ghidului de bune practici privind acordarea dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative ,,PRODUS MONTAN”, întocmit de către Ministerul Agriculturii, „produsul montan” este acel produs destinat consumului uman, în cazul căruia materiile prime, dar și furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane, iar în cazul produselor procesate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane.
Conform aceluiași ghid, solicitanții pot fi persoane fizice, care dețin atestat de producător, societăți comerciale, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, cooperative agricole, grupuri de producători (recunoscute în conformitate cu O.U.G. nr. 37/2005), societăți cooperative, obști și composesorate, asociații, fundații și federații ce desfășoară activități agricole.
În cazul produselor de origine animală, mențiunea „produs montan” poate fi aplicată produselor obținute de la animale din zona montană, și care sunt prelucrate în aceste zone, produselor obținute din animale crescute cel puțin în ultimele două treimi ale vieții lor în zone montane (dacă produsele sunt prelucrate în aceste zone), dar și produselor obținute din animale transhumante, crescute cel puțin un sfert vin viața lor în transhumanță și care au păscut pe pășuni din zone montane.
Produsele apicole pot primi eticheta „produs montan”, dacă albinele au colectat nectarul și polenul doar în zonele montane.
Care sunt pașii de urmat, pentru producători
Pentru a obține dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „Produs montan”, un producător trebuie să urmeze o serie de pași, relativ simpli. În primul rând, solicitantul trebuie să depună o cerere, la Direcția pentru Agricultură Județeană, situată pe raza judeţului în care îşi desfăşoară activitatea, însoțită de caietul de sarcini completat și să deschidă Registrul Special de Autocontrol.
Direcţia pentru agricultură judeţeană, înregistrează cererile în Registrul de Control al Produselor Montane și verifică caietul de sarcini și documentele anexate. Reprezentanţii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județene, special desemnați cu atribuţii în domeniul reglementat, verifică dacă unitatea de producţie/locul de producţie se află în zona montană. În cazul în care unitatea de producţie/locul de producţie nu se află în zona montană, cererea este respinsă.
În situaţia în care în urma verificării caietului de sarcini se identifică, neconformităţi referitoare la respectarea prevederile procedurii care vizează calitatea de produs montan, reprezentanţii Direcției pentru Agricultură Județene, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea acestuia, adresează o cerere solicitantului în vederea exprimării unor clarificări cu privire la neconformitățile constatate.
Dacă documentaţia depusă corespunde, reprezentanţii Direcției pentru Agricultură Județeană verifică la faţa locului informaţiile prevăzute în caietul de sarcini şi din registrul special de autocontrol, ținut de către solicitant.
Registrul special de autocontrol se actualizează de către solicitant, ori de câte ori este necesar, pentru a demonstra respectarea prevederilor legislaţiei europene referitoare la utilizarea menţiunii de calitate facultativă „produs montan”. În cazul în care, în urma verificărilor la faţa locului se constată că documentaţia corespunde, Direcția pentru Agricultură Județeană, transmite direcţiei de specialitate cu atribuţii în domeniu din cadrul Ministerului Agriculturii, în termen de 5 zile lucrătoare un exemplar al Notei de constatare, însoţit de o copie a caietului de sarcini.
Ministerul Agriculturii emite decizia de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii “produs montan”, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea documentației şi înregistrează produsul/produsele în Registrul Naţional al Produselor Montane, în vederea publicării acestuia pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.
Ulterior, specialiştii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județene cu atribuţii de inspecţie şi control efectuează cel puţin un control anual pentru a verifica respectarea condițiilor de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii „produs montan”. Beneficiarul este notificat despre control cu 10 zile lucrătoare înainte de data vizitei. Beneficiarii transmit documentele solicitate prin notificare, în interiorul termenului de 10 zile lucrătoare, dar nu mai târziu de a șaptea zi.
Dacă sunt găsite nereguli, dreptul de a folosi denumirea de produs montan poate fi retras, iar produsul radiat de pe lista celor montane. Producătorii pot să depună o nouă documentaţie pentru produsul pentru care a fost retrasă decizia, după cel puţin 24 de luni de la data retragerii acesteia. (sursa: www.agroinfo.ro)
Toată documentația necesară poate fi accesată pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, www.madr.ro.
Oana-Mihaela Costache