Aproximativ 30 de oferte de locuri de muncă adresate elevilor și studenților, pentru perioada în care aceștia se află în vacanța de vară, au fost deja anunțate la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna. Nu lipsește nici cererea, conducerea instituției remarcând un interes crescut al tinerilor pentru a se angaja.

Angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenți, pe perioada vacanței, pot beneficia de un stimulent financiar lunar pentru fiecare tânăr încadrat în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, încheiat în condițiile legii. Informația a fost promovată atât de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), pe site-ul propriu, cât și de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, prin diverse căi, iar rezultatele nu au întârziat să apară/

„Am retransmis cerința către angajatori să ne anunțe cu privire la locurile de muncă vacante pentru elevi și studenți, angajare care este posibil să se realizeze în perioada următoare. Am încercat să promovăm această posibilitate, și sunt și oferte. Deocamdată sunt în jur de 30 de oferte, în domeniul serviciilor, construcțiilor, prelucrarea lemnului și comerț, pe perioada verii. Unii dintre tineri deja ne-au căutat pentru a se interesa ce fel de adeverințe trebuie să aducă de la școală pentru a se angaja pe perioada verii. Unii își fac acum dosarul în acest sens.”- a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor. Acesta a afirmat că a observat o schimbare rândul tinerilor, în sensul unui interes crescut al acestora de a se angaja pe timpul verii.

„Am constatat că există o mică schimbare: destul de multe persoane de la Orko vin și se interesează despre locurile de muncă și printre ei sunt foarte mulți tineri. Calificări nu au, iar dacă locul de muncă este în afara municipiului, transportul devine  pentru ei o problemă, pentru că nu au deschidere în acest sens. Însă, interesul există, dorința de a se angaja există. De exemplu, zilele trecute au venit  doi tineri – soț și soție – mă uitam la ei că erau foarte, foarte tineri, i-am întrebat dacă chiar doresc să lucreze și au spus că da. Când i-am întrebat ce vârstă au, au spus că aproape 19. Deci, acum că au devenit majori, s-a produs o schimbare în ei și au venit. Afară, la ușă, stătea un alt tânăr, elev al unui liceu din oraș, tânăr în vârstă de 17 ani, și a venit la noi pentru că a aflat că  se poate angaja pe perioada verii și a dorit să vadă cum se poate încadra și ce acte îi trebuie.” – a spus directorul Kelemen Tibor.

Angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenți, pe perioada vacanței de vară,  pot beneficia de un stimulent financiar lunar în valoare de 250 lei, pentru fiecare elev şi student încadrat în muncă.

Potrivit unui comunicat postat recent pe site-ul ANOFM, www.anofm.ro, angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

De stimulentul financiar lunar beneficiază angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial; sau în baza unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă. Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor.

Trebuie știut că angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, pentru elevii şi studenţii respectivi; și angajatorii care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioada de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic, nu beneficiază de acest stimulent.

Elevii se pot angaja pe perioada vacanței de vară, începând de la vârsta de 15 ani, cu acordul părinților, și cu respectarea prevederilor legale.

Detalii pot fi  aflate la sediile agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, ale căror date de contact sunt disponibile la adresa: http://www.anofm.ro/contacteaza-ne.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail