Rata șomajului din județ a ajuns la finele lunii mai (a.c) la 3,35%, în scădere față de cea înregistrată în luna anterioară cu 0,26 puncte procentuale, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna fiind înregistrate sub 3000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Datele prezentate de directorul executiv al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, arată că la data de 31 mai, numărul total al persoanelor înregistrate în evidenţa agenției ca fiind în căutarea unui loc de muncă a fost de 2895 de persoane. Potrivit aceleiași surse, în perioada 01-31 mai (a.c.) au intrat în evidenţa AJOFM Covasna un număr de 312 persoane şi au ieșit din evidenţă 534 de persoane.

Potrivit aceleiași surse, „în luna mai, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă un număr de 252 de persoane.”

Serviciile de care au beneficiat persoanele încadrate în muncă sunt: medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, formarea profesională, subvenţionarea locului de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 5 ani până la pensie, absolvenţi, arată datele AJOFM Covasna.

Din informațiile prezentate de conducerea instituției reiese că valorea ratei șomajului înregistrată în județul Covasna, la finele lunii mai,  3,35 %, plasează județul Covasna pe locul 23 în țară, în ceea ce privește șomajul.

„De pildă, în județul Teleorman, rata șomajului este 9,11%, în Mehedinți – 8,92%, în Vaslui – 8,72%, în Dolj -8%; în Buzău – 7,5%, în Galați-6,7%, în Olt – 6,3%, Bacău-6%, Ialomița -5,8%. Noi ne situăm în poziția 23 pe țară, în  condițiile în care, rata șomajului la Ilfov și în zona Bucureștiului este foarte redusă- deci a ajuns aproape sub 1%”- a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, din totalul persoanelor aflate în evidența agenției (2895 persoane), 327 beneficiază de indemnizație de șomaj, 2568 sunt fără indemnizație, majoritatea fiind beneficiari ai Legii 416/2001.

„Ponderea indemnizaților din totalul șomerilor din evidență este de 11% (…), iar cea mai urâtă situație a neindemnizaților este la Baraolt, unde 95% din cei din evidență nu beneficiază de nicio formă de ajutor. În ceea ce privește mediile de proveniență, din mediul rural avem 73% din totalul persoanelor din evidență și doar 27% în mediul urban. (…)”- a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna.

În ceea ce privește repartizarea în teritoriu a șomerilor înregistrați în evidența instituției, datele arată că din zona Sfântu Gheorghe provin 1024 persoane, în plată fiind 92; din zona Baraolt, 868 persoane, din care în plată, 47; din zona Târgu Secuiesc, 424, din care în plată 92; din zona Covasna, 381, din care în plată 54; din zona Întorsura Buzăului, 198 persoane, din care în plată 42.

Pe localități, situația ratei șomajului se prezintă astfel: în municipiul Sfântu Gheorghe – 0,7%, în Târgu Secuiesc, 0,7%; la Baraolt, 1,4%; în orașul Covasna – 1,7%; în Întorsura Buzăului – 2,2%. Rate mai mari ale șomajului se înregistrează în Bățani, aproape 15%, în Belin – 12% și în Vâlcele -12%. În Estelnic, rata șomajului este 0 și, la fel și la Poian, arată datele AJOFM Covasna.

Din totalul persoanelor aflate în evidența AJOFM Covasna ca fiind în căutarea unui loc de muncă, aproape 90% sunt cu nivel al studiilor sub cel liceal.

„Cea mai mare parte a șomerilor sunt cu nivel de educație sub cel liceal – 89%. Așadar, aproape 90% dintre șomerii din județul nostru au studii incomplete, precare, sunt oameni care au învățat, dar care, totuși, nu știu să facă lucrurile cum trebuie. Dintre cei cu studii liceale sau postliceale avem 8%, iar aproape 1% din totalul șomerilor sunt cei cu forme de învățământ superior. Mai exact, cu studii superioare  avem 56 de persoane în evidență, 269 cu studii medii, liceale și postliceale și 2570 de persoane care au studii foarte, foarte reduse, studii precare. Și în aceste condiții, evidențiem faptul că femeile stau mai bine și în ceea ce privește studiile, nu doar în ceea ce privește ocuparea.”- a declarat directorul executiv Kelemen Tibor.

Peste 180 de absolvenți ai promoției 2018, înregistrați, deja,  în evidența AJOFM Covasna

Datele prezentate în conferința de presă de ieri relevă și că un număr de 187 de absolvenți de liceu ai promoției actuale  s-au înregistrat, deja, în evidențele Agenției Județene.

„În momentul de față, avem în evidență 187 de absolvenți. Dintre aceștia, din Baraolt sunt 43, din Sfântu Gheorghe, 83; din Întorsura Buzăului, 14; din Târgu Secuiesc, 38, iar din Covasna 9. Sunt absolvenți de liceu, ci nu de școală profesională.”- a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Pentru a beneficia de prima de inserţie sau, după caz, de indemnizaţia de şomaj, absolvenţii trebuie ca în termen de 60 de zile de la data absolvirii să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă.

În cazul absolvenţilor de liceu din acest an, cele 60 de zile încep a fi numărate din data de 26 mai, potrivit Ordinului nr. 3382/2017 al Ministerului Educaţiei Naţionale privind structura anului şcolar 2017-2018, conform căruia „cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 25 Mai 2018”, a transmis conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM ) Covasna.

În situaţia în care unii tineri mai au corigenţe, şi nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, aceştia se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă, au informat reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, printr-un comunicat de presă postat recent pe site-ul www.anofm.ro.

ANOFM a mai transmis, tot prin intermediul site-ului, că: „ Absolvenţii pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj, dacă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă şi:- nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii: -nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 lei.

„Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau posturi, în condiţiile legii.”- se mai arată pe site-ul anofm.ro.

Potrivit aceleiași surse, se consideră că nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că, în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, acreditaţi în condiţiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiţiei de acreditare, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.

„Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se întelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.” – arată sursa citată.

Indemnizaţia de şomaj acordată acestei categorii de persoane se plăteşte pentru o perioadă de 6 luni şi este în valoare de 250 lei, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare. Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită, se mai arată pe www.anofm.ro.

Înregistrându-se la timp în evidențele Agenției, tinerii pot beneficia de serviciile precum cele de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită, au transmis reprezentanții instituției.În plus, începând din acest an, absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la Agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, pot beneficia de o primă de inserție în valoare de 1500 de lei.

Directorul Kelemen Tibor a declarat că reprezentanții instituției i-au informat pe tineri în acest sens, prin vizite în școli, în perioada de dinaintea absolvirii.

„28 de școli au fost contactate și 614 elevi au fost informați despre ceea ce se poate face și ceea ce putem face pentru dânșii.”- a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail