Operatorii economici trebuie să-şi reglementeze în timp util situaţia firmei, pentru a nu fi nevoiţi să suporte rigorile legii (amenzi judiciare, dizolvare societate).

Aceştia nu trebuie să uite că au anumite obligaţii. Pentru a veni în sprijinul lor, reprezentanţii Oficiului Registrului Comerţului (ORC) de pe lângă Tribunalul Covasna, au emis un comunicat de presă cu informaţii de interes pentru comercianţi.

Astfel, trebuie ştiut faptul că societăţile comerciale care au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de lei au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a, un anunţ prin care se confirmă depunerea situaţiilor financiare anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.

Taxele/ tarifele pentru publicarea în Monitorul Oficial precum şi modelul actelor de publicare pot fi consultate la sediul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Covasna, care asigură serviciul de transmitere spre publicare al anunţului, către Monitorul Oficial.

Reprezentanţii ORC mai informează că, „potrivit ordinului nr. 2594, art. 183, alin. 1, lit d), persoanele juridice înmatriculate în registrul comerţului, sau, după caz, persoanele interesate, au obligaţia de a depune la ORCT, pentru menţionare în registrul comerţului, dovada privind prelungirea termenului de deţinere cu titlul legal a spaţiului în care sunt/ este  stabilit sediul social şi/ sau sediul secundar.

„Potrivit Legii 26/1990, art. 21, lit. c) în registrul comerţului se înregistrează menţiuni referitoare la brevetele de invenţii, mărcile de fabrică, de comerţ şi de serviciu, denumirile de origine, indicaţiile de provenienţă, firma, emblema şi alte semne distinctive asupra cărora societatea comercială, regia autonomă, organizaţia cooperatistă sau comerciantul persoană fizică sau întreprindere familială are un drept”, se mai arată în comunicat.

Pentru îndrumare prealabilă privind formalităţile, cei interesaţi se pot adresa personalului din cadrul biroului de asistenţă al Oficiului Registrului Comerţului, de pe lângă Tribunalul Covasna.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail