Doar prin carte poți ajunge… până departe. Iar trecând pragul bibliotecii din comuna Sita Buzăului poți alege o mulțime de trasee către lume, Universul cunoașterii întinzându-ți-se la picioare, prin intermediul a aproape 12.000 de volume pe care instituția le găzduiește.

Biblioteca funcționează astăzi în incinta clădirii Căminului Cultural Sita Buzăului, și a fost deschisă în urmă aproape cinci decenii, ne-a spus bibliotecara Eutalia Tohănean.

„Înainte de a fi eu bibliotecară aici, mulți bibliotecari au <<păstorit>> această instituție, majoritatea fiind din rândul cadrelor didactice. Chiar și profesori de-ai mei au fost bibliotecari aici. Biblioteca funcționează de aproximativ 48 de ani, din anul 1970, și cred că înainte de a se construi Căminul Cultural, a funcționat în clădirea Primăriei.” – a spus bibliotecara Eutalia Tohănean.

„O bibliotecă este un paradis cu lumea pusă pe raft.”- afirma scriitorul Nicolae Dabija. O lume largă este pusă pe rafturile bibliotecii din Sita Buzăului, aici putând fi găsite aproape 12.000 de volume.

„În prezent, aici pot fi găsite 11.794 de volume, o gamă variată. Cele mai vechi sunt cele de Lenin, cele politice, care încă s-au mai păstrat într-o arhivă, și avem și cărți semnate de autori contemporani.”- ne-a spus Eutalia Tohănean.

Biblioteca din Sita Buzăului nu este niciodată fără viață. Copii, tineri și adulți îi trec pragul, știind că acolo găsesc nu doar peste 11.000 de „prieteni” –  peste 11.000 de cărți, ci și o vorbă bună, un sfat, o recomandare, activități variate, dar și mijloace informatice, mijloace de legătură cu lumea virtuală. Când noi am pășit în bibliotecă, pentru realizarea acestui material,  la mese stăteau copii și tineri care citeau, studiau.  Iar numărul vizitatorilor a tot crescut, pe perioada vizitei noastre.

„Numărul persoanelor care vin frecvent la biblioteca noastră este de aproximativ 300. Majoritatea sunt copii și tineri. Biblioteca este de tip enciclopedic, accesul este deschis, la raft. Cele mai împrumutate cărți sunt cele din bibliografia școlară, cele de care copiii au nevoie la școală sau pe care le folosesc pentru a se pregăti pentru examene. Sigur, foarte solicitate sunt volumele de beletristică, de petrecere a timpului liber. Utilizatorii sunt grijulii, aduc cărțile înapoi.”- a spus Eutalia Tohănean.

Potrivit acesteia, biblioteca își oferă serviciile necondiționat, accesul este gratuit persoanelor din comună. Poate singurul criteriu pe care trebuie să îl respecte clienții bibliotecii este acela de a iubi cartea. Pentru că, dacă iubești cartea, o îngrijești și o restitui la timp, astfel ca și alții să se poată bucura de comorile găsite în ea.

„Ne adresăm tuturor celor care au adresa în comuna Sita Buzăului, dar sigur, suntem deschiși și celor din zonă, de exemplu, din Întorsura Buzăului. Accesul la bibliotecă este gratuit. Toate serviciile sunt gratuite, inclusiv folosirea laptopurilor, acces la imprimantă, la scanner etc. Inițial, biblioteca a fost dotată cu patru calculatoare, prin programul <<Biblionet>>, în 2010. Atunci, biblioteca a fost utilată cu videoproiector, cu panou de videoproiecție, un scanner, cu imprimantă. Ulterior, domnul primar a realizat un proiect în urma căruia biblioteca a fost dotată cu 20 de laptopuri, care ocupă spațiu mai puțin decât calculatoarele. Oamenii vin, citesc, își scot la imprimantă informații. Aici sunt organizate și fel și fel de activități. Avem parteneriate cu școlile din zonă, avem o strânsă colaborare cu doamnele profesoare și organizăm împreună manifestări diverse, pentru stimularea pasiunii pentru lectură în rândul copiilor și tinerilor. ” – ne-a spus bibliotecara Eutalia Tohănean.

Iubește ceea ce face, iubește mediul în care lucrează.  „Este foarte frumos să fii bibliotecar. Lucrul cu cartea, cu oamenii, este minunat. Cred că aceasta este printre cele mai nobile profesii. Lucrul cu cartea și cu copiii este deosebit!”-  a încheiat bibliotecara Eutalia Tohănean.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail