O dată cu sosirea căldurii, ieșirile la picnicuri, metoda preferată de români pentru petrecerea timpului liber, devin parte din programul obișnuit de weekend și nu numai. Vacanțele cu rulota capătă, de asemenea, o din ce în ce mai mare popularitate, iar excursioniștii care bat munții la pas cu rucsacii plini de sandwichuri și conserve sunt din ce în ce mai mulți. Și cine se poate abține de la un porumb fiert ori de la o porție de hamsii aburinde, pe faleza mării?
Pentru a nu trece prin coșmarul unui concediu petrecut în pat, cu grețuri și dureri de tot felul, sau mai rău, în spital, cu toții trebuie să avem grijă de câteva aspecte, aparent minore, care ar putea strica și cea mai frumoasă excursie, ori cea mai relaxantă vacanță. În acest sens, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vine cu o serie de recomandări, pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate. Reprezentanții instituției recomandă populaţiei, printr-un comunicat de presă, ca în perioadele cu temperaturi ridicate să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate. Astfel, consumatorilor li se recomandă:
– Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;
– Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C;
– Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
– Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
– Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
– Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
– Să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.
În cadrul aceluiași comunicat se mai arată că înspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguraţa Alimentelor județene se vor asigura că agenţii economici vor respecta:
– evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;
– condiţiile de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte);
– măsurile privind confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării;
– asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul transportului;
– interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.
Ce este toxiinfecția alimentară?
Afecțiunea este cauzată, în general, de microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii, care contaminează anumite alimente sau băuturi, pe parcursul procesului de preparare al acestora, pe parcursul creșterii fructelor și legumelor, ori chiar prin contaminare din mediul înconjurător cu agenți patogeni care se pot gasi in praf, pământ, apă. Deși simptomele unei toxiinfecții alimentare persistă, de obicei, doar câteva zile, acestea pot fi, pe cât de neplăcute, pe atât de periculoase.
Principalele simptome apărute în intoxicaţia alimentară sunt: diareea, greaţa, vărsăturile şi durerile abdominale. În cazul în care acestea duc la o deshidratare severă și apar senzații de slăbiciune musculară, oboseală, ameţeală, vedere înceţoşată, senzaţia de leşin, vizita urgentă la medic este imperioasă. De asemenea, dacă simptomele persistă mai mult de două zile, este obligatoriu consultul medical.
Persoanele cu un risc crescut de a dezvolta o toxiinfecție alimentară sunt copiii mici, vârstnicii, femeile însărcinare, precum și persoanele cu un sistem imunitar compromis.
Aceste afecțiuni se tratează, conform sfatului medicului, în funcție de gravitatea lor, dar regimul alimentar pe toată perioada cât durează simptomele și câteva zile după ameliorarea acestora, este obligatoriu.
Oana-Mihaela Costache