Multipla campioană olimpică Elisabeta Lipă a fost declarată în anul 2000 de către Federaţia Internaţională de Canotaj cea mai bună canotoare a secolului XX. Chiar dacă s-a retras de mulţi ani din activitatea competiţională, nu poate trăi fără sport – aleargă, face fitness, înot şi saună. Este, în continuare, preocupată de sport, de crearea sau sprijinirea unor programe destinate promovării sportului în rândul copiilor şi tinerilor, de sprijinirea copiilor talentaţi pentru a face performanţă în sport, dar şi de participarea de activităţi sportive cu scop umanitar.
În acest scop, alături de alţi foşti campioni ai ţării, a gândit o campanie în cadrul căreia aceştia au mers în şcoli primare, gimnaziale, în licee, în universităţi din Bucureşti şi din ţară. Pentru că sportul dezvoltă şi deschide oportunităţi, contribuie la sănătate.
„Mă bucur mult dacă am o zi atât de fericită alături de copii. E o plăcere să mă îmbrac în trening şi să fiu timp de o oră alături de aceşti elevi minunaţi. Să mai zică cineva că nu fac mişcare cei mici. Dacă au profesori dedicaţi, dacă ora este antrenantă, pe măsura dorinţelor lor, cu siguranţă că ei se mişcă. Campionii României sunt aici în şcoală, important este ca noi să descoperim aceste talente şi să le susţinem, în limita posibilităţilor”, a declarat Elisabeta Lipă pentru AGERPRES.
Fosta mare canotoare a spus, referindu-se la o declaraţie a lui Ivan Patzaichin, că marea majoritate a performerilor au plecat dintr-un sat uitat de lume. „Sunt sigură că şi la ora actuală, în sate uitate de lume sunt viitori campioni, dar noi trebuie să îi descoperim”.
„Dacă nu sprijinim tinerii, nu avem viitor. Şi noi am fost sprijiniţi la rândul nostru, aşa că şi ei au nevoie de sprijin. Avem generaţii de copii buni, dar tot ce se întâmplă în jurul lor le distrage atenţia, pentru că sunt multe lucruri, din punctul lor de vedere mult mai interesante decât sportul şi meseria de a fi campion. Dar obligaţia noastră este să-i responsabilizăm şi să-i facem să realizeze că a fi campion nu se poate compara cu nimic”, spunea fosta mare canotoare într-un interviu acordat AGERPRES, în 2015.
În opinia sa, este important să fie descoperiţi antrenorii dedicaţi care să vină la selecţie, prin şcoli şi să găsească tineri talentaţi care să se implice în această meserie atât de frumoasă, cu multe satisfacţii şi să vedem cât mai mulţi sportivi, nu numai la sportul de performanţă, dar şi la sport de masă. Înainte de toate, ştim că sportul înseamnă sănătate”, a menţionat Elisabeta Lipă.
Alături de sportivi ca Andreea Răducan, Laura Badea, Mihai Covaliu, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă a participat de multe ori la ore de educaţie fizică alături de elevi şi de studenţi, explicându-le cum să facă încălzirea şi cât de important este sportul pentru dezvoltarea lor ulterioară.
„Mişcarea este extrem de importantă la orice vârstă, lucru care ar trebui conştientizat de toată lumea. Consider că evenimente de genul crosului Bucharest 10k&Family Run ar trebui să fie cât mai dese. Este un eveniment extraordinar de frumos, care a adunat foarte multă lume la startul competiţiei”, declara pentru AGERPRES Elisabeta Lipă, în 2016, când a dat startul la ‘„Cursa Familiilor”.
Aceasta a adăugat că toată lumea trebuie să facă mişcare, nu doar copiii şi tineri, ci şi adulţii. „Ştim foarte bine ce înseamnă să faci o jumătate de oră de mişcare înainte să te duci la birou şi să te apuci de lucru. Îţi dă o stare de bine, o energie aparte, şi având în vedere că în ultima perioadă stăm foarte mult timp peste program, cred că ne ajută mult să rezistăm programului infernal”, a spus Lipă.
Fosta canotoare s-a referit şi la spiritul de echipă şi de colegialitate care există între sportivi.
„Lumea sportului este mare, dar foarte mică în acelaşi timp. Şi noi chiar reuşim să fim alături, să ne sprijinim, nu contează că eşti canotor, halterofil, luptător, gimnast, scrimer. Cine are nevoie sună şi foarte rar nu au răspuns colegii la astfel de solicitări. Chiar şi din afara Bucureştiului, dacă sunt evenimente, ne adunăm şi ne susţinem unii pe alţii. Asta vedem noi în sport, nu poţi să fii campion sau să reuşeşti de unul singur, dacă n-ai şi o echipă în spate care să te susţină şi care să te împingă spre marea performanţă”, spunea Elisabeta Lipă în 2015, în interviul acordat AGERPRES.
Dacă ar fi să dea un sfat unui copil care vrea să facă performanţă în sport, i-ar spune că „trebuie să realizeze că performanţa nu vine foarte repede şi că pentru a ajunge la mare performanţă trebuie să facă sacrificii, să renunţe la multe, să se axeze numai pe acest lucru”.
„Performanţa este atât de frumoasă, dar cere sacrificii, cere dăruire. Un copil care munceşte pentru a face performanţă trebuie să-şi asculte antrenorii, pentru că ştiu ce este cel mai bine pentru el, să ne asculte şi pe noi, cei care am ajuns să facem marea performanţă, să ne întrebe cât trebuie să se sacrifice. Noi ştim să le spunem, să le îndrumăm paşii către marea performanţă şi să ne creadă că performanţa este frumoasă, dar şi grea. Cea mai frumoasă performanţă şi cea mai mare împlinire o trăieşti atunci când eşti pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la competiţia supremă care se numeşte Jocurile Olimpice”, a spus Elisabeta Lipă.
În opinia sa, micii sportivi ar trebui să facă ore de nutriţie, să ştie ce e bine să mănânce, ce nu e bine să mănânce. „Asta ţine de educaţie. Normal că un sportiv e greu de educat atunci când este mare, trebuie educat de mic, să ştie ce e bine pentru el. (…) Din păcate, avem cazuri de copii care nu ştiu să alerge, pentru că există clase întregi de copii care sunt scutiţi de la ora de sport”.
***
Elisabeta Lipă s-a născut la 26 octombrie 1964, în localitatea Siret, judeţul Suceava. Canotoare în perioada 1980-2004, a obţinut în activitatea competiţională cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice (Los Angeles – 1984, Barcelona – 1992, Atlanta – 1996, Sydney – 2000, Atena – 2004), două medalii de argint la Jocurile Olimpice (Seul – 1988, Barcelona – 1992), o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Seul -1988, 19 medalii la Campionatele Mondiale de juniori şi seniori, cinci titluri de campioană mondială, peste 20 titluri de campioană naţională şi balcanică. Este un nume de referinţă în sportul românesc şi, în acelaşi timp, preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo şi al Federaţiei Române de Canotaj. AGERPRES