Aflat în România încă de săptămâna trecută, Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales a ajuns, într-o vizită privată, și pe meleaguri covăsnene, la invitația vechiului său prieten, contele Kalnoki Tibor.
Moștenitorul Coroanei Britanice a avut parte de un program încărcat în vizita sa prin România. După ce miercuri, 30 mai, președintele României, Klaus Johannis, l-a primit într-o scurtă vizită oficială la Palatul Cotroceni, acesta s-a îndreptat către Palatul Victoria, unde a fost întâmpinat de premierul Viorica Dăncilă, iar seara și-a încheiat-o la Palatul Elisabeta, în prezența Majestății Sale, Principesa Margareta.
Joi s-a deplasat la sediul Fundaţiei care îi poartă numele din satul Viscri – o casă din anul 1700 -, unde s-a întâlnit cu mici fermieri şi producători de alimente artizanale din România, cu care a discutat despre ingrediente, modul de prepare şi de vânzare, precum şi despre problemele cu care aceştia se confruntă, relatează Agerpres.
Vizita Prinţului Charles a avut ca punct central o întâlnire cu 30 de fermieri şi producători, dar şi cu fostul campion la kaiac-canoe Ivan Patzaichin, care, la rândul său, a pus bazele unei fundaţii de caritate numită „Mila 23”, ce sprijină patrimoniul, gastronomia şi turismul din Delta Dunării. Prinţul Charles a avut o discuţie relaxată şi cu Ivan Patzaichin, care l-a informat că pe 8 septembrie şase bărci din provinciile româneşti vor traversa Tamisa cu ocazia Centenarului. (Agerpres)
Weekendul și l-a petrecut relaxându-se în compania prietenului său, contele Kalnoki Tibor, la Valea Zălanului, unde Alteța Sa Regală deține patru proprietăți, o zonă de suflet a Prințului Charles, care nu ezită să vină aici de câte ori are ocazia. Înaltul oaspete a fost invitat, în urmă cu trei ani, de către primarul din Valea Crișului, Kisgyorgy Sandor, în comuna pe care o conduce, iar sâmbăta aceasta, Prințul a și dat curs invitației, făcând o plimbare prin localitate, dar și în Calnic, unde, în grădinița din sat, una dintre fundațiile sale îi ajută pe copiii care trăiesc la sate să se bucure de aceleaşi condiţii cu cei de la oraş.
Primarul comunei Valea Crișului a avut grijă ca Prințul să fie întâmpinat cum se cuvine, cu bucate tradiționale, flori și muzică de fanfară: „Sâmbătă, a fost în vizită prin comună, atât la Calnic, cât și la Valea Crișului, a vizitat Biserica Unitariată din Calnic, școala generală din Calnic, biserica catolică din Valea Crișului și apoi a vizitat și satul. Noi am știut că va veni. De trei ani de zile am discutat să facă o vizită, când ne-am întâlnit la Valea Zălanului. Ne-am întâlnit și acum a și venit, s-a ținut de cuvânt. I-a plăcut foarte mult și ne-a spus că va reveni.” – a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna” , Kisgyorgy Sandor.
Prințul Charles, al Marii Britanii și-a făcut un obicei de a petrece câteva zile pe meleaguri covăsnene, aproape de câte ori vine în România. Ca de fiecare dată, este întâmpinat cu surle și trâmbițe de comunitatea maghiară din județ, și numai de către aceasta. Covăsnenii, vorbitori de limbă română, au putut afla despre această vizită numai din presa centrală, întrucât cei care s-au ocupat de organizarea acestui eveniment nu au binevoit să transmită nici un comunicat în acest sens, nici o invitație presei române.
Pe când o vizită „ în românimea” din județ?
Este îmbucurător și onorant faptul că județul nostru este promovat de o asemenea personalitate, dar este trist că numai anumite elemente culturale sunt de interes. Deși Prințul deține proprietăți în Valea Zălanului, și își petrece cu drag timpul în localitățile dimprejur, oare nu ar fi încântat dacă ar vizita și zonele în care trăiesc românii din județul Covasna- ne referim la Zona Buzaielor în care se ajunge trecând dealul Predeluț „îmbrăcat” în haina multicoloră a pajiștilor înflorite și verdele pădurilor de fag sau conifere, precum și Voineștii Covasnei unde se află „Cetatea Zânelor” -una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți dacice dinafara Munților Orăștiei? Aici ar fi întâmpinat de localnici îmbrăcați în frumoase costume populare, unele vechi de peste 100 de ani, altele noi cusute și de mâinile harnice ale femeilor și tinerelor din aceste zone, și și-ar putea bucura sufletul și privirea urmărind dansuri populare românești, după care cu siguranță ar da curs invitației gazdelor de a gusta pastramă de oaie și bulz prăjit pe jăratec, bucate pregătite de mocani, și-ar fi încântat să primească în dar, la plecare, o cămașă românească de la bunicile și tinerele din sate, care le cos de mână, cu mult drag, sau cele trei volume în care prof. Florentina Teacă a adunat, prin fotografii, „pagini din istoria, cultura și civilizația românească din județul Covasna, completând astfel, în mod fericit, lucrările asemănătoare referitoare la istoria, tradițiile și cultura concetățenilor maghiari, din acest binecuvântat spațiu din inima României.” Oare sufletul său nu ar putea fi mângâiat și de liniștea și apropierea de Dumnezeu pe care o poți simți în bisericuțele ortodoxe, cum ar fi cea de la Brețcu, veche de două secole și jumătate sau în mănăstirile de la Sita Buzăului și Valea Mare? Toți străinii care ne calcă pragul duc mai departe vestea că românii sunt oameni calzi și primitori, că porțile lor sunt deschise mereu prietenilor vechi și noi, asemenea concetățenilor maghiari pe care Prințul îi onorează mereu cu prezența.
Noi nu ne pierdem speranța și suntem convinși că va veni ziua în care cei care organizează programul vizitelor în județul Covasna ale Prinţului Charles, îi vor oferi Majestății Sale posibilitatea să vadă diversitatea culturală și gastronomică a acestor locuri minunate și să se bucure de noile descoperiri ce îl vor încânta, cu siguranță.
Oana-Mihaela Costache