„Ziarul vorbitor”, cea mai cunoscută invenție a lui Puskás Tivadar, a fost reconstituit în totalitate și poate fi testat la Muzeul Telecomunicațiilor din Sfântu Gheorghe, ce funcționează în incinta Liceului Tehnologic din localitate ce poartă numele inventatorului.
Predecesor al radioului de astăzi, „Ziarul vorbitor”, arăta ca un telefon și a fost pus în aplicare de Puskás Tivadar, în 1892, aceasta fiind cea mai celebră invenţie a sa. O redacție ca aceea din care se transmiteau știrile prin „Ziarul vorbitor” cu 126 de ani în urmă, a fost reconstituită fidel în incinta Muzeului Telecomunicațiilor, din municipiu. În acea redacție am pătruns și noi, zilele trecute, și am fost ghidați într-o călătorie în timp, de către profesorul inginer Csáky Ernő, cu experiență vastă în domeniul telecomunicațiilor, cel care a colecționat, timp de peste patru decenii, obiectele acum expuse la muzeul din cadrul Liceului, colecția fiind trecută în evidența Fundației Culturale Tehnico – Științifice „Puskás Tivadar”- Sfântu Gheorghe.
„<<Ziarul vorbitor>> a fost pus în funcțiune de inventatorul său, Puskás Tivadar, în 1892, scopul acestuia constând în informarea locuitorilor din Budapesta, despre evenimentele petrecute în timpul zilei. Informarea aceasta se realiza din oră în oră. Se trimiteau, în acest sens, observatori în diferite colțuri ale orașului și când observau că se întâmplă ceva în localitate, fiind fiecare în apropierea unui telefon public de pe stradă, sunau în redacție. Redactorii scriau apoi materiale pe baza informațiilor primite de la observatori, apoi, din redacție, la oră fixă, prin apăsarea unui buton, în casele abonaților la <<Ziarul vorbitor>> se dădea <<sunetul de alarmă>>, se anunța faptul că încep știrile. Abonații își luau locul în fotoliu, puneau casca pe ureche și ascultau știrile orei. Redactorul citea foarte clar știrile. Gândiți-vă că în 1893, nu existau amplificatoare și cel care citea, trebuia să facă acest lucru tare și clar.”- a explicat profesorul inginer Csáky Ernő.
Potrivit acestuia, programul de știri conținea subiecte variate:
„Programul era compus astfel: la prima oră a dimineții se prezentau evenimentele petrecute în timpul nopții, apoi, pe parcursul zilei, știri interne, externe, știri bancare, revista presei, știri din sport, din teatru, știri din Parlament, Ora exactă, teatru, învățatul limbilor străine – franceză, italiană, engleză, după care urma program pentru copii, iar seara se transmitea programul teatrului local, de la fața locului. Era un program foarte variat, astfel că de la numărul de 28 de abonați, număr cu care și-a început activitatea acest <<Ziar vorbitor>>, la un an s-a ajuns la aproximativ 700 de ascultători și apoi la mii și mii de ascultători. <<Ziarul vorbitor>> a funcționat doar în Budapesta, pentru că inventatorul a murit la un an de la punerea în funcțiune a Ziarului vorbitor.”- a spus profesorul inginer Csáky Ernő.
În incinta Muzeului Telecomunicațiilor din cadrul Liceului „Puskas Tivadar” a fost reconstituit nu doar „Ziarul vorbitor”, împreună cu studioul și redacția, ci și un colț dintr-o casă a localnicilor din Budapesta de atunci, loc în care vizitatorii Muzeului pot asculta „știrile orei”, prin „Ziarul vorbitor”. Aparatul, reconstituit, oferă o înregistrare cu redactori de atunci.
Puskas Tivadar a fost primul din istoria politechnicii, care a iniţiat, şi mai apoi, a şi inventat sistemul de informaţii telefonice. Pe parcursul vieții sale, Puskás a fost în contact cu renumitul inventator, Thomas Alva Edison.
Muzeul Telecomunicațiilor din cadrul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” a fost înființat în luna septembrie 2016 și găzduiește, în prezent, aproximativ 2.000 de exponate, majoritatea dintre acestea fiind în stare de funcționare. De la inaugurare și până în prezent, persoane din țară, dar chiar și din străinătate – din Statele Unite ale Americii, din Italia, Ungaria, au vizitat muzeul.
Accesul vizitatorilor este gratuit. Cei interesați trebuie doar să își facă o programare.
Cărți, aparate precum cele utilizate în Evul Mediu, aparate și echipamente folosite în război, stația de emisie-recepție militară utilizată în Pactul de la Varșovia; copia xerox a unei cărți cu numere de telefon din Sfântu Gheorghe din anii 1910-1915 – sunt doar câteva dintre obiectele expuse muzeul telecomunicațiilor.
„Fiecare șurub din muzeu are pentru mine valoare sentimentală (…). Așa cum nu poți să faci deosebiri între copiii tăi, așa nu pot nici eu să fac deosebire între exponatele din cadrul muzeului. Fiecare exponat are valoare și istorie. (…) Reconstituim istoria și adunăm tot felul de materiale care oglindesc viața și activitatea lui Puskás Tivádar; este o istorie foarte interesantă, o istorie nu prea cunoscută, deși fiecare dintre noi acum utilizează telefonul mobil, utilizează calculatorul și fiecare face parte dintr-o categorie – categoria telecomunicației și a comunicației – și fiecare are istoria ei. Fără această istorie, nu am fi ajuns la telefoanele inteligente sau la calculator (…).” – ne-a spus profesorul inginer Csáky Ernő.
În muzeu, mijloacele tehnologiei din trecut se împletesc cu mijloacele tehnologiei moderne. Exponatele sunt prezentate chiar și prin codul QR (cod de bare care poate fi accesat de pe telefoanele inteligente şi care oferă acces rapid la anumite site-uri).
Programările în vederea vizitării muzeului se fac telefonând la secretariatul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” – 0267.313.771.
În cadrul Liceului funcționează și un radioclub, dedicat elevilor și tuturor pasionaților de radioamatorism.
Săptămâna trecută, în cadrul programului „Școala Altfel”, câteva grupe de liceeni au participat la un concurs cu întrebări din viața și activitatea patronului spiritual al instituției de învățământ.
Ana Ciorici Costache