Primăria municipiului Sfântu Gheorghe pregătește un proiect pentru obținerea de fonduri nerambursabile, pe care urmează să îl depună în cadrul Programului Operațional Regional, cu scopul de a reduce emisiile de dioxid de carbon prin creşterea utilizării transportului public şi a metodelor alternative de circulaţie.

În acest sens, o componentă a proiectului este planul de mobilitate sustenabilă, întocmit în cursul anului trecut, care a fost supus la acel moment și dezbaterii publice. Această documentație a trebuit completată cu un studiu de trafic, motiv pentru care s-au efectuat măsurători în trafic, în punctele cheie ale orașului. Acestea au vizat verificarea emisiilor de dioxid de carbon, precum și indicatorii de viteză a deplasării vechiculelor şi timpului de aşteptare a acestora în intersecţii. În același scop, locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe au venit cu propuneri de fluidizare și de eficientizare a traficului în oraș, precum introducerea a două sensuri de deplasare pe strada Gábor Áron, pe secțiunea inferioară a străzii Váradi József și secțiunea dinspre centru a străzii Kossuth Lajos, au precizat reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe.

„Rezultatele studiului au arătat că în cazul în care străzile menționate ar fi cu două sensuri, viteza de deplasare ar crește cu 3 kilometri pe oră, însă timpul de așteptare ar crește cu patruzeci la sută. Toate acestea s-ar întâmpla pentru că există riscul de formare a blocajelor rutiere, deoarece pe străzile cu două sensuri ar trebui dezvoltate noi situații de acordare a priorității.”, au  mai menționat reprezentanții primăriei.

Nemulțumirile locuitorilor au fost cele mai vocale în perioada în care străzile Kós Károly și Lăcrămioarei au fost închise traficului rutier, pentru lucrări de reabilitare. Aceste două străzi, fiind considerate și cele mai aglomerate din oraș, au generat intensificarea traficului pe străzile centrale, la momentul închiderii lor. Studiul actual asupra traficului din oraș a fost realizat după ce Primăria a deschis străzile Kós Károly și Lăcrimioarei, relevând astfel o stare de fapt reală și de actualitate. „În cunoștința rezultatelor, Primăria nu este de acord cu reorganizarea traficului. Însă decizia finală va fi luată de comisia de transport, înființată recent. Comisia este alcătuită din reprezentanții primăriei, ai Consiliului local, ai poliției rutiere și poliției locale.”, au adăugat reprezentanții primăriei.

Oana-Mihaela Costache

Foto: Henning Janos

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail