Dimineaţă de ,,1 iunie” cu zumzet vesel de copii  în parcul nostru  din centrul Tulgheşului,  sub teiul înflorit!     Copiii  Ansamblului Artistic de Amatori  ,,PLAIURI TULGHEŞENE” s-au trezit  dis-de-dimineaţă,  nerăbdători  să plece într-o nouă deplasare,  în care să reprezinte  frumuseţea  tradiţiilor strămoşeşti pentru a nu ştiu câta oară.  

Porneam spre Cotnari  unde ne aşteptau prietenii şi colaboratorii noştri, de peste 6 ani,  la o nouă  ediţie-concurs a festivalului ,,FLORI de CIREŞ”.   Porneam cu emoţii pentru că, din nou, avem  schimb de generaţii. Cei 23 de copii ce alcătuiesc la ora actuală ansamblul, au vârste cuprinse între 6 şi 15 ani. Mai mult de jumătate dintre ei sunt nou veniţi şi mai mici de 11 ani; totuşi au o atât de mare dorinţă de-a învăţa autenticul  tradiţiilor  locale încât au şi uitat că, de fapt, e ziua lor. Doar când am pornit la drum, după ce am făcut prezenţa, şi le-am urat ,,La mulţi ani!”,  şi-au adus aminte ce zi este.  Drumul a fost frumos şi am ajuns tot într-un cântec la destinaţie.

Gazdele de la Şcoala Gimnazială ,, CEZAR PETRESCU” din Hodora-Cotnari – organizatori ai  festivalului, ne aşteptau cu pâine şi sare la intrare – aşa cum ştie românul –iar  în sala de protocol, ne zâmbeau strălucitoare şi îmbietoare  cireşe  din belşug.

Iată că de bucuria  copiilor ce s-au adunat aici  în această zi  ,,florile de cireş” s- au grăbit să prindă rod şi s-au copt.

Am avut o evoluţie neaşteptat de bună, având în vedere cât de emoţionaţi eram cu toţii: noi bătrânii ce alcătuim taraful,  de grija pruncilor,  iar copiii, pentru că erau în concurs pentru întâia dată(mulţi dintre ei).  Am fost răsplătiţi cu premii la toate  secţiunile:  ,,Grup vocal”,   ,,Suite de joc popular tradiţional” şi solişti vocali.  Am venit acasă un braţ  de premii- nu mai puţin de şapte în total!

Pornind spre casă, am reuşit să le oferim copiilor un premiu special:  Am întrat mai întâi la Ruginoasa  şi am vizitat  Palatulul lui Cuza unde ne-au trecut toţi fiorii gândindu-ne că iată, în acest an centenar am avut aşa o bucurie,  să trecem prin acele încăperi în care s-au dus atâtea discuţii premergătoare ,,Unirii”  tuturor românilor şi, mai mult decât atât, am stat faţă în faţă cu holograma domnitorului Cuza, care, atât de bine este realizată încât ai impresia că  te priveşte exact în ochi când îţi vorbeşte, chiar dacă te mişti. Pătrunşi de emoţie am adăstat mai târziu  la Humuleşti, unde  am intrat să stăm de vorbă cu personajele  lui Creangă, să luăm acasă câteva suveniruri şi să ne revenim puţin făcându-ne poze alături de ,,Smărăndiţa popii”, de ,,Ursul păcălit de vulpe” ori cu cocoşul vestit din povestea  ,,Punguţa cu doi bani”.

Am ajuns spre amurg în Tulgheş fericiţi, fiecare ducând cu noi mulţumirea  datoriei împlinite.

Trebuie să vă spun că  în această lună -Iunie- împlinim  10 ani de ansamblu!

În aceşti 10 ani  au fost membri în trupa noastră în jur de 200 de tineri. Rapsozilor noştri care au trecut deja de 70 de ani le mulţumim, cu această ocazie, că vin în continuare, în mod cu totul voluntar  şi,  alături de ei asigurăm, încă, partea orchestrală acompaniind  live totul, întotdeauna.

Costumele noastre naţionale sunt cele ţesute şi cusute de mamele, bunicuţele şi chiar de străbunicile noastre, în câteva cazuri.  Costumele fiind atât de vechi şi 100% autentice au constituit  motivul principal  pentru care am fost numiţi   ,,Muzeu viu” pe scena Coralei ,,George Sbârcea” din Sf.Gheorghe, anul trecut,  şi tot anul trecut, la Muzeul Satulului ,,Dimitrie Gusti din Bucureşti am fost denumiţi ,,Comoară a României” datorită atât autenticului costumelor cât şi repertoriului tradiţional pe care îl interpretăm.

Nu am fi putut să devenim cunoscuţi dacă nu am fi fost susţinuţi de către cei de la conducerea localităţii aşadar, pe această cale, mulţumim Consiliului Local şi Primăriei Tulgheş  pentru sprijinul acordat  de câte ori au posibilitate. Fără sprijin din partea conducerii comunei nu ne-am  putea deplasa în localităţi mai îndepărtate în ţară  să răspundem la mare parte  dintre invitaţiile pe care le primim. În apropierea Tulgheşului suntem adeseori sprijiniţi cu transport din partea părinţilor – mulţumim din suflet! Tuturor Tulgheşenilor le mulţumim că au avut grijă de zestrea etnografică şi folclorică în vremi de restrişte!      Sperăm să putem duce mai departe şi să îmbogăţim această zestre care pentru noi este o comoară de mare preţ.

Dragi copii, suntem mândri de voi!  Încă odată la mulţi ani!

                                                                           Lăcrămioara Pop, coordonator ansamblu ,,Plaiuri Tulgheşene”

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail