Contractul pentru proiectarea viitoarei centuri ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe, care va avea o lungime de aproximativ 8 kilometri, a fost semnat şi dat în lucru, au anunţat joi, reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, contractul în valoare de 1.088.044 lei, fără TVA, a fost semnat pe data de 7 mai şi prevede o durată de execuţie de 24 luni, începând cu 21 mai.

Astfel, întocmirea studiului de fezabilitate şi obţinerea certificatului de urbanism, a avizelor şi acordurilor vor dura, conform estimărilor, 12 luni, avizarea şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici, emiterea Hotărârii de Guvern pentru exproprieri şi a Deciziei de Expropriere, 10 luni, iar realizarea proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construire şi obţinerea autorizaţiei de construire, două luni de la ordinul de începere.

„Obiectivul principal al proiectului constă în construcţia unei variante de ocolire care are menirea să separe fluxurile de trafic, astfel încât traficul greu şi de tranzit să fie direcţionate spre varianta de ocolire. (…) Conform estimărilor preliminare, viitoarea ocolitoare va avea o lungime de aproximativ 8 km, la standard de drum naţional (cu câte o banda pe sens) şi construcţia unui număr estimativ de 6 poduri/pasaje, însă lungimea traseului şi numărul de lucrări de arta se va stabili după vizita pe teren şi identificarea finală a traseului”, se arată în comunicat.

Practic, acesta ar urma să pornească din DN 12, dinspre Braşov, şi să reintre pe acest drum, către Miercurea Ciuc, după ce va ocoli localităţile Chilieni, Coşeni şi Sfântu Gheorghe.

Conform documentului citat, viitorul drum de centură va contribui la reducerea timpului de călătorie de tranzit prin municipiul Sfântu Gheorghe, la îmbunătăţirea condiţiilor de transport pentru bunuri şi călători, la sporirea gradului de siguranţă a traficului şi îmbunătăţirea mediului şi calităţii vieţii.

Realizarea variantei de ocolire a municipiului Sfântu Gheorghe a fost introdusă în Master Planul General de Transport al României, sector rutier 2014-2020.

În comunicatul de presă transmis de reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, se precizează că, recent, la Prefectura Covasna a avut loc prima întâlnire între toate părţile implicate în proiect, respectiv reprezentanţii CNAIR SA, în calitate de beneficiar, reprezentanţii firmei de proiectare şi ai autorităţilor locale, cu ocazia demarării procedurilor de elaborare a documentaţiei.

 

Primarul de Sfântu Gheorghe: În mod optimist, centura ocolitoare a municipiului va fi finalizată în 2022

Lucrările de execuţie a centurii ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe ar putea începe cel mai devreme în 2020 şi s-ar putea încheia, în cel mai optimist caz, la finele anului 2022, a declarat, joi, primarul Antal Arpad.

Acesta a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că primii paşi pentru realizarea acestui proiect au fost deja făcuţi, fiind semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate.

„Vestea bună, contractul pe studiul de fezabilitate a fost încheiat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). O firmă de proiectare din Bucureşti a câştigat licitaţia. Vom avea în perioada următoare cel puţin lunar, poate şi mai des, şedinţe de lucru în care vom pregăti toate documentaţiile. Termenul, conform contractului, este de 12 luni, începând cu mai, anul acesta, pentru predarea studiului de fezabilitate, urmând ca după aceea să se facă, tot de către CNAIR, licitaţie pentru proiectare şi execuţie (…) În mod normal şi optimist, practic, eu cred că în primăvara anului 2020 ar putea începe lucrările, asta e în mod optimist, pentru că trebuie avizate de către o comisie tehnică interministerială, în bugetul de stat trebuie alocate sume pentru exproprieri şi aşa mai departe. Dar eu sunt optimist şi, practic, fiind din bani europeni, în mod normal, până pe 31 decembrie 2022, ar trebui finalizată lucrarea”, a declarat primarul Antal Arpad.

Edilul a subliniat că „nu ar trebui să apară probleme cu exproprierile, deoarece legislaţia e destul de clară”.

„Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu reprezentanţii tuturor instituţiilor care pot fi vizate, sunt vreo 13, să vedem de la situri arheologice până la Gaz, Electrica, STS, ANIF, flora, faună, etc, să vedem toate problemele şi dacă există vreuna să găsim soluţii în timp util”, a menţionat Antal.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail