„Silvicultură și cinegetică În Curbura Carpaților, impact ecologic și economic” – este tema unei conferințe științifice organizată vineri, 25 mai, în apropiere de Sfântu Gheorghe, de către Fundația „LAM”, împreună cu Asociația „Vadon”, la eveniment fiind  așteptați numeroși invitați, specialiști în domeniu, din zonă și din țară.

Evenimentul se va desfășura la Benedekmező, la cinci kilometri de Sfântu Gheorghe, spre Vâlcele.

„Au mai fost organizate astfel de conferințe, în zonă, dar nu de către noi. Fundația LAM organizează pentru prima dată o conferință cu această temă, dar asociația Vadon a organizat mai multe acțiuni de acest gen. Noi avem un curs pentru vânători, un curs ce a avut mare impact, și așa s-a născut ideea de a organiza o conferință științifică pe teme de silvicultură și cinegetică.” –a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna, directorul Fundației „LAM”, Klárik Attila.

Potrivit acestuia, la eveniment sunt așteptate aproximativ 100 de persoane, specialiști din domeniu.

Program și invitați

Conform programului anunțat până în prezent, conferința va debuta vineri, 25 mai (a.c.), la ora 9.00, cu sosirea și înregistrarea participanților. În intervalul orar 10.00 – 10.30, se vor adresa cuvinte de „Bun venit” de către organizatori, după care vor avea loc prezentările din cadrul conferinței, astfel: prof. dr. Csányi Sándor – de la Universitatea „Szent István”, Gödöllő, Ungaria – Facultatea de Agricultură și Științele Mediului – Institutul de Biologia Vânatului – director – va vorbi despre „Provocările cinegeticii la începutul ciclului de planificare de 20 de ani”, prof. dr. ing. Ovidiu Ionescu – de la Universitatea „Transilvania” Brașov, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Foresetiere,  va susține o prezentare pe tema „Managementul ursului brun în România”; Sárkány Árpád – inginer silvic, proprietarul S.C. Abies Hunting S.R.L., vicepreședinte al Consiliului Internațional al Vânătorii și Conservării Vânatului (CIC), va susține prezentarea „Consiliul Internațional al Vânătorii și Conservării Vânatului (CIC) – Trecut și viitor”; Mihai Toader, consilier la Secretariatul General al Guvernului României – va  susține prezentarea „Dezvoltarea durabilă a zonelor montane din Curbura Carpaților”; Dr. Sikó Barabási Sándor- director al DSVSA Covasna – Medic primar veterinar, epidemiolog, membru extern al M.T.A (Academia de Științe din Ungaria),  profesor universitar asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, va vorbi despre „Importanța sănătății animalelor sălbatice din punct de vedere epidemiologic și al sănătății publice”.

Va urma o pauză de cafea, până la ora 12.40, după care prezentările vor continua, astfel: drd. Hajas Péter Pál, inginer agronom, specialitatea cinegetică, doctorand la Universitatea, din Sopron, Ungaria, la Școala de doctorat în Silvicultură și Cinegetică „Roth Gyula” – va vorbi prezenta „Intensificarea sustenabilă a agriculturii: o nouă șansă pentru gospodărirea vânatului mic bazată pe populații naturale”,

drd. Fodor József-Tamás -inginer cinegetician, doctorand la Universitatea din Sopron, Ungaria, Școala de doctorat în Silvicultură și Cinegetică „Roth Gyula” – va vorbi despre „Factorul cheie în gospodărirea vânatului mic: direcția si modul corect de gospodăririre a prădătorilor”; drd. Farkas Attila – inginer cinegetician, doctorand la Universitatea din Sopron, Ungaria, la Școala de doctorat în Silvicultură și Cinegetică „Roth Gyula” – va vorbi despre „Necesitatea și posibilitățile schimbării paradigmei în reprezentarea cauzei vânătorii”; drd. Szmolka Péter – inginer silvic, doctorand la Universitatea din Sopron, Ungaria, la Școala de doctorat în Silvicultură și Cinegetică „Roth Gyula” – va susține prezentarea „Legătura dintre proprietatea privată, activitatea silvică și protecția mediului pe teritoriul Proprietății Silvice din Târgu Secuiesc”, iar Kádár Tibor-Sándor – inginer silvic va încheia conferința cu prezentarea „Viitorul bazat pe păduri în cazul comunităților locale”.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail