Iarna lungă şi grea pune în pericol afacerile apicultorilor din judeţul Covasna, care riscă să piardă aproape 40% din efectivele de albine.
Preşedintele Asociaţiei judeţene a crescătorilor de albine, Kovacs Jozsef, a declarat, marţi, pentru AGERPRES că din cauza vremii extrem de friguroase din această iarnă, a viscolului şi a ninsorilor abundente albinele nu au putut ieşi din stupi pentru ”zborurile de curăţare”, prin urmare există un risc ridicat de a se îmbolnăvi de nosemoză, o boală parazitară denumită şi ”boala mizeriei”, care nu poate fi combătută eficient cu medicamentele autorizate în România.
Kovacs Jozsef a mai spus că rezervele de hrană din stupi sunt pe sfârşite, iar dacă nu vor fi alimentate la timp, atunci multe dintre albine vor muri ori vor fi anemice, deci nu vor avea condiţia fizică necesară.
”În decembrie a fost ceva mai cald, dar atunci albinele au avut puiet şi nu s-au mişcat nici măcar un centimetru, iar apoi au venit gerurile acelea grele, de minus 17 – minus 25 de grade Celsius şi nu au mai putut ieşi din stupi pentru zborurile de curăţare. (…) Nu pot spune exact ce pierderi avem, dar eu estimez că vor fi de aproape 40% până la primăvară”, a declarat preşedintele asociaţiei.
Potrivit acestuia, dacă e să ne luăm după semnele date de albine, primăvara nu va veni foarte curând, deoarece acestea s-au aşezat ”ghem”, adică în poziţia tipică pentru iarnă.
În judeţul Covasna există, la ora actuală, peste 110 apicultori, care au împreună în jur de 7.500 de familii de albine.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES