Deși pacienții covăsneni pot sta deocamdată liniștiți, că are cine să îi consulte, în curând situația s-ar putea schimba dramatic, având în vedere că peste jumătate din medicii de familie covăsneni urmează să iasă la pensie. La momentul actual, în comunele Moacșa, Malnaș și Micfalău nu există medic de familie.
Cu toate că la începutul anului, în jur de 25 de medici de familie cu vârsta de pensionare au decis să continue să profeseze, atunci când aceștia vor decide să se retragă complet din viața profesională, nu va avea cine să le preia pacienții, deoarece prea puțini tineri absolvenți de medicină doresc să se specializeze în medicina de familie.
Președinta Asociației medicilor de medicină generală/medici de familie din județul Covasna, dr. Seres Lucia, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” că „problema este tot mai mare, pentru că în ultima perioadă nici un medic tânăr (medic de familie – n. red.) nu a venit în județ. Suntem disperați că nu are cine să îi înlocuiască pe cei care vor să plece. În localitățile în care nu este medic de familie, pacienții s-au înscris care pe unde a putut, dar nici medicii rămași nu mai pot primi prea mulți pacienți noi. Medicina de familie este foarte grea. Deși s-au mărit salariile în spitale, lefurile noastre au fost pur și simplu uitate, deși noi suntem la dispoziția pacientului 24 de ore din 24. Suntem la cabinet 7 ore, apoi trebuie să mai facem managementul cabinetului, să asigurăm și contabilitatea și aprovizionarea. Medicul de familie nu este niciodată liniștit: dacă vrea să plece în concediu, trebuie să își găsească înlocuitor, coleg care apoi trebuie să plece la rândul său în concediu, fiind epuizat după munca în două cabinete. Noi am făcut o grămadă de demersuri la nivel central, să atragem atenția că nu există medici, iar guvernanții nu fac nici un pas ca să îmbunătățească această situație. Și administrațiile locale ar putea să încurajeze cumva atragerea medicilor de familie. Primăria locală ar putea să ajute cu încălzirea cabinetului, cu renovarea. Există și rare excepții în care primăria se implică în această problemă.”
Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică a Județului Covasna, Agoston Laszlo, la momentul actual, în județ își desfășoară activitatea o sută de medici de familie, dar locuitorii din comunele Moacșa, Malnaș și Micfalău nu au medic. Acesta a precizat că „până acum am avut noroc în sensul că a mai fost, de exemplu, o pensionare la Aita Mare, dar acolo s-a rezolvat problema, deoarece o doamnă doctor s-a dus în localitatea respectivă, ca medic de familie. Însă, în cazul în care mai iese cineva la pensie, numai norocul ne ajută, în sensul să apară cineva care să cumpere Praxis-ul respectiv, deoarece nu sunt posturi ale D.S.P., ci cabinete private.”
Conform Ordinului Ministrului Sănătății Publice, nr. 1322 din 2006, „Praxisul de medicină de familie reuneşte patrimoniul de afectaţiune profesională, infrastructura cabinetului şi clientela reprezentată de pacienţi şi alţi beneficiari ai serviciilor oferite de cabinet. (…)Infrastructura praxisului poate fi deţinută în proprietate de către medic sau de cabinetul său ori se poate afla în folosinţa medicului în una dintre formele prevăzute de lege. (…)Preluarea activităţii poate fi realizată de către un medic specialist de medicină de familie, persoană fizică, ori de o unitate sanitară cu profil de medicină de familie, în formele de organizare prevăzute de lege, prin reprezentantul legal, în care cel puţin un medic este confirmat în specialitatea medicină de familie.”
Agoston Laszlo a venit în repetate rânduri, la forurile superioare, cu propunerea înființării unei platforme online care să faciliteze medicilor de familie, nou intrați în profesie, găsirea și preluarea unui praxis/cabinet medical.
„Din păcate, nu avem o certitudine dacă cineva este interesat sau nu de existența unui forum, de exemplu, pe care să fie postate toate cabinetele medicale care sunt de vânzare sau care se apropie de momentul de a fi scoase la vânzare. Asta cred că ar fi foarte benefic, pentru că, puneți-vă în locul unui medic de familie care acum a terminat și trebuie să se apuce să se intereseze prin toată țara unde sunt cabinete pe care să le poată prelua. Eu am sesizat și am sugerat ideea la diverse foruri superioare, dar încă nu s-a concretizat sau cel puțin eu n-am văzut și nu cred că este. Noi am pus pe site-ul Direcției localitățile, care urmează să aibă nevoie de medici de familie, dar soluția ar fi ca acest lucru să fie la nivel național. (…) Pe de altă parte, ce să vă mai zic: nu știu în ce măsură și tinerii se orientează spre acest domeniu. (…) Eu am fost și la o întâlnire cu rezidenții sau cu cei care au terminat cei 6 ani și urmau să se orienteze spre rezidențiat, și să aleagă, și vă zic sincer că foarte puțini erau interesați, măcar să se intereseze de medicina de familie. Toată lumea a vrut să aleagă orice altceva. (…)”, a precizat directorul D.S.P. Covasna.
Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică a județului Covasna, în viitorul apropiat toate municipiile și orașele din județ vor avea nevoie de medici de familie. În zona rurală, localitățile în care va fi în curând nevoie de medicii de familie sunt: Aita Mare, Băţanii Mari, Belin, Bixad, Boroşneu Mare, Brăduţ, Breţcu, Catalina, Cernat, Ghelinţa, Ozun, Sânzieni, Sita Buzăului, Turia, Vârghiş, Zăbala.
Oana-Mihaela Costache