De la începutul anului, până în prezent au fost înregistrate mai multe atacuri de lupi și urși, în Gospodării de pe raza județului Covasna. Din fericire, până la această dată nu au fost înregistrate atacuri și asupra oamenilor.

Potrivit Directorului Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, Gheorghe Neagu, numai în ultimele două luni, lupii au făcut pagube în patru localități Covăsnene: „Se confirmă patru atacuri de lup la Brăduț, Cernat, Ghidfalău și Zăbala, în această primăvară, în lunile aprilie și mai. Am fost și am constatat pagubele: au fost omorâte ovine și caprine. (…) Sunt și foarte multe atacuri de urs: la Cernat, la Ghidfalău, la Sfântu Gheorghe – către Șugaș Băi, la o fermă de animale – la Vâlcele, la Aita. Atacurile au început cam din luna februarie, din cauza încălzirii premature a vremii – urșii au ieșit din hibernare și având în vedere că  în pădure nu au găsit hrană, s-au reorientat către gospodăriile populației și către ciurdele de animale care au ieșit la păscut de circa o lună încoace. În Covasna nu au fost înregistrate atacuri asupra oamenilor, dar în Harghita, un copil de 9 ani a fost atacat de urs în timp ce se întorcea cu animalele de la pășune.”

Gospodărie atacată de lup la Ghidfalău

Ultimul atac înregistrat în județul Covasna a avut loc săptămâna trecută, în satul Zoltan, aflat între comunele Ghidfalău și Bodoc, la poalele Munților Bodoc. Atunci au fost ucise nouă ovine.

„Lupii aparțin de fondul de vânătoare Bodoc. Dosarul pentru pagubă l-a depus comuna Ghidfalău, dar și noi a trebuit să sesizăm Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, deoarece fondul de vânătoare aparține de noi. Probabil a fost doar un lup, pentru că dacă erau mai mulți, pagubele ar fi fost mai mari. A omorât cinci oi și patru miei.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” Fodor István, primarul comunei Bodoc. Acesta a precizat că locuitorii din zonă au văzut lupi în plină zi, pe câmpurile dintre Ghidfalău și Bodoc. Aceste animale sunt, în mod normal timide și evită zonele neîmpădurite pe timpul zilei, mai ales acolo unde pot risca să se întâlnească și cu omul, motiv pentru care incursiunile lor în zonele populate de oameni, ziua și în sezonul cald ar trebui să ridice autorităților un serios semnal de alarmă, în ceea ce privește siguranța cetățenilor.

Potrivit legislației în vigoare, lupul și ursul sunt specii strict protejate, inclusiv la nivel european, vânarea lor fiind interzisă, cu excepția anilor în care autoritățile de mediu stabilesc că efectivul depășește optimul ecologic. Autoritățile estimează că în judeţ trăiesc în jur de 1.300 de urşi, un număr aproape dublu faţă de efectivul optim. Din acest motiv, Consiliul Județean Covasna, consiliile locale, dar și fermieri din județ au adresat numeroase cereri și petiții Ministerului Mediului pentru acordarea unor derogări în vederea înlăturării animalelor care produc pagube și prezintă un pericol în special pentru locuitorii din zonele rurale, unde urșii își fac frecvent simțită prezența chiar și în interiorul localităților. Astfel în urma unei derogări acordate anul trecut de către Ministerul Mediului, în județul Covasna a fost permisă recoltarea a cincisprezece urși care au produs de-a lungul timpului pagube în gospodării ori culturi agricole.

Se caută soluții la nivel central

Aceeași problemă a fost ridicată în cadrul unei ședințe a Senatului României, ce a avut loc în cursul săptămânii trecute, la care au participat Gheorghe Neagu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, Könczei Csaba, șeful Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Covasna (D.A.D.R.), precum și primarii unor localități din județ, unde s-au înregistrat frecvente atacuri ale animalelor sălbatice.

Directorul D.A.D.R. , Könczei Csaba, a precizat, după ședința din Senat, la care a luat parte: „Se pare că Ministerul Mediului a început să înțeleagă gravitatea problemei și cred că putem vorbi de o schimbare de optică în sensul managementului celor două specii, dar mai ales a urșilor. Eu sper că această schimbare de optică va aduce niște modificări legislative care să fie în favoarea fermierilor și a celor care trăiesc în aceste zone unde populația de urși este semnificativă. Una dintre problemele cele mai mari este că nimeni nu știe cu exactitate numărul urșilor. După gestionarii fondurilor de vânătoare, se pare că umărul urșilor ar fi cam de trei ori mai mare în aceste județe din curbura Carpaților – Harghita, Covasna, Brașov, Prahova. Bineînțeles, există anumite numărători și statistici privind numărul urșilor, dar acestea sunt contestate și de o parte și de alta. Totuși, părerea mea personală este că gestionarii fondurilor de vânătoare știu cel mai bine. Ei au oameni în teritoriu și sunt în măsură să aprecieze cel mai realist numărul animalelor. Ca măsuri, prima dată ar trebui făcută o evaluare foarte clară a populației de urși pe zone, pe  categorii de vârstă și pe sexe. Apoi, în funcție de acestea să putem decide pe ce căi se merge mai departe. Dar principala opțiune, mai ales în zonele unde există un conflict om-animal este extracția, prin împușcare. Se poate regla, la un moment dat efectivul, se poate influența înmulțirea naturală, prin anumite intervenții. Dar prima dată trebuie ajuns la efectivul optim. Și având în vedere că efectivul actual este mult mai mare decât cel optim, în momentul de față nu avem alte soluții. Relocarea animalelor nu este o soluție, pentru că deja s-a dovedit că animalele revin în zonele inițiale. Nici o țară din Uniunea Europeană nu primește animalele, deși România a făcut pași în aceste sens, așa că eu nu văd altă soluție. Trebuie întocmit un plan de acțiune și în funcție de acesta trebuie armonizată legislația. Întâlnirea de săptămâna trecută a fost un prim pas făcut de Ministerul Mediului și consider că acesta este benefic și reflectă o schimbare de viziune.”

Gheorghe Neagu, directorul A.P.M. Covasna a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” că „Lupul este specie protejată. Discuțiile din Senat au fost pro și contra extragerii lupilor care creează probleme. O.N.G.-urile au apărat partea lor, vânătorii au apărat partea lor. Au fost discuții interminabile, vom vedea care va fi decizia ministerului.”

Primarul comunei Bodoc, prezent și el la discuții, a adăugat: „De cinci ani de zile este interzisă vânătoarea lupilor, dar au început discuții la nivel central. Cât despre urși, autoritățile române au încercat găsirea unor soluții pentru relocarea excedentului de urși în alte state din Europa, însă până acum, aceste demersuri au fost fără succes. În 18 mii de hectare trebuie să avem 27 de urși, iar noi, la trei hrănitori avem peste 40.”

 

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail