În perioada 17 – 20 mai 2018 va avea loc în localitatea Olteni, comuna Bodoc, prima etapă a Campionatului Național de Atelaje cu Doi Cai 2018 organizat de către Federația Ecvestră Română, Consiliul Județean Covasna și Consiliul Local al comunei Bodoc.

Terenul de atelaje din Olteni, inaugurat anul trecut şi considerat unic la nivel mondial, găzduieşte pentru a doua oară Campionatul naţional de atelaje pentru doi cai la care s-au înscris 16 echipaje, se arată într-un comunicat de presă emis de către Biroul de Presă al Consiliului Județean Covasna.

„Prestigioasele competiţii de echitaţie organizate pe terenul din Olteni vor duce renumele judeţului Covasna departe nu numai în țară, dar și dincolo de graniţe. Autorităţile judeţene continuă să acorde un sprijin deplin privind ideile ambiţioase şi activitatea conducerii Consiliului Local, deoarece acolo unde există viziune și voință, există şi rezultate” – a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului județean.

Pentru concursul din luna mai, atelajele vor sosi în data de 16 mai, joi, după şedinţa tehnică de la ora 15, va avea loc vizita medicală a cailor, iar concursul se va desfăşura după următorul program: vineri, de la ora 11, va avea loc proba de dresaj, sâmbătă, tot de la ora 11, proba de maraton şi duminică, de la ora 12, concurenţii vor participa la proba de obstacole – se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit regulamentului de concurs, „vor fi admiși la concurs numai caii cu pașaport și microcip care au împlinit vârsta de 5 ani.Toți caii care participă la concurs trebuie fie vaccinați conform protocolului Federației Ecvestre Internaționale și să aibă examenul pentru anemia infecțioasă la zi. Toate aceste cerințe trebuie să fie trecute în pașaportul calului care se predă la sosirea în incinta bazei sportive.” Taxa de înscriere la concurs este de 150 de lei pentru un atelaj cu doi cai, iar taxa de boxă este de 70 de euro pentru un cal.

Primarul comunei Bodoc, Fodor István a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” că „Anul trecut, prima etapă s-a desfășurat la Oradea, iar cea de-a doua la Olteni. Anul acesta, prima etapă se desfășoară la Bodoc, iar etapa a doua încă nu se știe unde va avea loc. Vor participa arbitri acreditați pentru concursuri naționale și internaționale, iar dintre aceștia, patru sunt din România, iar unul dintre  arbitri vine din Ungaria. Vor sosi atelaje din Oradea, din Arad, de la Herghelia Sâmbăta de Jos (județul Brașov – n. red.), de la Herghelia Lucina (județul Suceava – n. red.), Herghelia Beclean (județul Bistrița Năsăud – n. red.), din Gheorgheni, Brașov și Covasna. Majoritatea cailor care se prezintă la concurs sunt din rasa lipițan. Concursul de atelaje este un concurs foarte frumos și foarte costisitor: trebuie să ai cai de rasă, antrenați, trebuie să ai cel puțin trei atelaje cu care concurezi, harnașamentul și echipamentul corespunzător. (…) Valoarea unui cal este între cinci mii și o sută de mii de euro. Un atelaj pentru concursul de conuri este undeva între cinci mii și șapte mii de euro. Participanților li se vor acorda cupe și diplome.”

Acesta s-a arătat foarte dezamăgit de faptul că, la noi în țară, concursul de atelaje nu este finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului, deși atelajele românești reprezintă cu succes țara la concursurile internaționale de profil: „Este un sport foarte costisitor care, din păcate, nu primește nici un fel de sprijin financiar din partea statului. (…)Este mare păcat, pentru că nicăieri nu sunt lipițani cum avem noi în România.

Cheltuielile pentru cazarea arbitrilor și pentru hrana cailor sunt suportate din bugetul consiliului județean și al consiliului local Bodoc, iar restul sumelor sunt acoperite din sponsorizări. În acest sens, trebuie să mulțumim companiei Holzindustrie Schweighofer SRL pentru sponsorizarea de 3.500 de euro oferită.”

În comunicatul de presă emis de către Consiliul Județean Covasna se mai arată că „pregătirile pentru concursul de dresaj, maraton şi de obstacole sunt deja în plină desfăşurare. Şi de data aceasta, caii înscrişi vor fi cazaţi în boxe mobile amplasate în curtea castelului, iar cazarea mânătorilor şi a personalului ajutător se va face în pensiunile din localităţile învecinate. Amenajarea terenului se apropie de final, în aceasta s-a investit mult timp şi energie, deoarece în timpul calamităților naturale produse de fenomenele hidrometeorologice, din luna martie, apa a inundat complet terenul de șapte hectare din jurul centrului de tratament, drumul dintre podul de peste Olt şi terenul de atelaje a fost încărcat cu pământ, astfel încât acesta poate servi ca un dig.”

„Şi în acest an, la fel ca şi anul trecut, locuitorii comunei au ajutat mult la realizarea lucrărilor. Suntem bucuroşi că an de an se îmbunătăţeşte calitatea evenimentelor noastre ecvestre, anul acesta găzduim chiar două competiţii” – a subliniat edilul comunei Bodoc.

Terenul de la Bodoc este singurul din țară acreditat pentru concursuri internaționale.

Oana-Mihaela Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail