După ce mai mulţi ani la rând, unele localităţi ale judeţului nostru au fost afectate de furia apelor, se pare că autorităţile au învăţat că «paza bună trece primejdia rea».

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri, prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat că  în perioada următoare va iniţia o serie de verificări la primăriile din zonele cu risc de inundaţii, precum şi unele întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu.

Prefectul Gyorgy Ervin

Potrivit acestuia, deşi  judeţul Covasna nu este un judeţ cu probleme în ceea ce priveste calamităţile naturale, asta şi datorită faptului că suntem apăraţi de Munţii Carpaţi, este nevoie de elaborarea unei strategii pe termen scurt şi mediu pentru situaţiile de urgenţă, în cazul unor calamităţi naturale.

Acesta a precizat că, conform legislaţiei în vigoare, primăriile trebuie să dispună de fonduri de rezervă pentru situaţii de urgenţă şi a atras atenţia şi asupra obligaţiilor ce le revin primarilor în ceea ce priveşte achiziţionarea unor motopompe sau întocmirea unor proiecte comune de către primăriile aflate în zonele de risc. “Vrem să facem şi o inventariere a motopompelor sau a altor utilaje necesare pentru a putea interveni, în situaţii de  inundaţii”, a declarat prefectul Gyorgy Ervin.

Acesta  le-a cerut primarilor din judeţ să-şi prevadă fonduri pentru situaţiile de urgenţă, în bugetul pe 2012, să-şi includă oameni în programul de pregătire pentru situaţiile de urgenţă, să asigure spaţiu pentru Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comună, şi să solicite întreţinerea şi curăţarea şanţurilor din faţa fiecărei gospodării.

Dar pentru că responsabilitatea nu cade doar în sarcina  autorităţilor, Gyorgy Ervin a reiterat importanţa asigurării locuinţelor de către fiecare gospodar în parte. Acesta a precizat că, prin încheierea unei asigurări obligatorii, fiecare proprietar de imobile “poate sta liniştit”, în caz de inundaţii, deoarece acesta va fi despăgubit cu o sumă care să-i dea posibiltatea să-şi   reconstruiască o nouă casă, în caz că va avea de suferit de pe urma calamităţilor naturale.

Potrivit  ultimelor date meteo furnizate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, în judeţul nostru, deocamdată, nu ar trebui să fie probleme în ceea ce priveşte riscul de inundaţii.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail