Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, a prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, o serie de concluzii și observații referitoare la derularea Zilelor orașului, ediția 2018.

„În primul rând, doresc să mulțumesc organizatorilor. Anul acesta, Zilele orașului au fost organizate aproape în exclusivitate de echipa Primăriei, respectiv de Knop Ildikó și echipa pe care o coordonează, respectiv de colegul nostru, domnul Czimbalmos Kozma Csaba. Mulțumesc locuitorilor din zona centrală, pentru că în fiecare an, pentru ei, Zilele orașului înseamnă și foarte mult disconfort, dincolo de faptul că au șansa să asculte toate concertele, poate sunt cazuri în care ar dori să stea în liniște, deci, mulțumesc pentru înțelegerea și solidaritatea lor.” – a declarat primarul, în deschiderea conferinței de presă. Acesta a prezentat, apoi, o serie de observații referitoare la derularea ediției din acest an a Zilelor Sfântu Gheorghe, precizând că analiza evenimentului nu s-a finalizat, în momentul de față:

„Încercăm să tragem câteva concluzii, să facem o analiză. Evident, nu am finalizat analiza Zilelor orașului,  acest proces va continua, pentru a putea lua deciziile necesare pentru anul următor. Aș începe cu Scena Comunității. Am primit foarte multe feedbackuri pozitive și negative în ceea ce privește această scenă. Cele pozitive s-au referit la faptul că a fost fără miros de mâncare și așa mai departe; criticile s-au referit la faptul că a fost un pic despărțit de restul evenimentelor și unii au considerat că din cauza aceasta au fost mai puțini spectatori. Din pozele și filmările făcute acolo, eu  am văzut că a fost destul de ok, dar vom continua consultările, vom discuta cu cei care au fost acolo și în funcție de feedbackurile pe care le vom primi, vom lua decizia pentru anul următor. Critici – mă refer la critici care consider că sunt corecte și dacă vom decide să continuăm în această locație, sunt lucruri pe care le vom putea corecta – au fost cu vânzarea de apă minerală, apă și așa mai departe, respectiv că nu au fost suficient de multe scaune – sunt chestiuni care se pot rezolva; fiind primul an în care se organizează acolo, nu am putut să ne gândim la toate problemele. În ceea ce privește Scena principală, unii au considerat că scena era mai mică decât în anii precedenți (…) – și mie mi s-a părut mult mai mică; pe mine acest lucru nu m-a deranjat – au fost unii care au spus că e mai ok că a fost mai mică și alții care au spus că trebuia mai mare…nu știu, aici nu pot să îmi dau cu părerea.  (…) în ceea ce privește focul de artificii – unii au formulat critici pentru că a început cu 10 minute întârziere. Aici trebuie să vedem faptul că, concertul a început la  fix. Față de minutele din contractul pe care l-am încheiat cu formația respectivă, ori pentru că ei s-au simțit bine, ori pentru că oamenii s-au simțit bine, au mai cântat trei melodii și după timpul contractat. Eu cred că acesta este un lucru bun. Înseamnă  și că oamenii s-au simțit bine (…). Din această cauză, focul de artificii a început cu câteva minute întârziere. Eu cred că trebuie să înțelegem acest lucru. E o chestiune spontană, nu cred că ar trebui să formulăm critici din cauza asta.”- a spus primarul.

Despre oferta muzicală de pe Scena principală, primarul a spus:

„În ceea ce privește oferta muzicală pe scena principală, am spus de foarte multe ori: nu este un festival internațional, sunt Zilele orașului; acest eveniment nu are un buget de câteva milioane de euro; nu se plătește pentru participare, deci cei care încearcă să compare Zilele orașului cu tot felul de festivaluri, să se gândească în primul rând, acolo cumperi bilet de intrare ca să participi. Aici, totul este gratuit și evident, și bugetul este cu un  0 mai puțin decât la aceste festivaluri (…). În ceea ce privește oferta, eu cred că a fost destul de ok. S-a văzut și faptul că românii n-au boicotat Zilele orașului, pentru că la concertele românești a fost lume multă, deci cred că ar trebui să dea de gândit celor care au declarat sus și tare că boicotează Zilele orașului și, și atunci am spus că vom vedea în piață dacă se boicotează sau nu. Cred că am avut dreptate, oamenii au ieșit în piață, s-au simțit bine și mă bucur enorm că s-a întâmplat așa.”

Acesta a apreciat producțiile locale:

„Un lucru foarte pozitiv, sunt, cred, producțiile locale. Toate producțiile locale au fost de o calitate extraordinară și au avut succes; considerăm că în anii care urmează, trebuie să încercăm să oferim spațiu mai mare pentru formațiile locale și să începem din timp, deci chiar de săptămânile următoare, să stăm, să discutăm cine ce producție va putea avea pentru anul următor. Cred că au funcționat bine programele pentru copii; teatrul de păpuși, Orășelul copiilor, din parc, a fost ok și spun asta în primul rând din feedbackurile primite de la cei care vin destul de rar în Sfântu Gheorghe. Au spus că a fost o atmosferă civilizată și că tot ce înseamnă elementele balcanice, chiar dacă nu au dispărut în totalitate, au fost minimalizate.”

Referitor la licitația spațiilor pentru alimentație publică, primarul a spus:

„Au mai fost discuții vis-a-vis de decizia Primăriei de a licita spațiile pentru restaurante. Aici, cu siguranță, pentru anul viitor va trebui să găsim soluții noi. Practic, după licitație putem spune că veniturile au fost considerabil mai mari, deci critica potrivit căreia până acum am dat prea scump pentru localnici, nu este una corectă  – s-a demonstrat că dacă am organiza licitații, veniturile ar fi mai mari. Va trebui pentru anul următor să găsim un compromis în așa fel încât să fie mai mulți locali, dar să avem și garanția că nu dăm spațiile pentru cei din Sfântu Gheorghe, ca ei, după aceea, să subcontracteze tot pentru cei care au venit acum la licitație, pentru că asta s-a întâmplat anul trecut și acesta a fost unul dintre motivele pentru care anul acesta am decis să licităm. Dar, și aceste discuții le vom începe săptămânile viitoare și sper că până la anul vom găsi soluții. Pe scurt, acestea au fost observațiile mele (…).”

A.A.C.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail