Faza județeană a concursului se va desfășura la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, în data de 9 mai 2018, începând cu ora 15.00.
Etapa județeană a Concursului Național de ciclism pentru copii, ,,Cupa DHS” aflat la cea de-a IX-a ediție, este organizat de către Ministerul Educației Naționale. în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române, Federația Română Sportul Pentru Toți, Eurosport DHS S.A., Crucea Roşie Română, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Club Sportiv DHS SILVER FOX Deva şi Direcțiia Județenă pentru Tineret şi Sport Covasna.
Înscrierile pentru etapa județeană se fac până la data de 4 mai 2018, la domnul profesor Fail Tamás, pe adresa de e-mail: [email protected], iar concursul va avea loc în 9 mai (a.c.).
„La concursul <<CUPA DHS>>, pot participa numai elevi din clasele V-VIII, unde fiecare echipă va fi alcătuită din 4 membri, obligatoriu 2 băieți şi 2 fete, după cum urmează: un băiat şi o fată din clasele V – VI; un băiat şi o fată din clasele VII – VIII. Important: un elev(ă) cu vârsta mai mică poate înlocui un elev(ă) de la clasă mai mare (ex: un băiat (fată) din clasa a IV poate fi înscris la clasa V-VI sau un băiat (fată) din clasa a V-VI poate fi înscris la clasa VII-VIII). Invers este exclus. Participarea la cele două probe ale concursului este obligatorie pentru toți membrii echipei. Echipa va fi însoțită de către un cadru didactic.” – se arată în regulamentul de concurs.
Un aspect inedit impus prin regulament este faptul că la toate etapele concursului, membrii echipei trebuie să facă parte, din aceeași unitate de învățământ, pentru stabilirea clasamentului final fiind luate în calcul rezultatele obținute de către toți membrii echipei.
Ca metodă de stabilire a câștigătorilor, același regulament de concurs stipulează că: „La fiecare proba a concursului, echipa poate acumula un număr de puncte de penalizare. Pe baza însumării punctelor de penalizare ale celor două probe urmând să se facă clasamentul general. Echipa care va acumula cel mai mic număr de puncte de penalizare va ocupa primul loc în clasament şi va participa la etapa naĠională a concursului. În caz de egalitate de puncte de penalizare la primele trei locuri se va organiza o probă de departajare, constând în parcurgerea poligonului de către un singur membru al echipei, iar în cazul că egalitatea persistă se va relua proba de către un alt elev din echipă.”
Două probe de concurs
Concursul va fi împărțit în două probe: una teoretică și alta practică. În cadrul probei teoretice vor fi evaluate cunoaşterea regulilor de circulație, istoria bicicletei, modele de biciclete DHS.
Participarea la acestă probă se va face prin completarea de către fiecare echipă, a unui chestionar cu minim 10 întrebări, în 10 minute. Fiecare întrebare cu răspuns greşit sau fără răspuns va primi 5 puncte penalizare. Bibliografia necesară pentru proba teoretică, se va gasi pe site-ul organizatorilor : www.dhsbike.ro
Proba practică va consta în parcurgerea unui traseu de îndemânare cu bicicleta în poligon Poligonul se va amenaja cu 9 obstacole: slalom printre jaloane, săritura, trecerea printr-un coridor format din trei perechi de scândurele, slalom printre jaloane aşezate în zig zag, trecerea pe punte, cumpăna, scândura cu suprafața denivelată (zimțată), poartă cu bare mobile, spațiul de oprire.
Proba va fi susținută individual de fiecare membru al echipei, care se va prezenta la start în ordinea înscrierii în tabelul de participare, având obligatoriu o bicicleta cu roți de minim 24”(inch), fără modificări la sistemul de construcție. Echipele care nu au acest tip de bicicletă vor primi bicicleta de la organizatori.
Repere din istoria bicicletei
„Interesanta poveste a bicicletei începe acum aproape două sute de ani, când un baron german s-a gândit să inventeze un mod mai simplu de a se deplasa. AЬa a apărut “mașina mergătoare pe două roși”, apoi velocipedul și mai târziu bicicleta, atât de utilă și plăcută. Utilă mai ales pentru faptul că, în unele țări ca Japonia și China, din cauza aglomerației și densității populației, este aproape imposibil să circuli cu mașina.
1817 – Von Drais, un baron neamЮ, inventa prima bicicletă, sau prima “maЬină mergatoare”, pentru a se deplasa mai repede pe aleile grădinii regale. Bicicleta avea două roți egale, cu ghidon la cea din față, și era construită toată din lemn. Dar, oare, fără pedale, lanț și frâne, cum se mergea pe ea? Foarte simplu: te suiai, te împingeai cu picioarele în pământ, și-ți făceai vânt, exact ca la trotinetele din zilele noastre. Doar că bicicleta mergea câțiva metri, după care împinsul cu picioarele trebuia repetat. Acest model – numit si “drezina”, sau “cal de placere” – nu a avut prea mare succes, deoarece, din cauză că era din lemn și îi zdruncina foarte tare pe cei ce încercau, nu se putea merge cu ea decât pe un drum foarte drept, fără denivelări. Şi vă dați seama că acum aproape 200 de ani aceste drumuri nu prea existau, decât în grădinile palatelor sau în unele parcuri.
1865 – Apare velocipedul („picior iute” în traducere din limba latină) , strămosul bicicletei. Făcut tot din lemn, mai târziu roțile fiind din fier, acest model a venit cu ceva nou: pedale fixate direct pe roata din față, care era puțin mai mare decât cea din spate. (…)
1870 – 1890 – Bicicleta din lemn este înlocuită de cea construită în totalitate din metal, roțile fiind prevăzute cu cauciucuri foarte tari. Având pedalele fixate tot pe roata din fața, fără lanț între roți, noua invenție arată foarte ciudat: roata din fața, pe care era fixată și șaua, era mult mai înaltă în comparație cu cea din spate. (…)
Trecând în secolul douăzeci, bicicleta nu a mai suferit mari schimbari față de modelele dinainte. Au aparut, rând pe rând, suspensiile, mai întâi la roata din față, apoi la cea din spate. Apoi, în 1910, pe măsură ce creștea cererea pentru bicicletele pentru curse, suspensiile s-au perfectionat, iar metalul greu din care era făcut cadrul si tuburile a fost înlocuit de alte metale mult mai ușoare.”
Istoria completă a bicicletei poate fi citită în regulamentul „Cupei DHS”, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Covasna – www.isj.educv.ro.
Oana-Mihaela Costache