Senatorul Partidului Mişcarea Populară (PMP) Covasna, Gheorghe Baciu, afirmă că „am ajuns să trăim într-un hățiș legislativ care practic, este greu de accesat de specialiști.”
Senatorul a amintit în cadrul unei conferințe de presă recente că, la un moment dat, a existat ideea inventarierii actelor normative pe fiecare sector, inițiativă care nu s-a mai concretizat:
„Sunt foarte, foarte necăjit, pentru că am ajuns să trăim într-un hățiș legislativ care practic, este greu de accesat de specialiști. Nimeni nu știe câte legi sunt…de exemplu nu avem săptămână să nu avem discuții despre Codul fiscal, că se modifică 4-5 puncte, nu este săptămână să nu discutăm despre legea 416, etc. (…). Este un hățiș care se adâncește și mai mult. La un moment dat a fost o inițiativă în legislația trecută, să se facă o inventariere pe fiecare sector, fiecare minister să inventarieze toate actele normative (…), apoi să se adune toate, și să vezi ce anulezi, ce rămâne (…).”- a spus senatorul Gheorghe Baciu.
În cadrul respectivei conferințe de presă, senatorul PMP de Covasna a prezentat aspecte din activitatea sa din mandat, precizând că este co-inițiator și inițiator a zeci de proiecte de lege și că a avut numeroase luări de cuvânt, multe dintre acestea din urmă fiind legate de domeniul agriculturii:
„Sunt co-inițiator și inițiator la un număr de vreo 55- 56 de proiecte de lege, ceea ce este destul de mult pentru un senator de la un partid mic care se află în opoziție, deci să zicem că este un număr pe care nici cei de la putere nu îl au întotdeauna cu mult mai mare (…). În ceea ce privește luările de cuvânt în plen (…), am avut vreo 85 de ieșiri la tribuna centrală. ”- a spus senatorul PMP, Gheorghe Baciu.
Acesta a precizat că pe pagina creată pe platforma de socializare „Facebook”- „birou senatorial Gheorghe Baciu” sunt postate materiale legate de activitatea sa.
***
DECLARAȚIE POLITICĂ
„(…) răspunsul nostru pentru acest proiect este : Nu !…”
Biroul de presă al Cabinetului parlamentar a transmis ieri, către redacția Mesagerul de Covasna, declarația prezentată miercuri, 25 aprilie a. c. , în plenul Senatului României, de domnul Gheorghe Baciu, senator al Partidului Mișcarea Populară, cu privire la propunerea legislativă privind „Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc”, în care se arată:
„Aș fi preferat ca Domnul Vasile Suciu, liderul Grupului parlamentar al P.S.D. din Camera Deputaților, să fi fost mai tranșant când a anunțat că el și colegii lui nu vor vota propunerea legislativă privind „Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc”, respinsă pe data de 11 aprilie a. c., cu votul majorității parlamentarilor (216 voturi în favoarea și 20 împotriva respingerii), cu excepția celor ai U.D.M.R. față de care are toată „susținerea și prețuirea” .
Am și eu aceeași prețuire, dar pentru comunitatea maghiară cu care conviețuiesc în județul Covasna, nu și pentru cei de teapa inițiatorului acestui proiect antiromânesc. În megalomania sa, deputatul Kulcsár-Terza József-György, membru al Partidului Civic Maghiar, cuibărit la sânul UDMR care se folosește de inconștiența lui pentru promovarea unor atitudini anticonstituționale, se crede făuritor de istorie inițiind proiecte aberante, pe care le susține îndemnându-ne cu trufie să ne învățăm istoria.
Nu voi insista asupra prevederilor anticonstituționale ale acestui proiect – le vom dezbate în plenul Senatului, în calitate de Cameră decizională. Doresc doar să salut celeritatea cu care organismele legislative au analizat motivația și urmările unei asemenea inițiative: Consiliul Legislativ a dat aviz negativ proiectului de lege, iar Raportul Comisiei de administraţie a Camerei Deputaților menţionează că propunerea legislativă contravine, în ansamblul său, normelor şi principiilor constituţionale, ordinii juridice interne, legislaţiei Uniunii Europene şi dreptului internaţional, vizând crearea unor entităţi paralele în interiorul statului român. Mi se pare însă parșivă atitudinea Guvernului, care încă nu a emis un punct de vedere, deși, sub pretextul implementării unui model european de a apropia administraţia publică cât mai mult de cetăţean, se crează premisele secesionismului – un atac la integritatea României.
Ceea ce este remarcabilă, este unanimitatea de vederi și de atitudine patriotică manifestată prin luările de cuvânt ale participanților la dezbaterea care a avut loc în Camera Deputaților. Indiferent de apartenența lor politică și indiferent dacă aparțin majorității sau opoziției parlamentare, aceștia, cu excepția celor ai U.D.M.R., au acuzat faptul că, prin acest proiect, iniţiatorii „agresează România” nu întâmplător tocmai în acest an al Centenarului, promovând nostalgii medievale care nu fac decât să tensioneze artificial relaţiile între români şi maghiarii din Transilvania. S-a mai subliniat faptul că, în pofida afirmațiilor denigratoare ale inițiatorului și susținătorilor proiectului, nu există nicăieri vreun drept fundamental stipulat pe care minoritatea maghiară să nu îl poată avea, și că niciun parlamentar al majorității naționale nu ar îndrăzni să inițieze o propunere legislativă pentru restrângerea unor drepturi pe care minoritatea maghiara le are deja.
Nicăieri în Europa nu s-a promis autonomia aşa cum o cer colegii de la UDMR. De fapt, acest proiect împachetează autonomia pe criterii etnice într-o altă formă, ce se dorește a fi mai … „digerabilă”, Numai că noi nu o înghițim !…
Îi felicit încă odată pe colegii parlamentari din Camera Deputaților pentru unanimitatea cu care s-au pronunțat împotriva acestui proiect de lege. Sper să avem, stimați colegi, aceeași unanimitate și în Camera decizională, bazându-mă pe ceea ce le-a spus liderul deputaților P.S.D. din Camera Deputaților colegilor din U.D.M.R.: „Aveți toată susținerea și prețuirea noastră, dar… „
Reiterez prețuirea pe care o am față de concetățenii mei maghiari din județul Covasna, dar fără susținerea acestui proiect aberant…
NU ! Nici de data asta, nici de data viitoare. Mai e românește: Niciodată !”
Ana Ciorici Costache