„Ne tragem din rădăcini – din strămoșii noștri, datorită cărora noi putem sărbători în acest an 100 de ani de Românie unită.”- Maria Crețu-Graur, vicepreședintă a Asociațiunii „Astra”- Despărțământul Covasna-Harghita.

O mie de puieți de molid vor fi plantați în zece localități din județul Covasna, în cadrul proiectului „Rădăcini – din adâncuri spre înalturi”, inclus în Programul Național pentru aniversarea Centenarului. Proiectul realizat de Instituția Prefectului –Județul Covasna, împreună cu Asociațiunii „Astra”- Despărțământul Covasna-Harghita, Direcția Silvică Covasna și autorități locale,  demarează astăzi  la Vâlcele și Hăghig, și se va desfășura până la sfârșitul săptămânii viitoare.

În luna ianuarie, Prefectura județului Covasna a trimis către toate consiliile locale o adresă, prin care le invita pe acestea să comunice dacă doresc să participe la acest proiect.

Zece dintre ele au răspuns pozitiv invitației și au  decis care sunt zonele în care vor putea fi plantați puieții, zone care se vor transforma în parcuri, în care oamenii să se poată bucura de frumusețea naturii.

„Anul acesta, în An Centenar, la invitația Prefecturii Covasna, organizațiile non-guvernamentale din județ au propus anumite proiecte pe care doresc să le deruleze. Printre proiectele depuse de către Asociațiunea Astra – Despărțământul Covasna-Harghita, s-a numărat și acesta, intitulat <<Rădăcini – din adâncuri spre înalturi>>, în cadrul căruia vom planta  câte 100 de puieți de molid, în zece localități din județul Covasna, cu implicarea tinerilor în realizarea a 10 parcuri care vor fi marcate cu câte un semn distinct  privind realizarea acestora în Anul Centenar.

Am ales acest titlu pentru proiectul nostru, întrucât, fiind Anul Centenar,  dorim să facem  un arc peste timp:  ne tragem din rădăcini – din strămoșii noștri, datorită cărora noi putem sărbători în acest an 100 de ani de Românie unită. Vrem ca peste încă 100 de ani, din rădăcinile puieților pe care îi  plantăm  noi,  acum,  copacii  vânjoși ce să vor înălța către  înalturi,  să străjuie aceste meleaguri moștenite de la înaintași, pe care suntem datori să le lăsăm urmașilor noștri. Realizarea acestui  proiect  va reprezenta legătura de  necontestat  dintre  trecutul, prezentul  și viitorul nostru pe aceste meleaguri.  Cei 1000 de molizi vor fi plantați în localitățile  Vâlcele, Hăghig,  Covasna, Zagon, Boroșneu Mare, Malnaș, Turia, Vârghiș, Sita Buzăului. În cursul zilelor următoare așteptăm să primim ultimul răspuns de la una dintre primării care, din anumite motive, nu a reușit să stabilească amplasamentul, încă. ” a declarat vicepreședinta Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român „ASTRA”, Despărțământul Covasna – Harghita, Maria Crețu-Graur.

 

„Ar fi extraordinar ca în cele zece localități să facem câte un mic <<lăcaș viu>> dedicat Centenarului!”

Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, implicat în toate proiectele dedicate Anului Centenar, desfășurate în județul Covasna, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”: „Această acțiune este integrată activităților dedicate proiectelor pe care noi le-am gândit pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. Ideea a venit din partea reprezentantului Asociațiunii <<Astra>> în județul nostru, pe care noi am îmbrățișat-o cu drag, mai ales că este și perioada în care se fac plantări de arbori și am găsit-o ca fiind, sub aspect simbolic, foarte interesantă și binevenită. Așa cum sună și numele acțiunii, avem nevoie de rădăcini pentru viitor. Sperăm să iasă cât mai bine. Din partea instituției noastre vom participa în jur de zece colegi. Ar fi extraordinar ca în cele zece localități să facem câte un mic <<lăcaș viu>> dedicat Centenarului, pentru că ideea este nu doar de a planta acești copaci, ci și să fie îngrijiți de către autoritățile locale, să îi avem mari și frumoși peste 100 de ani. După cum știm, molidul rezistă cel mai bine intemperiilor și vicisitudinilor vremii, fiind o paralelă corectă cu istoria poporului român.”

La această campanie de plantare, ce debutează astăzi  în localitățile Vâlcele și Hăghig, care  se va derula pe parcursul a două săptămâni, vor participa atât elevi ai școlilor din localitățile în care se plantează, cât și personal din cadrul Instituției Prefectului, al Direcției Silvice Covasna, al consiliilor locale din cele zece unități administrativ teritoriale înscrise la acțiune, precum și reprezentanți ai Asociațiunii „ASTRA”- Despărțământul Covasna-Harghita.

„Direcția Silvică a județului Covasna vine în sprijinul derulării acestui proiect, prin acordarea gratuită a puieților, iar echipa tehnică va prezenta participanților la această acțiune câteva informații și sfaturi privitoare la plantarea puieților. Legat de plantarea speciei de molid, s-a avut în vedere și faptul că acesta rămâne verde și în timpul sezonului de iarnă, motiv pentru care are un impact estetic mai mare decât speciile de foioase. Aceasta nu este o specie pretențioasă, care să necesite asigurarea unor condiții deosebite, fiind adaptată climei de aici. În situația în care vor fi puieți care nu vor supraviețui, indiferent de motiv, aceștia vor fi înlocuiți în primăvara următoare. Cu siguranță că autoritățile locale vor avea în vedere și supravegherea acestor zone în care vor fi plantați arborii.” – a precizat directorul Direcției Silvice Covasna, Emilian Ilie Cornea.

 

Oana-Mihaela Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail