Patru zimbri din Rezervaţia de la Vama Buzăului vor fi eliberaţi în mediul natural în localitatea Armeniş din judeţul Caraş-Severin, în luna mai, în cadrul unui proiect al WWF, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, Mihai Pascu.
„Intenţia noastră este de a ne ralia proiectului WWF de eliberare a zimbrilor în mediul natural, în zona judeţului Caraş-Severin.Vom transfera un număr de patru exemplare, cel mai probabil în luna mai. Acest lucru depinde de echipa care vine de la Caraş-Severin, formată din medic veterinar, persoana care tranchilizează zimbrii, mijlocul de transport cu care vor fi transportaţi. Încet, încet ne dorim să eliberăm şi alte exemplare în mediul natural, dar Rezervaţia de la Vama Buzăului nu se va desfiinţa, numărul animalelor care rămân aici va fi mai mic. După ce se termină proiectul cu judeţul Caraş-Severin, următorul pas este să obţinem fonduri pentru a replica acest proiect în Masivul Ciucaş, pentru că, de fapt, asta a fost intenţia de la început”, a explicat sursa citată.
Administratorul Rezervaţiei „Valea Zimbrilor” de la Vama Buzăului, Tiberiu Roth, a precizat pentru AGERPRES că numărul zimbrilor aflaţi aici este 26, 13 masculi şi 13 femele. În judeţul Caraş Severin vor ajunge doi masculi şi două femele.
„Din păcate trebuie să vă spun că 10 exemplare de zimbri au murit, două de bătrâneţe, iar opt exemplare în urma luptelor dintre masculul dominant şi ceilalţi masculi. Acum lucrăm la un gard despărţitor, în care să fie transferat masculul dominat şi o parte dintre femele. Extinderea Rezervaţiei pe o suprafaţă de 80 de ha nu este posibilă deocamdată din lipsa fondurilor. Eliberarea zimbrilor în mediul natural este o soluţia cea mai bună, dar acest lucru se poate face treptat şi este pe termen lung”, a spus administratorul Rezervaţiei „Valea Zimbrilor”.
Rezervaţia „Valea Zimbrilor” este administrată în prezent de o asociaţie din care face parte localitatea Vama Buzăului – care deţine şi preşedinţia având în vedere că terenul este acordat de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Vama Buzăului – comuna Prejmer şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă (ADDB) a judeţului Braşov.
Rezervaţia se întinde în prezent pe o suprafaţă de 11 ha. Primăria Prejmer a donat în urmă cu câţiva ani o suprafaţă de 80 de ha pentru extinderea Rezervaţiei, unde ar urma să fie o zonă de semi-libertate, înainte de libertatea deplină a zimbrilor. Lipsa fondurilor necesare amenajării acestei suprafeţe fac ca Rezervaţia să rămână la suprafaţa iniţială, din 2008, atunci când s-a înfiinţat. La început au fost 10 exemplare aduse din străinătate sub formă de donaţie. Treptat numărul lor a ajuns la 36 ”asta înseamnă că au fost bine îngrijiţi şi le place zona”, preciza, în urmă cu un an, primarul localităţii Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaş.
Anul trecut, Rezervaţia „Valea Zimbrilor” a fost vizitată de 18.000 de turişti, în creştere cu 4000 de persoane faţă de anul 2016, însă numărul vizitatorilor ar fi mai mare dacă în zonă ar exista mai multe pensiuni, restaurante sau zone de agrement. La aproximativ trei km de Rezervaţia „Valea Zimbrilor” turiştii pot admira Cascada Urlătoarea aflată în inima Munţilor Ciucaş. De asemenea, există mai multe trasee turistice spre Masivul Ciucaş. Zona Vama Buzăului este una mult mai liniştită decât zona Bran-Moieciu-Fundata, nepoluată, unde turiştii dornici de drumeţii şi relaxare pot petrece cum se cuvine, potrivit primarului.
Localitatea Vama Buzăului se află la 45 de km de municipiul Braşov, fiind mărginită la nord de Depresiunea Întorsura Buzăului, la est de Munţii Siriului şi la sud-vest de Masivul Ciucaş.
AGERPRES