Aproximativ 200 de voluntari au participat, sâmbătă, la reîmpădurirea a 10 hectare de teren din localitatea braşoveană Dumbrăviţa, în cadrul proiectului „Pădurea de Mâine”, lansat în luna septembrie 2017, în parteneriat cu Asociaţia Administratorilor de Păduri, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi o companie privată.

Proiectul vine în sprijinul administraţiilor locale şi al proprietarilor privaţi pentru a-i ajuta să reîmpădurească suprafeţele de fond forestier cu dificultăţi de regenerare.

„Este prima din cele şase suprafeţe selectate în acest an în cadrul proiectului ‘Pădurea de Mâine’. După Dumbrăviţa vor urma zone din judeţele Suceava, Harghita, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Covasna, programate în funcţie de condiţiile meteorologice. Dumbrăviţa este un caz deosebit de majoritatea celor vizate în proiectul nostru deoarece nu este vorba de regenerarea unei păduri doborâte de vânt sau distruse de insecte, incendii ori de lipsa unei îngrijiri corespunzătoare”, a spus coordonatorul proiectului, Ionuţ Apostol, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES.

Membrii ai comunităţii locale s-au alăturat studenţilor Facultăţii de Silvicultură şi Ingineria Lemnului de la Universitatea „Transilvania” din Braşov, personalului silvic, voluntarilor veniţi din diferite zone ale judeţului şi angajaţilor companiei private parteneră în proiect, de la fabricile de cherestea din Reci şi Sebeş, pentru a planta o parte din cei 50.000 de puieţi de gorun, frasin şi paltin de munte.

Suprafaţa de plantare din localitatea Dumbrăviţa a fost transformată în păşune în anii 1950-1960, terenurile fiind incluse din nou în fondul forestier în 2004, fără asigurarea fondurilor necesare împăduririi, arată comunicatul citat.

Primăria localităţii a reuşit să planteze 16 hectare de gorun şi frasin în perioada 2016-2017, iar proiectul „Pădurea de Mâine” continuă aceste eforturi. Documentaţia de reîmpădurire a fost elaborată de Regia Publică Locală a Pădurilor Măieruş R.A, care administrează zona şi care va supraveghea lucrările de plantare, completare şi întreţinere a plantaţiei, asigurate de o firmă specializată în împăduriri, pe întreaga durată a proiectului, 2018-2023.

În cadrul proiectului „Pădurea de Mâine’,’ peste 21.000 de puieţi au fost plantaţi în 2017, iar în acest an vor fi plantaţi 142.640 de puieţi pe 34,9 hectare.

„Pădurea de Mâine” sprijină micii proprietari de pădure şi furnizează puieţi, material de plantare, logistică, voluntari şi specialişti, acoperind toate costurile aferente. Sprijinul financiar se ridică la peste un milion de euro pentru a planta un milion de puieţi în timpul celor şapte ani de proiect, mai menţionează documentul citat.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail