Centrul de Cultură Arcuș (CCA) a anunțat punerea în vânzare a biletelor la recitalul pe care pianistul Horia Mihail îl va susține la Sfântu Gheorghe, vineri, 13 aprilie, în cadrul turneului național extraordinar derulat sub genericul „Pianul călător”.
Ediția a opta a turneului este dedicată Centenarului Marii Uniri și cuprinde recitaluri în 17 orașe din țară.
La Sfântu Gheorghe, recitalul va fi găzduit de Centrul de Cultură Arcuș (CCA), la sediul său („Casa Bastion”, din strada Oltului nr. 6) vineri, 13 aprilie (a.c.), de la ora 19.00.
„Concertul face parte din galele muzicale dedicate programului omagial <<România 100>> – propus de Centrul de Cultură Arcuș. Numărul locurilor este limitat. Doritorii își pot procura bilete din timp la sediul CCA din strada Oltului nr. 6, între orele 9–15, informatii suplimentare putând fi obținute la numărul de telefon 0267 373 652. Prețul unui bilet este de 20 lei.”- au transmis reprezentanții Centrului de Cultură Arcuș.
Turneul „Pianul călător”- ediția a opta – se va desfășura în perioada 9 aprilie – 8 mai, iar în cadrul acestuia, pianistul Horia Mihail va susţine 18 recitaluri în 17 orașe din țară.
Prima ediție a avut loc în anul 2011.
„Totul a început în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii. În fond, dacă s-a putut în 1846, atunci când prolificul compozitor și pianist Franz Liszt străbătea Muntenia, Moldova și Transilvania, viitoarea Românie de astăzi, alături de pianul său, de ce nu s-ar putea acum? Doar pentru că avem falsa senzaţie că nu mai este cazul? Concertele oferite atunci de Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi caracter umanitar, pianistul donând onorariul în scopul înfiinţării unor şcoli, sau pentru a fi împărţiţi banii săracilor. Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert, uneori fără să se oprească mai mult de o seară. Și iată că povestea pianului călător a ajuns în 2018, anul Centenarului României, şi a venit momentul unui binemeritat <<Best of>>, turneu în care Horia Mihail şi prietenul său, Pianul Călător, ne invită să ascultăm sau să reascultăm celebra Sonata <<Alla turca>> de Mozart, inclusă în turneul 100% Mozart din 2014, sau la fel de celebra Sonata lunii de Beethoven, din turneul anului 2013 – dar şi o lucrare pe care nu a mai prezentat-o în acest context, Kinderszenen de Schumann. În final, surpriza vine cu Rapsodia Română nr. 1, în transcripţia pentru pian a lui George Enescu însuşi.”- se arată într-un comunicat de presă (disponibil pe http://www.pianulcalator.ro/page/ro/presa/2018/20180329-comunicat.htm).
Ediția actuală a turneului se va derula în: Arad, Oradea, Alba Iulia, Deva, Sfântu Gheorghe, Brașov, Bârlad, Roman, Suceava, Tecuci, Slatina, București, Caracal, Pitești, Timișoara, Tulcea, Bistrița.
Detalii pot fi aflate accesând www.pianulcalator.ro.
Ana Ciorici Costache