O ştafetă-maraton, organizată de Inspectoratul de Jandarmi ‘Gheorghe Doja’ al Judeţului Covasna, se desfăşoară vineri şi sâmbătă, pe parcursul a 24 de ore, în parcul central din municipiul Sfântu Gheorghe, sub egida Centenarului Marii Uniri, la aceasta participând câteva zeci de persoane, atât militari, cât şi civili.
Startul a fost dat vineri, la ora 12, din faţa Prefecturii Covasna, iar în fruntea primului pluton s-a aflat comandantul Jandarmeriei Covasna, locotenent-colonel Adrian Nichifor, însoţit de mai mulţi jandarmi şi militari din cadrul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” din Sfântu Gheorghe, care au purtat însemne tricolore româneşti.
Adrian Nichifor a precizat că ştafeta-maraton se înscrie în suita manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, sărbătorită pe data 3 aprilie, care se va încheia săptămâna viitoare cu un ceremonial militar şi religios şi un spectacol artistic susţinut de Gheorghe Turda, Aneta Stan şi pr. Antonie Tămaş în aula Extensiei Universităţii Babeş-Bolyai din Sfântu Gheorghe.
Plutonierul Valentin Mocanu a menţionat că, pe parcursul celor 24 de ore, se va alerga continuu în jurul parcului din municipiu, fiecare persoană înscrisă având libertatea de a-şi stabili o anumită distanţă sau limită de timp.
„Din cadrul Inspectoratului de Jandarmi s-au înscris până acum 52 de cadre militare, de la Vânători de Munte sunt 12, dar vor mai veni. S-au înscris, de asemenea peste 50 de civili, care sunt programaţi la anumite ore. Vom alerga şi pe timpul nopţii iar cei care doresc pot veni şi cu biciclete şi cu role. (…) Vrem să promovăm sportul, dar în acelaşi timp nu trebuie să uităm că sărbătorim o sută de ani de la Marea Unire”, a declarat Valentin Mocanu.
Acesta a subliniat că nu este vorba despre o competiţie, ci despre o acţiune simbolică de exprimare a solidarităţii şi continuităţii, printr-o alergare „umăr la umăr” şi de „predare-preluare a ştafetei”.
Maiorul Ciprian Onuţ, din cadrul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia”, a declarat pentru AGERPRES că a alergat alături de colegii săi în semn de recunoştinţă pentru cei care au înfăptuit Unirea din 1918, dar şi cu gândul la militarii români din teatrele de operaţiuni.
„Participăm pe bază de voluntariat şi scopul nostru este să reamintim oamenilor că este anul Centenarului Marii Uniri, dar şi că militari români se află în teatrele de operaţiuni iar unii dintre cei care au luptat acolo au fost răniţi ori şi-au pierdut viaţa. Aceasta reprezintă ‘Invictus’. (…) Am alergat alături de colegii mei, nişte băieţi cu inima mare şi ni s-au alăturat şi câţiva tineri. (…) Cu o parte dintre aceştia am alergat şi la ştafeta ‘Invictus’ în urmă cu câteva luni şi am urcat pe vârful Moldoveanu”, a spus Ciprian Onuţ.
Ascensiunea vârfului Moldoveanu (2.544 m) reprezintă, de altfel, o tradiţie pentru militarii acestui batalion, care începând din 1996 au escaladat în fiecare an munţii Făgăraş în preajma zilei de 3 noiembrie, când se sărbătoreşte Ziua Vânătorilor de Munte, pentru a arbora tricolorul românesc pe cel mai înalt pisc montan din ţara noastră.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES