Pregătirile pentru derularea ediția a VIII- a concursului internațional „Tineri în pădurile Europei” sunt în plină desfășurare. Elevii de liceu din țară, cu vârste intre 14 și 19 ani, interesați să participe la această competiție se vor putea înscrie în perioada 1 – 15 aprilie (a.c.).

În România, concursul Internațional ,,Tineri în Pădurile Europei” este organizat de Regia Națională a Pădurilor „ROMSILVA”, în parteneriat cu o asociație covăsneană, respectiv Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS” și Ministerul Educației Naționale, și vizează conștientizarea în rândul elevilor și a cadrelor didactice a valorilor cadrului natural european; educarea elevilor în ceea ce privește gestionarea durabilă a pădurilor și a conservării biodiversității; implicarea tinerilor in proiecte comunitare.

Conform regulamentului, în România, concursul internațional ,,Tineri în Pădurile Europei” se adresează liceenilor care la începutul anului școlar aveau vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani.

Președintele Asociației pentru Dezvoltare Durabilă „Alutus”, Cătălin Lazăr, a declarat:

„Ne bucurăm că visul asociației noastre ca acest proiect să se deschidă pentru toți liceenii din România și să devină un reper pe harta evenimentelor naționale  menite protecției mediului și educației ecologice reușește încet, încet să prindă contur,  creascând de la an la an. Totodată, suntem bucuroși că, împreună cu partenerii și prietenii noștri de la Romsilva și Ministerul Educației Naționale- și mă folosesc de acest prilej pentru a-I saluta cu mare drag pe ing. Robert Pache (ROMSILVA) și Inspector Cătălina Chendea (MEN), reușim să creăm, la nivel național, un context de învățare și conștientizare a importanței protecției pădurilor și a mediului înconjurător. Este nevoie de asemenea momente, căci fără investiție în educație și în tineri, viitorul stă sub semnul întrebării. ”- a spus Cătălin Lazăr. Implicarea sa în derularea acestui concurs a început cu ani în urmă, iar astfel, în anul 2016, la inițiativa sa, județul Covasna a fost gazda etapei naționale a concursului.

„Din experiențele celor două ediții anterioare, din anii 2016 și 2017, la care Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS a fost implicată în echipa de organizare, am învățat că tinerii din generația de azi sunt extrem de conectați la realitățile și provocările cu care ne confruntăm, nu sunt deloc indiferenți de ce se întîmplă cu lumea în care traiesc, ba mai mult decât atât, înțeleg rolul și importanța protejării mediului înconjurător. Ceea ce ne face, pe noi, pe organizatori, să fim extrem de optimiști în ceea ce privește viitorul. ”-  a spus Cătălin Lazăr.

Cine se poate înscrie la ediția actuală?

Potrivit regulamentului, în competiție se pot înscrie echipaje formate din trei elevi și un profesor coordonator.

„Concursul va fi organizat în toate județele țării. Condiția obligatorie de participare este cunoașterea limbii engleze la nivel cel puțin mediu. Participarea la concurs este voluntară, astfel că nu trebuie să implice toți elevii din cadrul unității de învățământ. Dintr-o unitate de învățământ se pot înscrie mai multe echipaje.”- se arată în regulament.

Etapele concursului

Competiția cuprinde etapa județeană, preselecția națională și etapa națională.

Pentru etapa județeană (etapa I), înscrierile se vor putea realiza începând de duminică, 1 aprilie, până în 15 aprilie. Conform calendarului prevăzut în regulament, probele acestei etape se vor desfășura între 16 și 30 aprilie, sub coordonarea directorului Palatului Copiilor/Palatului Național al Copiilor, în colaborare cu responsabilul cu educația forestieră de la nivelul Directiei Silvice județene.

Preselecția națională (etapa II) este programată în data de 12 mai, la sediul Direcțiilor Silvice județene din cadrul RNP-Romsilva); iar etapa națională (etapa III) este programată pentru perioada 18-22 iunie (a.c.), în raza Parcului Național Călimani, aflat în administrarea RNP-Romsilva.

Probele de concurs

Conform regulamentului concursului, pentru etapa județeană (etapa I), proba constă în rezolvarea de către elevi a unui test de 50 de întrebări tip grilă, într-un interval de timp de maxim 2,5 ore. Echipajul care va obține cel mai mare punctaj la test se va califica la preselectia națională. În cazul în care există egalitate de punctaj, echipajele vor trebui să rezolve succesiv, teste de 10 intrebări tip grilă, până când se va realiza departajarea. Întrebările tip grilă vor fi realizate din bibliografia concursului, ele conțin 4 răspunsuri, din care doar unul corect. Întrebările vor fi formulate de reprezentanții RNP-ROMSILVA, in colaborare cu reprezentanții celor doi parteneri- respectiv Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS” și Ministerul Educației Naționale.

Preselecția națională (etapa a II-a) va fi organizată la sediul Direcțiilor Silvice județene, din cadrul RNP-Romsilva, fiind supervizată de responsabilul cu educația forestieră, precum și de către o comisie întrunită la sediul central al RNP-Romsilva, prin intermediul sisternului de videoconferință. Etapa va avea două probe: prima va consta în elaborarea, în timp de două ore, a unui eseu avind la bază un studiu de caz din dorneniul „Pădurile și protecția naturii” (studiul de caz se va comunica în ziua probei, iar eseul va fi transmis comisiei naționale de evaluare a concursului, la adresele de e-mail [email protected]  și [email protected]. A doua probă din cadrul acestei etape va consta în reunoașterea unor specii de flora și faună din pădurile României.- se arată în regulamentul competiției. Potrivit aceleiași surse, proba eseului va reprezenta 60% din punctajul final, iar proba de recunoaștere 40%, iar în urma evaluării acestor probe vor fi selectate 15 echipe ce vor participa la etapa națională.

În etapa națională (etapa III) se vor desfășura două probe, fiecare reprezentând 50% din rezultatul final: un test grilă – la care echipele de elevi vor rezolva un set de 30 de întrebări, în maxim o oră; urmat de o probă practică – formată din mai multe activități/ sarcini surpriză, ce vor fi comunicate la momentul începerii probei.

La finalul acestei etape, va fi aleasă echipa de elevi care va reprezenta România la etapa europeană, care va fi organizată în Lituania, în luna septembrie 2018.

Informații privind bibliografia pentru concurs și alte detalii pot fi aflate din regulamentul competiției, disponibil accesând http://www.rosilva.ro/articole/concursul_international_ypef-tineri_in_padurile_europei__p_2129.htm sau  http://ypef.eu/bine_ati_venit_la_concursul_nternational,  dar și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, www.isj.educv.ro, la secțiunea „articole recente”.

Din activitatea Asociației de Dezvoltare Durabilă Alutus

Acesta a precizat și că Asociația de Dezvoltare Durabilă Alutus are în custodie două arii natuale din rețeaua Europeană NATURA 2000, unul dintre piloni fiind latura de educație și tinerii.

„Asociația pe care o coordonez în calitate de președinte, împreună cu mica dar extrem de inimoasa echipă de tineri specialiști, doctori și doctoranzi în biologie și studiul mamiferelor, am reușit să obținem custodia a două arii naturale protejate din cadrul Rețelei Europene NATURA 2000 și suntem implicați în implementarea unui management conservativ în cele două situri, respective Râul Negru-Covasna și Bisoca-Buzău. Iar în cadrul acestor custodii, unul dintre pilonii de bază îl reprezintă latura de educație și tinerii.  Nu dorim decât ca prin propriul nostru exemplu, de implicare și responsabilitatre, să le oferim un model. Căci motto-ul după care se ghidează echipa noastră este INSPIRĂM O NOUĂ GENERAȚIE.  ”- a spus Cătălin Lazăr.

Întrebat ce proiecte are în curs sau în plan Asociația de Dezvoltare Durabilă „Alutus”, pentru acest an, Cătălin Lazăr a răspuns:

„Și anul acesta, avem bucuria de a declara în premieră pentru publicația dvs, căci zilele acestea am aflat rezultatele evaluării, am reușit să obținem o nouă finanțare, a 7-a, din partea Fundației pentru Parteneriat și MOL România, în cadrul componentei ARII NATURALE PROTEJATE, cu un proiect deosebit, inovator zicem noi, pe care îl vom implementa în cadrul ariei naturale protejate Muntele Tâmpa din Brașov, împreună cu Agenția Metropolitană din Brașov și Universitatea <<Transilvania>>-Facultatea de Alimentație și Turism.. Dar nu dezvăluim deocamdata mai multe. Păstrăm suspansul pentru conferința de lansare oficială a proiectului, care va avea loc în curând și la care vă invităm cu drag.”

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail