Trei abatoare din județ sunt autorizate pentru sacrificarea mieilor, pentru Paşte. Potrivit informațiilor oferite de conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, în judeţ nu există niciun spațiu temporar de sacrificare, întrucât nu au existat solicitări în acest sens.

„Nu sunt spații autorizate temporar, pentru că de ani de zile nu solicită nimeni acest lucru. Foarte probabil, nu solicită din cauza faptului că sunt trei abatoare!”- a spus directorul DSVSA Covasna, dr. Sikó-Barabási Sándor. Dintre cele trei abatoare autorizate, unul este la Lemnia, altul la Micloșoara și unul, la Baraolt. Potrivit directorului DSVSA Covasna, în cele trei abatoare au fost sacrificați până în acest moment 455 miei.

Întrebat la ce să fie atenți oamenii atunci când cumpără miel, dr. Sikó-Barabási Sándor a răspuns:

„Practic, la noi, obiceiul este, în aproximativ 90% din cazuri, ca oamenii să meargă acasă la gospodari, să aleagă mielul și să îl ia și să îl taie acasă. Acest  fapt nu este considerat consum public, dar chiar și în acest caz este recomandabil ca mielul să fie examinat de un medic veterinar. La ce să aibă oamenii grijă atunci când cumpără miel? Dacă mielul este proaspăt și dacă într-adevăr este miel. În mod normal, nu se pot ivi probleme ce țin de siguranța alimentelor, dar oamenii trebuie să aibă grijă ca mielul să fie proaspăt și să se vadă dentiția (…). Dacă oamenii cumpără din locuri autorizate, din magazine, din piețe, etc, să aibă grijă să fie ștampilat mielul, pentru că dacă este ștampilat, înseamnă că a fost examinat de un medic veterinar. Recomandarea noastră este, atât în ceea ce privește mielul, cât și celelalte produse care se cumpără în această perioadă, să fie achiziționate din locuri autorizate – magazine, restaurante, hypermarketuri, supermarketuri etc!”- a spus directorul DSVSA Covasna. Din informațiile oferite de acesta, prețul mielului viu este între  11-13 lei/kilogram, prețul carcasei de miel tăiat este între  23-25 lei/kg și există la comercializare și miei mari de 8-10 kg.

DSVSA, controale premergătoare Sărbătorilor Pascale: amenzi contravenționale în valoare de 11.200 de lei și produse alimentare confiscate sau retrase de la comercializare

Conform datelor oferite de conducerea DSVSA, în urma controalelor tematice specifice, derulate în perioada 5-26  martie (a.c), s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare de  11.200 lei și au fost confiscate aproape 80 kg produse alimentare și retrase de la comercializare  4.900 kg. Controlaele au fost efectuate la aproape 120 de unități.

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, DSVSA Covasna a dispus măsuri specifice de control, vizând: o intensificare a controalelor sanitar veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate- și comercializate carnea de miel, ouăle, laptele și produsele lactate, peștele și produsele din pește, precum și alte produse alimentare tradiționale de origine animală sau non-animală destinate consumului uman.

În acest sens, DSVSA Covasna a stabilit un program de lucru pentru perioada 5 martie -7 aprilie 2018.

„Astfel, în această perioadă, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică, este stabilit un program de control și de permanență. În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, se asigură necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia.” – a transmis directorul instituției, dr. Sikó-Barabási Sándor, printr-un comunicat de presă în care a specificat și că „pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene/locale (Primării, Consilii Judeţene, Instituţia Prefectului, ANAF, ANPC, DSP etc) în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi. Totodată, cu sprijinul IPJ, vor fi verificate în trafic, prin sondaj, autovehicolele care transportă animale vii sau produse alimentare.”

Ieri, au fost comunicate rezultatele preliminarii ale acestor controale. Astfel, conform datelor comunicate de dr. Sikó-Barabási Sándor, în perioada 5-26 martie, DSVSA Covasna a efectuat un număr de 117 controale tematice specifice premergătoare Sărbătorilor Pascale la unitățile de abatorizare a animalelor, unități de procesare a produselor alimentare, magazine, supermarketuri, restaurante, ecarisarea teritoriului etc.

„La unitățile controlate au fost constatate următoarele deficiențe: întreținerea neigienică a unității, trasabilitate deficitară și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a produselor din carne, manipularea în condiții neigienice a produselor alimentare, termene de valabilitate depățite la unele produse, lipsa monitorizării temperaturilor la care produsele au fost depozitate, depozitarea produselor expirate în același loc cu produsele în termen, nerespectarea instructiunile de depozitare scrise pe etichete, ouă depozitate în spații cu temperatura necontrolată, nerespectarea procedurilor de autocontrol, neraportarea volumului și paletei de produse alimentare comercializate la volumul și spațiul disponibil pentru depozitare, monitorizarea deficitară și ecarisarea necorespunzătoare a teritoriului. În urma constatărilor făcute au fost aplicate 8 amenzi contravenționale în valoare totală de 11.200 lei, au fost confiscate în total peste  80 kg produse alimantare ca:  45 kg produse din carne, 3 kg produse lactate și 18 kg produse alimentare de origine non-animală. Au fost retrase de la comercializare  4.900 kg produse neconforme. Totodată, s-au emis 11 avertismente scrise cu stabilirea unor termene de remediere a deficiențelor constatate. Controalele specifice Sărbătorilor Pascale vor continua până la data de 7 aprilie, ele vizând în special urmărirea modului în care sunt produse, depozitate, transportate și comercializate carnea de miel, ouăle, laptele și produsele lactate, peștele și produsele din pește, precum și alte produse alimentare tradiționale de origine animală sau non-animală destinate consumului uman.”- a transmis dr. Sikó-Barabási Sándor.

Potrivit acestuia, acţiunile de control ce se vor derula în continuare vor avea în vedere, în mod special, modul în care sunt respectate normele legale privitoare la: animalele destinate sacrificării; carnea de miel; ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman; lapte şi produse din lapte; alte produse alimentare tradiţionale: cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc.

„În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate medicii veterinari vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni, sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea consumatorilor.”- a transmis directorul DSVSA Covasna.

În aceste acțiuni este implicat personalul încadrat în structurile de control oficial al DSVSA Covasna, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA), dar şi al circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ).

„La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informații sunt postate și pe site-ul instituției.”- a transmis conducerea DSVSA Covasna, care a făcut publică și lista Circumscripțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județ, astfel:  C.S.V.S.A. Sf.Gheorghe – tel. 0745.023.927 sau 0745.396.247; . C.S.V.S.A. Tg.Secuiesc – tel. 0743.096.107  sau  0732.500.229;  C.S.V.S.A. Baraolt –  tel. 0744.220.099  sau  0721.373.851;  C.S.V.S.A. Covasna – tel. 0721.373.851  sau  0721.700.370; . C.S.V.S.A. Întorsura Buzăului – tel. 0769.054.809  sau  0741.052.909.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail