Potrivit datelor oficiale furnizate de Ministerul Educației Naționale, în prima etapă de înscriere în învățământul primar, pentru anul școlar 2018-2019, la nivelul județului Covasna au fost înregistrate 1.904 cereri.
Această cifră indică o solicitare de ocupare a aproximativ 85 de procente din numărul total de 2.239 de locuri alocate județului nostru, prin planul de școlarizare pentru anul școlar următor.
Potrivit planului de școlarizare pentru anul școlar 2018-2019, în județul Covasna, cele mai multe locuri pentru înscrierea în învățământul primar în limba română au fost alocate Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului – 80 de locuri împărțite în trei clase, Școlii Gimnaziale „Benkő József” din Brăduț – 53 de locuri, în două clase, și Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului – 50 de locuri, în două clase. Pentru secția maghiară, cele mai multe locuri, câte 75, au fost alocate la Colegiul Național „Székely Mikó” Sfântu Gheorghe, Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” Sfântu Gheorghe și la Școala Gimnazială „Petőfi Sándor” Târgu Secuiesc.
Lista copiilor înmatriculaţi, informaţii privind numărul locurilor rămase libere şi situația copiilor neînscrişi după prima etapă vor fi afişate în unităţile de învăţământ şi pe site-urile acestora, respectiv ale inspectoratelor şcolare judeţene al municipiului Bucureşti, în data de 30 martie.
Cererea-tip se poate completa online sau la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului. Atenție însă la validarea cererii-tip, care este obligatorie și se realizează în unitatea de învățământ la care părintele dorește înscrierea, în prezența părintelui și a cel puțin unuia dintre membrii comisiei. Această procedură se poate îndeplini în cea de-a doua etapă de înscriere, în zilele lucrătoare, între orele 8 – 18:00, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației Naționale.
În metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul şcolar 2018-2019, este prevăzut faptul că „învăţământul primar este învăţământ obligatoriu. Numărul de locuri care se alocă, prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare, în învăţământul de stat, este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar, asigurând astfel fiecărui copil un loc”. Potrivit legii, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2018 inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare.
Etapa a doua de înscriere în clasa pregătitoare începe în luna aprilie
A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare începe la data de 11 aprilie a.c., cu afişarea la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul şcolar.
În perioada 12 aprilie – 18 aprilie se va proceda la depunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nici o unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă, precum și la validarea cererilor-tip de Înscriere la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie în opţiunile privind înscrierea copiilor.
Apoi, între 18 aprilie – 20 aprilie va avea loc procesarea, la nivelul unităţilor de învăţământ, a cererilor-tip de înscriere depuse de părinţi, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul şcolar, pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile, precum și completarea, în aplicaţia informatică, a datelor din cererile – tip de înscriere pentru candidaţii admişi în această etapă.
Listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare vor fi afișate în data de 23 aprilie a.c. la sediile unităților de învățământ.
Centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ, precum și soluţionarea de către inspectoratul şcolar a oricărei alte situaţii referitoare la înscrierea în învăţământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al copilului șe vor efectua în perioada 24 aprilie – 4 mai 2018.
Perioada de desfăşurare a evaluării dezvoltării psihosomatice, precum şi adresele unităţilor/instituţiilor la care se desfăşoară evaluarea sunt stabilite de comisia judeţeană vor fi afişate la toate unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar. Activitatea de evaluare a dezvoltării psihosomatice va fi planificată în intervalul orar 10,00-18,00, astfel încât programul de desfăşurare să sprijine accesul părinţilor la serviciile de evaluare, conform metodologiei.
Conform aceleiași surse, „în cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2018, inspectoratele şcolare/unităţile de învăţământ consiliază părinţii privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al copilului şi informează că solicitarea nu poate fi soluţionată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii sunt înscrişi în grupa mare din învăţământul preşcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.”
Metodologia privind înscrierea în învățământul primar, calendarul, numere de contact în vederea informării despre înscrieri și alte detalii pot fi aflate accesând site-ul ISJ Covasna, www.isj.educv.ro, la secțiunea special realizată – „Înscriere în învățământul primar – 2018”.
Oana-Mihaela Costache