Serviciul „Risc Partener” și Arhiva Electronică de Garanții Mobiliare – puse la dispoziție de către Camerele de Comerț și Industrie din România se dovedesc în continuare a fi niște instrumente deosebit de utile pentru oamenii de afaceri.
Serviciul „Risc Partener” constituie un raport unic furnizat de către Camerele de Comerț din România, care aduce predictibilitate în relațiile de afaceri, după cum se arată pe pagina oficială a serviciului, www.riscpartener.ro. Acesta asigură un set de informaţii complexe, bazate pe rezultatele financiare ale companiilor, sintetizate într-un mod foarte accesibil utilizatorului final, fiind un instrument esențial pentru creionarea deciziilor de afaceri.
„Risc Partener este un certificat de rating de tip <<semafor>>. Roșu semnifică risc foarte crescut, galben risc peste nivelul mediu, verde risc scăzut. Scara valorică de notare a companiilor este de la 1 la 10. Raportul este însoţit de o analiză extinsă a companiei pentru care se execută interogarea. Risc Partener asigură un set de informaţii complexe, bazate pe rezultatele financiare ale companiilor, sintetizate într-un mod foarte accesibil utilizatorului final, fiind un instrument esențial pentru creionarea deciziilor de afaceri.”- se mai arată pe site-ul menționat.
Acest instrument a apărut ca o necesitate pentru oamenii de afaceri români, necesitate derivată din volatilitatea mediului economic care îngreunează procesul de selecţie a potenţialilor parteneri de afaceri. Pentru eficientizarea procesului decizional, companiile au nevoie de informaţii cât mai clare și detaliate despre partenerii lor de afaceri existenţi şi potenţiali.
„O firmă din Covasna, dacă vrea să facă afaceri cu cineva din Covasna, s-ar putea să cunoască, măcar cât de cât, informații despre cel cu care vrea să facă afaceri, dar cu o firmă din alt județ nu mai are surse de informații, și le poate obține prin acest certificat.” – declara, după începerea implementării acestui program președintele CCI Covasna, ec. Edler András György.
„Certificatele nu se mai eliberează în ritmul în care ne-am aștepta noi, dar mai vin cereri, din păcate majoritatea după ce a existat deja o problemă. ”, a declarat recent ec. Edler András György.
Costul eliberării unui astfel de certificat este de 100 de lei.
Arhiva Electronică de Garanții Mobiliare – un alt instrument util companiilor, pus la dispoziție de Camera de Comerț și Industrie
Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare constituie un sistem de evidenţă a priorităţii ipotecilor mobiliare şi de publicitate, structurat pe persoane şi bunuri, care asigură înregistrarea operaţiunilor privind ipotecile mobiliare, a operaţiunilor asimilate acestora, a altor drepturi prevăzute de lege, precum şi publicitatea operaţiunilor juridice prevăzute de lege. Bunurile acceptate drept garanție de plată trebuie înregistrate în Arhiva Electronică de Garanții Mobiliare, pentru că altfel există posibilitatea ca altcineva să aibă întâietate la o executare pentru neplată a garanției respective. Camera de Comerț și Industrie Covasna oferă consultanță și înscrieri în Arhivă. (www.ccicv.ro)
Cu privire la acest înstrument, ec. Edler András György a precizat, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc marți, 20 martie a.c., la sediul CCI Covasna, că „Mai există și această Arhivă Electronică de Garanții Mobiliare, de care se folosesc foarte puțini, dar care ajută mai ales în momentul în care un cumpărător ajunge în incapacitate de plată. Sunt anumite firme care utilizează această arhivă și în momentul în care acestea trimit marfa către cumpărător, înscriu marfa respectivă în arhivă. Costul e doar de 100 de lei, dar în momentul în care cumpărătorul ajunge în incapacitate de plată, la executare, firma care și-a înscris marfa în acest registru are prioritate (la recuperarea sumelor care îi sunt datorate de către clientul aflat în imposibilitatea de plată – n. red.)”
Oana-Mihaela Costache