Potrivit unui comunicat de presă emis de către Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof”, din Sfântu Gheorghe, în ultima săptămână au fost consemnate primele două cazuri de înțepături de căpușă.

Deși vremea din ultimele zile a fost deosebit de rece, am avut parte și de temperaturi ridicate, în acest început de primăvară, temperaturi care i-au scos pe oameni din case, la iarbă-verde ori drumeții. Deși nimeni nu se aștepta ca în această perioadă a anului să apară căpușele, iată că acestea au ieșit din perioada de latență.

Căpușele sunt niște arahnide – înrudite cu păianjenul – parazite, hematofage (se hrănesc numai cu sânge) al căror ciclu de viață durează trei ani. Fiecare ciclu de dezvoltare al acestei insecte durează câte un an de zile, timp în care se hrănește doar pentru câteva zile (până la trei săptămâni în toată viața sa). O căpușă aflată în stadiul de larvă poate supraviețui fără hrană, până la 19 luni, ca nimfă între 7 și 18 luni, iar căpușa adult rezistă până la un an de zile fără să se hrănească. Căpușa nu zboară și nu sare, ci se atașează pe corpul victimei, atunci când aceasta trece pe lângă ea, apoi își înfige capul sub pielea gazdei, hrănindu-se cu sângele acesteia. Căpușele parazitează orice animal cu sânge cald iar înțepătura lor este nedureroasă. Din cele aproximativ 850 de specii de căpușe documentate, la noi în țară au fost identificate 27, dintre care 4 specii care parazitează și omul.

De ce este periculoasă căpușa?

Acest parazit este responsabil pentru transmiterea câtorva boli deosebit de grave, unele dintre ele chiar fatale și fără tratament. Una din cele mai comune boli transmise la om, este boala Lyme, a căror simptome apar, de obicei după treizeci de zile de la mușcătură. Această boală, care poate evolua lent în ani de zile, se tratează, de obicei cu antibiotice și poate fi depistată cu o analiză specifică a sângelui. Babesioza, este o boală cu simptome asemănătoare unei răceli, se întâlnește rar la oameni, însă poate să le fie fatală câinilor infectați, iar tratamentul se face tot prin administrarea de antibiotice.  Alte boli raportate în țara noastră de-a lungul timpului sunt encefalita de căpușă, tularemia, febra hemoragică de Crimeea-Congo, febra butunoasă și febra Q. Simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze, după o mușcătură de căpușă sunt puruitul în zona mușcăturii, rigiditatea gâtului, febra persistentă, nodulii limfatici inflamați, stările de amețeală, senzația de slăbiciune, durerile de cap precum și durerile de mușchi sau de articulații.

Deoarece căpușa își înfige tot capul sub pielea victimei, este recomandată îndepărtarea ei de către un medic, cu o ustensilă special concepută pentru această procedură, întrucât aceasta se poate rupe cauzând infectarea zonei. Este deosebit de importantă prezentarea la medic într-un un timp cât mai scurt de la constatarea mușcăturii de căpușă, atât pentru îndepărtarea ei, cât și pentru administrarea tratamentului profilactic, care poate consta în antibiotice și, după caz, vaccin antitetanos.

Cum poate fi evitată mușcătura de căpușă

Pentru a reduce riscul de a cădea victime acestui mic parazit supărător, trebuie în primul rând să evităm zonele cunoscute ca fiind infestate de căpușe (pășuni, lizierele pădurilor). Dacă totuși nu rezistăm tentației unor drumeții în natură, este foarte importantă folosirea unui spray repelant (împotriva mușcăturii/înțepăturii de căpușe, tăuni, țânțari ori alte insecte). De asemenea, îmbrăcămintea trebuie să acopere corpul cât mai bine: vom purta haine cu mâneci lungi, strâmte, pe gât, pantaloni lungi, cu șosetele trase peste marginea pantalonului. Deoarece căpușa poate rămâne timp îndelungat agățată pe  haine, este indicat la ca sosirea acasă, eventual chiar la intrarea în locuință, să dăm jos hainele și să le punem direct la spălat.

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Covasna, Ágoston László, la nivelul județului Covasna, în cursul anului trecut a fost înregistrat un singur caz de suspiciune de boală Lyme, care însă nu a fost nici până acum confirmat cu certitudine. Cu toate acestea, nu ar trebui să ne relaxăm în ceea ce privește prevenirea mușcăturilor de căpușă, din cauza gravității bolilor pe care această insectă le poate transmite.

 

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail