După ce în cursul anului trecut a fost schimbată legislaţia referitoare la Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, angajatorii au fost nevoiţi să se conformeze, şi au şi făcut-o.
Liliana Balmuş, Inspector şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, ne-a spus că 76 % dintre angajatorii covăsneni au depus Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în în noua aplicaţie, ceea ce înseamnă că aceştia şi-au însuşit bine aplicaţia de pe HG 500 – metodologia de întocmire şi completare a registrului general de evidenţă a salariaţilor- şi chiar au înţeles-o. „Din punctul acesta de vedere suntem înaintea multor judeţe”, a precizat Liliana Balmuş.
Potrivit acesteia, în cursul anului trecut, în judeţul Covasna s-au înregistrat 49.654 de contracte de muncă, în Registrul General al Evidenţei Salariaţilor, din care 2.462 pe perioadă determinată.
În ceea ce priveşte situaţia carnetelor de muncă, Liliana Balmuş a precizat că până în prezent au fost ridicate de la ITM Covasna, de angajatori sau direct de titularii acestora, un număr de 26.792 de carnete. Iar pentru că legislaţia nu prevede un termen limită până la care pot fi ridicate carnetele de muncă, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă mai au în custodie 7.727 carnete de muncă, neridicate. Inspectorul şef adjunct al ITM ne-a spus că, dintre acestea, 5.724 nu pot fi predate deoarece titularii lor sunt plecaţi în străinătate, iar restul de 2.003 îşi aşteaptă posesorii de drept.
Ana Alina Costache