Comitetul județean de coordonare, sprijinire și monitorizare a manifestărilor de aniversare a Centenarului Marii Uniri, constituit pe lângă Instituţia Prefectului-Judeţul Covasna, a centralizat proiectele, manifestările şi acţiunile asociațiilor neguvernamentale, instituțiilor publice și autorităţilor administraţiei publice locale, propuse spre a fi organizate în județul Covasna pentru celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire. Programul cuprinde peste 50 de manifestări – atât cultural–artistice, științifice și civice, dar și reabilitări, îngrijiri sau ridicări ale unor monumente.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Covasna, calendarul evenimentelor dedicate Centenarului s-a conturat în urma în urma întrunirilor desfășurate în lunile februarie și martie a.c, derulate la nivelul Comitetului județean:

„Au fost centralizate şi agreate la nivelul comitetului mai multe proiecte/acţiuni/manifestări/evenimente culturale şi ştiinţifice, respectiv spectacole şi manifestări publice, care se vor desfăşura în anul 2018 sub egida Centenarului. Facem menţiunea că lista nu este una definitivă, ea putând fi completată, fiind în atenţia comitetului şi alte acţiuni sau activităţi a căror derulare nu este certă la această dată, urmând a fi incluse în calendarul evenimentelor în momentul definitivării tuturor aspectelor organizatorice. De asemenea, precizăm că nu au fost incluse în listă ceremonialele militare ce se vor defăşura cu ocazia Zilei Naţionale a României, calendarul desfăşurării acestora urmând a fi comunicat ulterior.”- se arată într-un comunicat de presă transmis ieri de către Cancelaria Prefectului – Județul Covasna.

Primul eveniment din program se derulează pe parcursul lunii martie și până la mijlocul lunii aprilie și constă în Festivalul coral „George Sbârcea”, care în acest an va cuprinde concertul aniversar intitulat „100+2000”, și care va fi organizat de Instituția Prefectului – Județul Covasna, și de către Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Următorul eveniment din programul Centenarului va avea loc între 23 și 24 martie, în organizarea  Centrului European de Studii Covasna – Harghita și Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și va consta într-un colocviu intitulat „Făuritori ai Marii Uniri din județele Covasna și Harghita și în editarea calendarului „2000 de ani de dăinuire românească și 100 de ani de la România reîntregită”.

Un spectacol de teatru, în 27 martie (a.c.), este un alt eveniment cuprins în programul Centenarului, derulat în organizarea Asociației Cultural – Creștină „Justinian Teculescu” din Covasna.

Nu vor lipsi excursiile tematice, sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean Covasna. „Drumul Unirii”; „Drumul Independenței” – se numără printre excursii. Acestea vor avea loc în Basarabia, Bucovina, Mărășești, Alba Iulia, organizate de Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Școala Gimnazială „Turoczi Mozes” din Târgu Secuiesc, Școala Gimnazială „Comenius” din Brețcu, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului.

În organizarea Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe și a Casei de Cultură „Konya Adam” se va derula, în perioada martie – decembrie 2018, evenimentul „Amintiri centenare” – seară de lectură din literatura română și maghiară din perioada 1918 – 2018, cuprinzând 10 ediții pentru perioade a câte 10 ani.

În perioada 10 – 11 aprilie se va desfășura colocviul „Un secol de la revenirea Basarabiei în hotarele țării”, în organizarea Centrului European de Studii Covasna-Harghita, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Asociația „Ștefadina”.

Și pentru că Anul Centenar este despre unitate, dar și despre valori, despre mărturii din trecut și mărturii pentru viitor, în program este inclus și proiectul „Rădăcini – din adâncuri spre înalturi”, derulat de Instituția Prefectului Județul Covasna, împreună cu Despărțământul Covasna-Harghita al Astrei și cu sprijinul Direcției Silvice Covasna, care vizează plantarea, în perioada aprilie – mai, a 1000 de arbori în mai multe localități din județ.

Un alt proiect din program vizează îngrijirea monumentelor dedicate eroilor neamului și a cimitirelor eroilor. Acțiunea, coordonată de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, prevede că în fiecare școală se va forma o echipă compusă din elevi și profesori, coordonați de profesorul de istorie din comunitatea respectivă, care vor îngriji și vor așeza sau planta flori lângă aceste monumente și în cimitirele eroilor, în perioada 15 aprilie – 17 mai 2018.

Conform centralizatorului, un alt eveniment este programat în data de 23 aprilie (a.c.) și se realizează sub coordonarea Centrului European de Studii Covasna  – Harghita și a Editurii „Eurocarpatica” și constă în editarea cărții „Viața publică în Sfântu Gheorghe- Covasna (1919-1989). Cronologie, de Ioan Lăcătușu (în colecția Centenarul Marii Uniri).

„Veteranii centenari…”

Un alt punct din program prevede ca începând din 29 aprilie, în organizarea Instituției Prefectului-Județul Covasna, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război –Filiala Covasna, Garnizoanei Militare Sfântu Gheorghe – Batalionul 22 Vânători de Munte Sfântu Gheorghe, vor avea loc, sub genericul „Veteranii Centenari”, manifestări dedicate sărbătoririi veteranilor de război din judeţ, care în 2018 împlinesc onorabila vârstă de 100 de ani, prin derularea unui eveniment festiv de „Ziua Veteranilor de Război”, dar şi cu ocazia zilei de naştere a acestora.

Festivaluri pentru copii

În programul Centenarului Marii Uniri este cuprins și Festivalul – concurs internațional folcloric „Izvoare covăsnene”, organizat de Clubul Copiilor Covasna, în 12 mai (a.c.). Un alt festival din program este cel al cântecului și jocului pentru copii „Suntem mândri românași”, organizat în perioada 15 mai – 15 iunie, de către Asociația Pedagogilor Români din județul Covasna. În cadrul festivalului vor fi prezentate programe cultural artistice, de la unităţi de învăţământ preşcolar din Sfântu Gheorghe sau localităţile aferente oraşului, ce vor demonstra că preșcolarii știu să aprecieze frumuseţea portului popular, a dansului şi cântecului românesc.

Comunicări științifice, editări de cărți, manifestări culturale variate

În organizarea Inspectoratului Școlar Județean Covasna, în luna mai și în luna noiembrie se vor organiza simpozioane și comunicări științifice cu tema: „Centenarul Marii Uniri”, cu participarea profesorilor și elevilor, care vor susține comunicări, referate istorice cu privire la Marea Unire.

Și luna iunie va fi bogată în manifestări. În perioada 1-5 iunie, Asociația Cultural – Creștină „Justinian Teculescu” din Covasna va organiza Ziua Copilului, la Cetatea Dacică; în 15 iunie, Clubul Copiilor Covasna va organiza o expoziție cu lucrările realizate de cercurile tehnice și de artă; în 27-28 iunie, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Asociația „Ștefadina” și Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna” vor organiza Simpozionul cu tema „Anul 1918 – moment hotărâtor în realizarea idealului național”, iar în 30 iunie, Centrul European de Studii Covasna – Harghita și Editura „Eurocarpatica” vor edita „Cronica Parohiei Bățanii Mari (1920-1940), părintele Ioan Garcea”, în colecția „Centenarul Marii Uniri”.

Conform centralizatorului, în  iunie-iulie este prevăzută participarea cu comunicări la Conferința națională intitulată „Contribuția învățământului confesional românesc din Trei Scaune, la Marea Unire – acțiune coordonată de către Direcția Județeană pentru Cultură – Covasna.

În perioada 21-22 iulie, tradiționala manifestare „Sântilia – Nedeia Mocănească” se va desfășura la Covasna, fiind cuprinsă în programul pentru Centenar, în organizarea Asociației Cultural – Creștine „Justinian Teculescu”.

În iulie-august,  Asociația Pedagogilor Români din județul Covasna va organiza o excursie cultural-istorică, eveniment ce va avea ca temă „Monumente istorice, culturale și turistice din Republica Moldova”.

În perioada 12-19 august, la Centrul de Agrement de la Pădureni se va derula „Proiect de țară –România mea”, aflat la ediția a treia, ediție dedicată Centenarului. În organizarea acestui proiect se vor implica: Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, Institutul Cultural Român, Instituția Prefectului-Județul Covasna, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Buzău, Asociația „Voievozii Munților” din Vâlcele și Asociația „GRIT”.

Este vorba despre este un proiect de țară, unic, prin care tinerii din România, alături de cei din regiunile istorice, să beneficieze de un cadru atât de necesar de interacțiune, menit unui schimb de bune practici, cât și un cadru de întâlnire a acestor tineri cu specialiști și personalități marcante ale vieții culturale și sociale românești, cu scopul analizării problemelor cu care se confruntă generația tânără, dar și al identificării de oportunități și soluții menite promovării și păstrării valorilor culturale românești –au precizat organizatorii.

Conform centralizatorului, în data de 15 august, Centrul European de Studii Covasna-Harghita și Editura Eurocarpatica vor edita volumul „Problematica romano-catolicilor din Moldova în mass-media maghiară”, de Ioan Lăcătușu, ce va apărea în colecția „Centenarul Marii Uniri”. În aceeași colecție va fi cuprinsă și publicația „Participarea românilor din județele Covasna și Harghita la Marea Unire. Volum de documente.” – tot în organizarea  Centrului European de Studii Covasna – Harghita și a Editurii „Eurocarpatica”, în 1 septembrie.

Un alt eveniment din programul anunțat ieri va avea loc între 24 septembrie – 31 octombrie, constând în organizarea de către Asociația Pedagogilor Români din județul Covasna a unui concurs  județean de recitare de poezie patriotică. Tot în luna septembrie va putea fi urmărită expoziția foto- documentară intitulată „Contribuția învățământului confesional românesc din Trei Scaune la Marea Unire”, organizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) și Muzeul Oltului și Mureșului Superior (MOMS), la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe. Publicul va putea urmări expunerea celor mai importante documente și fotografii pe care le-a avut școala confesională, și a slujitorilor ei în pregătirea, realizarea și consolidarea Marii Uniri, și elite ale Marii Uniri, a căror formare a început pe băncile școlilor confesionale din Trei Scaune. Tot în luna septembrie, MNCR și MOMS vor organiza, în aceeași locație, simpozionul științific intitulat „Contribuția învățământului confesional românesc din Transilvania la Marea Unire” .

În septembrie va fi marcată participarea cu comunicări la „Conferința Națională a Marii Uniri”- ce va avea loc la Făgăraș”.

Conform programului anunțat ieri, în perioada 20 octombrie – 4 noiembrie va fi organizată manifestarea „Mihai Viteazul și Visul Unirii”, cuprinzând adunări populare la bustul Marelui Voievod, din Brețcu și la Grupul Statuar Mihai Viteazul, din  Sfântu Gheorghe, concursuri și o excursie la Alba Iulia, organizatori ai acestor manifestări fiind Instituția Prefectului  – județul Covasna, Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

În programul Centenarului Marii Uniri este cuprinsă și Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație”, ediția a XXIV-a, manifestare dedicată Centenarului Marii Uniri și care va avea loc în luna octombrie, în organizarea Instituției Prefectului-Județul Covasna, Centrului European de Studii CV-HR, Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Asociației „Ștefadina”, Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna” și Asociația „GRIT”.

Conform centralizatorului anunțat ieri, în 1 noiembrie este programată, sub coordonarea  Centrului European de Studii Covasna – Harghita și a Editurii Eurocarpatica, reeditarea cărții „Românii din Târgu Secuiesc și satele învecinate, după condica Bisericii Ortodoxe din Târgu Secuiesc”, de Maria Negreanu, la Ed. Academiei, București, 1943.

În 15 noiembrie – 15 decembrie este programată manifestarea „Iubește-ți patria, copile!”, ediție specială, în organizarea Asociației Pedagogilor Români din județul Covasna, iar în perioada 25 noiembrie – 2 decembrie este programat „Marșul Centenarului Marii Uniri” – pe traseul Vâlcele – Alba Iulia,  în organizarea Instituției Prefectului-Județului Covasna, Direcției județene de Sport și Tineret Covasna, Asociației „Voievozii Munților”, Primăriei Vâlcele, Primăriei orașului Covasna, Primăriei orașului Întorsura Buzăului, Asociației „GRIT”, Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”, Asociației „Alexandra Ducacea”.

Spectacol extraordinar: Ansamblul „Lăutarii”, dirijat de maestrul Nicolae Botgros și invitatul special Ion Paladi

„Români lângă români, în România 100”- este un alt eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, organizat în 29 noiembrie, de Instituția Prefectului –județul Covasna și de Despărțământul Covasna – Harghita al ASTREI. Este vorba despre spectacolul extraordinar cu Ansamblul „Lăutarii”, dirijor Nicolae Botgros, invitat special fiind Ion Paladi din Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la „Arena Sepsi”.

Manifestări variate

În program mai sunt cuprinse, în lunile noiembrie și decembrie, concursuri județene, expoziții tematice, momente coregrafice, expoziții documentare, reeditarea unor volume, manifestări dedicate Zilei Naționale; premiera unui spectacol de teatru realizat de Teatrul „Andrei Mureșanu” (și Primăria Municipiului), bazat pe textele lui Romulus Cioflec, personalitate locală cu un rol important în Marea Unire, realizarea Filmului Marii Uniri, ediția specială a festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la Români”, o expoziție fotografică în aer liber, special dedicată Centenarului Marii Uniri, o prezentare de costume și parada modei, sub genericul „Evoluția costumelor în ultimii 100 de ani” (în organizarea Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe și a Primăriei Municipiului); activități cultural – artistice în care vor fi implicați copii.

În plus, conform centralizatorului anunțat ieri, pe tot parcursul anului, cu ocazia unor evenimente deosebite sunt programate expoziții istorice dedicate Centenarului Marii Uniri, în organizarea Inspectoratului Școlar Județean Covasna. În mai multe unități de învățământ, dar și în galeriile de artă din unele localități se vor realiza expoziții de fotografii, documente istorice, cărți poștale, scrisori, numismatică. Se va organiza o expoziție în premieră despre scrisorile din primul război mondial, colecție a profesorului de istorie Lőrinczi Dénes. Grădinițele vor realiza expoziții cu desenele copiilor despre Centenarul Marii Uniri și se va organiza un concurs cu premii în acest sens.

Primăria orașului Întorsura Buzăului a propus pentru programul din Anul Centenar, ridicarea Monumentului Eroilor Neamului.

Programul dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire cuprinde și emiterea de plicuri și timbre aniversare, realizarea unui film documentar „Localitățile județului Covasna la 100 de ani de la Marea Unire”- cuprinzând filmări realizate cu drona; organizarea unei seri a șlagărelor românești.

Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a propus reabilitarea/modernizarea Monumentului Ostașului Român.

Acestea și alte manifestări sunt cuprinse în programul dedicat Centenarului Marii Uniri, pregătit pentru județul Covasna. În paginile ziarului nostru vor fi prezentate, în ediții viitoare, detalii despre aceste activități.

 

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail