În 10 martie 1926, Comandamentul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, printr-o adresă înaintată Tribunalului Sfântu Gheorghe, semnată de Generalul Mihai Todicescu, solicită recunoașterea Cercului Militar din Garnizoana Sfântu Gheorghe ca persoană juridică. Sunt anexate „procesul-verbal de constituire și Statutele Cercului Militar”.

Din procesul verbal al ședinței de constituire, rezultă că la această ședință au participat 44 ofițeri (8 au fost absenți). Cu această ocazie a fost ales un comitet de direcție, condus de Lt.col. Ioan Șteflea. Până la obținerea altui sediu, Cercul urma să funcționeze în incinta Centrului de Instrucție al Infanteriei, în trei camere, puse gratuit la dipoziția sa.

Potrivit statutului aprobat de către participanții la adunarea de constituire, Cercul Militar din Garnizoana Sfântu Gheorghe avea următorul scop: „să ofere ofițerilor de toate armele din garnizoană, un loc de adunare unde să aibă ocazia să se cunoască, să stabilească și să strângă relațiuni camaraderești; să le pună la dispoziție prin biblioteca sa, mijlocul de a-și îmbogăți cunoștințele militare și instrucția generală, prin conferințe, reviste, cărți de studiu etc, care să-i pună la curent cu progresele științei; să le înlesnească distracțiuni și contactul cu lumea civilă, corespunzătoare situației lor sociale”, Fond 47, Dos. 125/1926, p. 2.

Serviciul Contencios, din cadrul Ministerului de Război, în 1 aprilie 1926, „cu onoare” face cunoscut președintelui tribunalului Trei Scaune faptul că „Ministerul de Război își dă asentimentul pentru constituirea ca persoană morală a Cercului Militar din Garnizoana Sfântu Gheorghe, întrucât statutele s-au întocmit conform legei și regulamentului în vigoare”.

În sentința adoptată de Secția a II-a a Tribunalului Trei Scaune, completul de judecată format din M. Țigoian – președinte, C. Pildner – judecător și J. Varga – grefier, se spune: „Astăzi 5 iulie 1926, procedând ca instanță penală pentru înscrierea persoanelor juridice asupra cererii înaintate de «Cercul Militar» al Garnizoanei Sfântu Gheorghe, în urma verificării actelor în camera de consiliu și a dezbaterilor ce au avut loc în ședința publică, în prezența Ministerului public reprezentat prin D-l Teodor Nicolau, iar din partea Cercului Militar prin D-l maior Ciordacici și D-l avocat Olteanu, după ascultarea concluziilor procurorului și ale delegatului s-a dat următoarea Hotărâre: În baza dispozițiunilor articolelor 87, 88, 89 și 90 din Legea pentru persoanele juridice, admite cererea de înscriere în registrul persoanelor juridice al Tribunalului Sfântu Gheorghe – a Cercului Militar – Garnizoana Sfântu Gheorghe”. Acesta este „actul de naștere” al Cercului Militar din Garnizoana Sfântu Gheorghe, instituție care în cei 92 de ani de existență, cu excepția anilor 1940 – 1944, a desfășurat o rodnică activitate culturală și civică, fiind o prezență distinctă în peisajul cultural al municipiului reședință de județ.

 

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

          Col. (rtr) Ioachim GRIGORESCU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail