Cincizeci de persoane din Întorsura Buzăului vor vizita Republica Moldova, în perioada 24-27 martie a.c., cu ocazia sărbătoririi Centenarului unirii Basarabiei cu România.
În 27 martie 1918, Basarabia – așa cum fusese definită în cadrul administrației țariste în 1812 la Tratatul de la București – proclama Unirea cu România, după o perioadă tumultoasă, în care aceasta reușise să se constituie ca Republică Democrată Moldovenească, apoi să își proclame mai întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse apoi, după Revoluția din Octombrie, independența față de Rusia bolșevică. Timp de 22 de ani, Basarabia a făcut parte din România Mare până în 28 iunie 1940, când un ultimatum al guvernului sovietic, care urmărea punerea în aplicare a pactului Hitler-Stalin a fost adresat României, cerând cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică.
La 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Consiliul Local din Întorsura Buzăului organizează o excursie în Republica Moldova, la care vor participa 40 de elevi de școală gimnazială și liceu din oraș, precum și 10 reprezentanți ai autorităților locale.
„Excursia începe în data de 24 martie și se va finaliza în data de 27 martie. Este organizată de Casa de Cultură Întorsura Buzăului, sprijinită de Primăria Întorsura Buzăului. La data de 27 martie se împlinesc 100 de ani din momentul în care Sfatul Țării din Republica Independentă Moldova a hotărât unirea cu România. Proiectul se numește <<Sărbătorim în locurile în care s-a hotărât Unirea>>, pentru că vom fi în aceste momente în locurile în care s-a sărbătorit Unirea: în 27 martie – la Chișinău, în 28 noiembrie – la Cernăuți, iar la 1 decembrie – la Alba Iulia.” – a declarat primarul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.
Proiectul este finanțat de către Primăria Întorsura Buzăului, fiind un excelent prilej pentru copiii din localitate să învețe și să înțeleagă istoria chiar din locurile în care aceasta s-a înfăptuit. Chiar dacă, din punct de vedere administrativ, Basarabia nu mai face parte din România, păstrăm și astăzi comune graiul, tradițiile, obiceiurile și spiritul românesc, pe care nu ni le poate lua nimeni.
Oana-Mihaela Costache