Recent, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul Ministrului Educaţiei şi Cercetării care aprobă metodologia privind învăţământul profesional cu durata de doi ani. Astfel, elevii care au terminat clasa a IX-a vor putea alege învăţământul profesional, începând cu anul şcolar viitor.

Potrivit Inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Keresztely Irma, învăţământul profesional de zi cu durata de doi ani este parte a liceului tehnologic, şi se organizează după clasa a IX-a. „Actualii elevi de liceu, indiferent de liceu, profil, specializare, după ce termină clasa a IX-a mai pot opta din nou şi îşi  pot exprima opţiunea privind continuarea studiilor: fie merg pe linia aleasă în anul şcolar 2011-2012, fie renunţă la această linie şi se înscriu în învăţământul profesional, clasa a X-a, care se vor înfiinţa conform cifrei de şcolarizare, care urmează să fie aprobată săptămâna viitoare”, a explicat Keresztely Irma.

În clasa a X-a învăţământ profesional se pot înscrie atât elevi absolvenţi de clasa a IX-a din acest an şcolar, cât şi foşti elevi care au abandonat învăţământul liceal, dar care au terminat clasa a IX-a, sau elevi care la şcoala de arte şi meserii nu şi-au finalizat studiile, sau le-au finalizat, dar fără certificat. Fiind un învăţământ profesional de zi, condiţia este ca aceştia să nu împlinească vârsta de 18 ani, înainte de 12 septembrie, dată la care începe noului an şcolar.

Teorie şi practică

Metodologia prevede posibilitatea ca unitatea de învăţământ care doreşte să şcolarizeze elevi, în diferite domenii şi calificări, să facă un contract de parteneriat cu o firmă sau cu un agent economic. Keresztely Irma a precizat că  acest contract cadru prevede obligaţiile şi angajamentele fiecărei părţi,  şi anume: şcoala asigură pregătirea teoretică a tânărului în unitatea de învăţământ, în cadrul unor ore, discipline, conform planului cadru de învăţământ, iar agentul economic se angajează să asigure pregătirea practică a tânărului la locul de muncă. În afară de acest contract cadru, mai există un alt contract, numit convenţie de stagiu, care se va încheia între elev, părinte, sau tutore legal, şi agentul economic sau firma respectivă, prin care se stipulează drepturile şi obligaţiile elevului care merge la agentul economic, precum  şi drepturile şi obligaţiile agentului economic, în asigurarea practicii elevilor.

La finalul celor doi ani de studiu, tinerii vor dobândi un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja imediat după terminarea studiilor, în România sau în Uniunea Europeană. „Examen final este organizat de şcoală şi de agentul economic, iar din comisia de evaluare a competenţelor profesionale fac parte şi reprezentanţi  ai agentului economic, ceea ce dă posibilitatea ca agenţii economici să selecteze deja acei tineri absolvenţi cu care vor încheia contract de muncă definitiv”, a explicat şefa IŞJ.

Foarte important este faptul că, după terminarea studiilor în cadrul învăţământului profesional, elevul poate reveni oricând la învăţământul liceal, pentru a-şi finaliza şi studiile la liceu, pentru susţinerea examenului de bacalaureat, fie la învăţământul de zi, dacă nu împlineşte vârsta de 18 ani până la începerea anului şcolar, fie la învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă: „Cert este că prin acest învăţământ profesional, practic, nici un elev nu va avea de suferit, în sensul că oricând poate să îşi continue studiile”, a spus Keresztely Irma.

Oferta pentru învăţământul profesional de zi va fi publicată pe site-ul www.isj.educv.ro, şi va fi afişată la fiecare unitate de învăţământ. Această ofertă va conţine două componente distincte: oferta judeţului, unităţile de învăţământ din judeţ, şi în paralel, oferta la nivelul Regiunii 7, Regiunea Centru.

Peste 300 de locuri solicitate în şcoli

Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Keresztely Irma, a precizat că, din datele centralizate până în prezent, la nivelul judeţului Covasna  există 316 locuri solicitate de şcoli, în acord comun cu agenţii economici, ceea ce înseamnă că  există  locuri pentru aproximativ 12 clase de învăţământ profesional, la zi. Aceste locuri vor fi negociate, avizate  şi trimise  Ministerului, pentru  aprobare.

Keresztely Irma

Indiferent de profil  şi specializare, toţi elevii de clasa a IX-a vor primi câte o broşură  prin care vor fi informaţi despre această formă de învăţământ, iar prin Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, consilierii şi psihologii şcolari vor avea întâlniri în fiecare unitate de învăţământ,  în luna martie, cu clasele, cu tinerii: „Este important ca fiecare unitate de învăţământ să organizeze informarea elevilor, prin CJRAE, respectiv, să organizeze atât o săptămână a meseriilor cât şi un târg al ofertelor educaţionale. Acesta va fi pe perioada 7-18 mai, unde toate instituţiile de învăţământ, respectiv agenţii economici, atât la nivelul Regiunii Centru, cât şi la nivelul judeţelor, vor veni cu ofertele lor,  către tineri” a spus Keresztely Irma.

Stimulent: burse lunare de 200 de lei

Tinerii care vor opta pentru învăţământ profesional vor primi, sub formă de bursă socială, un sprijin financiar din partea Guvernului, care va avea un cuantum minim de 200 de lei pe lună: „În mod cert acest lucru va fi în avantajul acelor copii care vin din mediu social defavorizat, care vin din familii sărace, care vin din mediul rural (…) Nu este exclus ca unii dintre părinţi, împreună cu copiii,  să revină asupra opţiunii din clasa a IX-a,  şi să dorească să treacă la şcoala profesională. Iar acest lucru se poate întâmpla implicit la un liceu teoretic. Elevul s-ar putea să renunţe la o clasă de matematică-informatică, pentru că a intrat cu media 5 şi ceva,  şi nu face faţă standardelor de acolo,  şi să prefere însuşirea unei meserii”, este de părere şefa IŞJ.

„Eu am speranţa că această formă de învăţământ profesional va relansa formarea profesională a tinerilor. Poate că în primul an va fi mai greu, dar de modul în care abordăm şi ne apropiem de această problemă, de seriozitatea cu care comunicăm şi de seriozitatea cu care agenţii economici vor dori să organizeze practica productivă, de seriozitatea cu care tutorele nominalizat de firmă se ocupă de aceşti copii, prin practica productivă de la firmă, depinde reuşita noastră în privinţa acestei forme de învăţământ. Eu sper, totuşi, să readucă învăţământul profesional în centrul atenţiei tuturor oamenilor, şi, totodată, sper să schimbe optica părinţilor în privinţa învăţământului profesional”, a încheiat aceasta.

Detalii suplimentare se pot găsi şi pe site-ul creat special de Ministerul Educaţiei, www.alegetidrumul.edu.ro, sau sunând la numărul de telefon 0800816267.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail