Peste 60 de fermieri din județ s-au înscris până în prezent în programul de sprijin financiar pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa. Cei înscriși ca și crescători au solicitat 578 de purcei din aceste rase.
„Până în prezent, în program s-au înscris 61 de fermieri, din care 60 ca și crescători, iar un fermier s-a înscris în program ca și posibil furnizor. Cei înscriși în programul minimis au solicitat 578 purcei.”- a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna” , Bedő Emőke-Katalin, consilier asistent în cadrul Direcției pentru Agricultură a județului (DAJ) Covasna.
Aceasta a precizat că înscrierile continuă.
„Conform HG. nr 9/ din 16.01.2018 (privind aprobarea schemei de sprijin financiar pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, în vederea producerii cărnii de porc – n.r.), înscrierile în program se fac în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. Cine dorește să se înscrie în program poate să facă la sediul DAJ Covasna. Cine dorește să se înscrie în program poate să facă acest la sediul DAJ Covasna.”- a spus Bedő Emőke-Katalin.
Hotărârea de Guvern (HG) privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc” a apărut în Monitorul Oficial din 16 ianuarie 2018. În cadrul acestui program, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița vor beneficia, în perioada 2018-2020, de o schemă de sprijin financiar în vederea producerii cărnii de porc, pentru creșterea, îngrășarea și livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangalița către un procesator/altă persoană juridică.
„La această schemă de ajutor de minimis participă, pe baze contractuale, furnizorii de purcei din rasele Baznași/sau Mangalița, crescătorii de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița și procesatorii/alte persoane juridice care defășoară activități de prelucrare și conservare a cărnii, activități de comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne, activități de comerț cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne.”- se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Conform aceleiași surse, prin acest program, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare, vor primi cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens.
„Purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, în baza unui contract de livrare și transportați crescătorilor de porci. Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu gratuit din rasele Bazna și/sau Mangalița de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap de purcel.”- se arată în același document.
Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate: a) să deţină exploatații înregistrate/autorizate sanitar veterinar; b) să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică; c) să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract; d) să livreze minimum 50% din purceii primiți cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap; e) să respecte structura rației furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică; f) să deţină registrul individual al exploataţiei, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile art.1 pct.16 din anexa la Ordinul ANSVSA nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările și completările ulterioare.
Furnizorii de porci solicitanți ai ajutorului de minimis, trebuie să îndeplinească următoarele condiții: a) sa dețină scroafe și/sau scrofițe, înscrise în registrul genealogic; b) să furnizeze purcei înțărcați către procesator sau altă persoană juridică, la greutate minimă de 10 kg/cap, în baza unui contract de livrare; c) purceii să fie identificați potrivit legislației în vigoare.
Procesatorii și alte persoane juridice trebuie să îndeplinească următoarele condiții: a. să preia purceii de la furnizori, în baza unui contract de livrare și să îi transporte către beneficiari, b. să încheie contract cu beneficiarii pentru creșterea și îngrășarea purceilor, c. să preia de la beneficiari, în vederea abatorizarii si procesarii, cel puțin 50% din efectivul de purcei destinat îngrășării/beneficiar, la o greutate minimă, în viu, de 130 kg/cap; d. să plătească beneficiarului prețul stabilit prin contract.
Programul, de bun augur
Programul de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița este binevenit – ne-a declarat inginerul Rancz Sandor. Acesta deține o fermă de porci Mangalița, la Mereni, de care se ocupă de mulți ani.
„Noi creștem Mangalița din anul 2008 și eu cred că suntem primii care am avut ferma autorizată pe Mangalița (…). Este un program foarte bun, binevenit, am aplicat la el. Orice program de acest gen este binevenit! (…) În orice caz, eu zic că am auzit, am văzut deja că foarte multă lume din Europa a început să se intereseze de Mangalița din România. (…) Ceea ce a apărut în presă despre acest program, a fost preluat de presa internațională și am văzut că s-a interesat foarte multă lume, astfel.”- a spus Rancz Sandor.
Potrivit acestuia, prețul unui purcel Mangalița se ridică la aproximativ 400 -500 de lei.
În ceea ce privește programul, (…) dacă se oferă 250 pe cap de purcel – nu este valoarea purcelului, dar este un ajutor pentru cumpărător sau pentru cel care dorește să demareze o afacere de acest gen. Prețul unui astfel de purcel se ridică la 400-500 de lei, cam așa. La prețul acesta, oricum nu putem să dăm purceii, dar dacă fermierul poate suplimenta prețul, nu e nicio problemă și sigur se vor găsi soluții (…). Important este că acesta este un domeniu care s-a dezvoltat destul de lent, și văd că a început să meargă. De vreo 4-5 ani, a început lumea să se uite și la calitatea produselor pe care el cumpără și mai ales la calitatea produselor alimentare.”- a spus Rancz Sandor.
Porcului Mangaliţa i se mai spune și „porcul – somon” sau „uleiul de măsline – cu 4 picioare” și are carnea bogată în acizi graşi Omega 3.
„Ca rasă, este una rustică și crește mai încet (își termină creșterea la vârsta de patru ani). Aceste animale se caracterizează printr-o mare rezistență la ger, arșiță și țânțari, sunt foarte puțin pretențioase în ceea ce privește hrana și pot fi crescute în libertate sau în semi-libertate. Pe vremuri, aproape fiecare sat, fiecare comună avea o turmă de Mangalița pe care o trimitea la pășunat; însă aceasta se întâmpla mai mult în zona de deal (…). Este o rasă care este mai mult grasă, deci, are mai multă grăsime – nu este o rasă de carne. Pe timpuri, oamenii au vrut să mănânce mai multă carne, fără grăsime. Aceasta a fost o specie care a fost crescută mai mult pentru grăsime – pentru untură, pentru slănină. Sunt cazuri în care Mangalița poate să aibă 70% din greutate, grăsime, deci este un porc care are grăsime mai multă. I se spunea și <<porcul-somon>> – pentru că lucrul cel mai valoros pe care îl are Mangalița este grăsimea și totalul acizilor grași deține o pondere foarte mare – de 68 până la 70%, existând un raport favorabil între colesterolul <<bun>> și cel <<rău>>. Carnea este bogată în acizi grași cu lanț scurt, de tip Omega 3, motiv pentru care porcului Mangalița i se și spune <<uleiul de măsline – pe patru picioare>> sau <<porcul –somon>>.”- a spus Rancz Sandor.
Ana Ciorici Costache