Primăria Covasna continuă, până în data de 27 martie (a.c.), acțiunea de strângere de carte românească pentru Bibliotec
a din orașul –„frate” -Călărași, din Republica Moldova. Numărul volumelor colectate până în prezent se ridică la aproximativ 150, conform reprezentanților Primăriei.
Acțiunea nu este la prima ediție. Încă din 2016, la Primăria Covasna au fost depuse cărți, pentru localitatea înfrățită, de peste Prut, în urma unui apel al primarului de atunci, Thiesz Janos și al secretarului Primăriei, Vasilica Enea. Volumele donate la acel moment au ajuns la Primăria Călărași (Republica Moldova), în data de 1 Decembrie 2017, de Ziua Națională a României, și în aceeași zi au fost distribuite în bibliotecile din localitatea respectivă.
Campania actuală, lansată de primarul Gyerő József și secretarul Vasilica Enea, se va derula până în 27 martie 2018. Apelul spre donare, lansat nu cu foarte mult timp în urmă, nu a rămas fără răspuns:
„A demarat etapa a doua a adunării acestor cărți. S-au adunat sume de bani inclusiv de la angajații Primăriei, de la cei care au fost de acord să doneze; am înțeles că inclusiv unele hoteluri și unități de cazare vor contribui la adunarea acelor sume care vor fi utilizate pentru a cumpăra acele cărți; cine donează cărți, le preluăm, și în momentul în care stocul va fi gata, urmează să ne ocupăm noi de transportul lor la Primăria din Călărași.”- a declarat primarul orașului – stațiune Covasna, Gyerő József.
Cei care doresc să se alăture inițiativei pot depune cărți noi cu o anumită tematică, la sediul Primăriei Covasna, sau pot face donații în bani. Cu sumele strânse vor fi achiziționate volume – cărți, diverse albume, dedicate Centenarului, care vor fi apoi transportate în Călărași – Republica Moldova.
„Avem termen 27 martie, pentru a primi cărțile; de data aceasta adunăm numai cărți noi și cu o anumită tematică (…). Aceasta se referă la evenimente, analize, prezentări, albume, personalități ale perioadei Marii Uniri sau cărți dedicate Centenarului, volume ale poeților, scriitorilor al căror ideal îl reprezenta Unirea, beletristică românească, albume dedicate pictorilor români, cărți, albume cuprinzând descrieri ale tradițiilor, obiceiurilor, meșteșugurilor, portului popular, muzeelor din România și cărți din categoria <<Istoria românilor>>.”- spus secretarul Primăriei Covasna, Vasilica Enea.
Potrivit acesteia, aproximativ 150 de cărți s-au strâns până în prezent:
„Până în prezent, avem peste 150 de cărți (…). Colegii din Primărie au fost foarte receptivi; s-au donat sume de bani din care s-au comandat cărți noi, de la librărie, prin poștă; cu preț redus, cu transport gratuit, deci în condiții avantajoase. (…) Cărțile pe care noi le comandăm, zic eu că sunt valoroase din punct de vedere al autorului și conținutului; încercăm să fim de folos orașului Călărași și să dotăm biblioteca orașului cu carte în limba română! (…)”.- a spus secretarul Vasilica Enea.
Persoane fizice, dar și juridice, unități de cazare, școli, biserici și nu numai, s-au alăturat, până în prezent inițiativei, lista rămânând deschisă pentru toți cei care doresc să ofere cărți românești, în dar, fraților de peste Prut. Ziua încheierii campaniei, 27 martie, nu este aleasă întâmplător, fiind cea în care este celebrată Unirea Basarabiei cu România.
„Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită an de an pe 27 martie, are o semnificație cu sensibilități și rezonanțe puternice în anul 2018, anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Cu acest prilej, Primăria orașului Covasna a lansat un nou apel de strângere de carte pentru elevii și studenții din orașul Călărași din Republica Moldova, oraș înfrățit cu orașul Covasna (…). Donatorii pot dona și sume de bani în contul Casei de Cultură a orașului Covasna RO52 TREZ 25721 G 370100 XXXX deschis la Trezoreria Târgu Secuiesc, cu mențiunea <<Cărți pentru Călărași>>, bani din care se vor achiziționa cărțile având ca obiect temele solicitate. Rugăm acele persoane (fizice sau juridice) care doresc să doneze cărți noi sau sume de bani pentru achiziționarea de cărți noi să respecte termenul de 27 martie 2018 și tematica solicitată.”- se arată în apelul transmis de către reprezentanții Primăriei Covasna.
Potrivit acestora, prin această acțiune a orașului, cu sprijinul covăsnenilor, persoane fizice și juridice, se dorește să se întrețină „flacăra aprinsă între cele două orașe înfrățite”.
Oana – Mihaela Costache