©Mesagerul de Covasna

Aproape jumătate dintre angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă „dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe vor beneficia de majorare salarială, începând cu data de 1 martie, iar pentru asigurarea banilor necesari, fondul de salarii va trebui majorat cu aproximativ două milioane de lei, precizează conducerea instituţiei.

„Deocamdată nu ştim din ce vom asigura aceste majorări, este sarcina Ministerului prin Casa de Asigurări de Sănătate, şi nu ştim nici cum să calculăm sporurile. (…) Această mărire de salarii atunci ar fi fost justă dacă am fi putut recompensa şi performanţa, în completarea salariului de bază, să putem aprecia şi financiar specialistul care efectuează intervenţii chirurgicale complexe. La fel şi la asistenţii medicali, nici volumul, nici responsabilitatea muncii nu e aceeaşi în toate secţiile. A devenit o problemă decalajul dintre salariile personalului medical şi cel al personalului administrativ, consider că nu este acceptabil ca un economist care decide şi răspunde pentru achiziţii în valoare de milioane de lei să aibă un salariu mai mic decât un registrator medical”, a declarat managerul Spitalului Judeţean, András-Nagy Róbert, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES.

În opinia acestuia, mărirea salarială nu va rezolva problema lipsei de personal din sistemul sanitar, având în vedere faptul că posturile sunt blocate, fiind posibilă angajarea unui medic doar în cazul plecării a altor doi.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe ar mai avea nevoie de minimum 50 de medici şi 150 de asistenţi medicali, şi nici în cazul încadrării acestora nu s-ar atinge numărul de angajaţi necesari conform normativelor europene, se mai arată în comunicat.

Fondul lunar de salarii al Spitalului Judeţean de Urgenţă „dr. Fogolyán Kristóf” este de 4,8 milioane lei, iar, conform estimărilor făcute de conducerea instituţiei, va trebui suplimentat cu 1,9 milioane de lei.

De creşterea salarială vor beneficia aproximativ jumătate dintre angajaţi, respectiv 57 medici primari, 52 medici de specialitate, 14 medici rezidenţi şi 379 asistenţi medicali, nu însă şi conducerea instituţiei şi personalul administrativ şi auxiliar. Un medic primar cu o vechime de peste 20 de ani va avea un salariu brut de 15.565 lei, iar un rezident în anul I, fără vechime va primi 5.700 lei. Un asistent medical cu studii superioare, fără vechime, va primi un salariu brut de 4.345 lei, iar cu o vechime de peste 20 de ani va avea un salariu brut de 5.410 lei, se mai arată în documentul citat.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail