Un număr de 39 de persoane, printre care şi cinci angajaţi ai MAI, au fost trimise anul trecut în judecată pentru diverse infracţiuni, în urma investigaţiilor efectuate de Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Covasna, se arată în bilanţul prezentat marţi de conducerea instituţiei.
Potrivit raportului, în urma activităţilor procedurale derulate de poliţiştii SJA Covasna, procurorii de caz au emis rechizitorii în 9 dosare prin trimiterea în judecată a 39 de persoane şi a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.
Dintre cei 39 de inculpaţi, cinci au fost lucrători ai MAI, unul cu funcţie de conducere şi 4 de execuţie. Procurorii de caz au dispus măsura reţinerii pentru 8 persoane şi măsura controlului judiciar faţă de 2 persoane.
Printre angajaţii MAI trim işi în judecată s-a numărat şi un fost agent de poliţie în cadrul IPJ Covasna – Serviciul Poliţiei Rutiere, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual şi fals în declaraţii.
Conform conducerii SJA, agentul de poliţie ar fi falsificat procese verbale de contravenţie cu ocazia întocmirii acestora, consemnând o altă situaţie de fapt decât cea reală şi ar fi falsificat o chitanţă care certifica faptul că s-a achitat amenda aplicată unui cetăţean. Totodată, s-a stabilit că acesta nu ar fi completat în declaraţiile de avere din anii 2010, 2011 şi 2012 bijuteriile pe care le deţinea împreună cu familia sa, cu toate că avea bunuri din materiale preţioase care însumate depăşeau valoarea de 5.000 euro.
În bilanţ se mai arată că procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a unui agent-şef de poliţie în cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, divulgarea informaţiilor secret de serviciu sau nepublice, hărţuire, şantaj şi lipsire de libertate.
Concret, în perioada octombrie 2015 – august 2016, pe fondul unor neînţelegeri cu fosta sa concubină, acesta ar fi proferat ameninţări şi i-ar fi adresat cuvinte jignitoare în mod repetat, folosindu-se, totodată, de baza de date la care avea acces în calitate de poliţist pentru a o determina să revină asupra deciziei de rupere a relaţiei.
Aceeaşi sursă afirmă că, în luna mai 2016, poliţistul şi-ar fi constrâns concubina să rămână în apartament contrar voinţei sale, nepermiţându-i să-l părăsească decât la intervenţia organelor de poliţie.
Tot în urma investigaţiilor făcute de SJA Covasna, procurorul de caz din cadrul Biroului Teritorial al DIICO0T a dispus anul trecut trimiterea în judecată, sub control judiciar, a unui număr de 3 persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori şi proxenetism.
Legat de acest caz, conducerea SJA Covasna a precizat că, în perioada 2005-2016, pe raza judeţului, respectiv în localitatea Chilieni, şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat format din persoane fizice şi persoane juridice care avea ca scop, pe lângă înlesnirea practicării prostituţiei în cadrul clubului „Calypso”, şi acela de a recruta şi adăposti minore în vederea exploatării acestora.
Potrivit conducerii SJA Covasna, grupul infracţional a acţionat în mod coordonat în vederea comiterii mai multor infracţiuni care au avut ca rezultat obţinerea de venituri ilicite de pe urma exploatării a două persoane vătămate minore, dar şi de pe urma practicării prostituţiei de către persoane de sex feminin angajate ale persoanelor juridice inculpate.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES